Bufeurile sunt acea senzație de căldură intensă pe care o simt femeile mai ales în anii menopauzei ori in anii care reprezintă tranziția către menopauză. Dacă până de curând se credea că bufeurile nu pot depăși, în medie, 5 ani, studii recente arată că ele pot dura chiar și peste 10 ani, la femeile care încep să aibă acest fenomen neplăcut înainte de menopauză sau în stadiile incipiente ale acesteia.

Un studiu efectuat începând din 1995 de către un grup de cercetători de la University of Pennsylvania School of Medicine a scos în evidență faptul că bufeurile pot avea o perioadă de manifestare mult mai lungă decât se credea inițial. Autoarea studiului, Ellen Freeman, împreună cu colegii săi cercetători, au urmărit timp de 13 ani, un număr de 400 de femei cu vârste inițiale cuprinse între 30 și 40 de ani. În fiecare an, femeile au fost intervievate în legătură cu starea sănătății și cu simptomele legate de menopauză. Din totalul de 400, doar 55 au declarat că nu au avut deloc bufeuri.

90 au avut manifestări relativ ușoare ale menopauzei, în timp ce 255 au declarat că au avut bufeuri destul de severe, timp de mai mulți ani, media calculată de cercetători fiind de aproximativ 10 ani. Conform statisticii, se pare că bufeurile au avut o durată mai lungă în cazul femeilor care s-au confruntat cu acest fenomen înainte de a începe menopauza propriu-zisă. De asemenea, tot statistic, femeile negre au avut bufeuri mai de durată decât cele albe, la fel cele cu greutate normală față de cele obeze.

Cercetătorii s-au declarat surprinși de variațiile foarte mari ale duratei bufeurilor și nu au reușit să găsească o explicație viabilă în acest sens, nici niște criterii clare conform cărora bufeurile ar dura mai mult sau mai puțin. Un lucru este însă sigur – nu trebuie să ne mire dacă perioada de manifestare a bufeurilor ajunge la 10 ani sau chiar peste, cu atât mai mult cu cât ea începe înainte de menopauză.

Problema care îi preocupă momentan pe specialiști este ce tratament ar putea rezolva, fie și parțial, această problemă delicată și atât de neplăcută, astfel încât să poată fi administrat pe parcursul mai multor ani, fără a avea alte efecte negative asupra organismului. Pentru moment, nu există un tratament universal, fiecare femeie făcând față în felul ei bufeurilor, mai ales cu ajutorul remediilor naturale. Iată 3 dintre cele mai eficiente:

Secretul pentru a evita bufeurile - o alimentație echilibrată

O alimentație echilibrată pe termen lung pare să fie secretul pentru a evita bufeurile atunci când vine menopauză. Dacă nu v-ați supravegheat pe parcursul vieții alimentația, a venit momentul să o faceți. Pentru a elimina măcar o parte dintre neplăcerile bufeurilor, excludeți din alimentația zilnică alcoolul, cofeina, mâncărurile condimentate (condimentele în general și în mod special chili). Consumați, în schimb, alimente pe bază de soia (tofu, lapte din soia etc.). S-a descoperit că soia conține un compus care reduce bufeurile generate de menopauză.

Detoxifierea și bufeurile

S-a constatat că bufeurile sunt mai intense atunci când organismul este plin de toxine pe care trebuie să le elimine. De aceea, o cura de detoxifiere s-ar putea să ajute la ameliorarea lor.

Beneficiile plantei Cimicifuga racemosa pentru bufeuri

Cimicifuga (Actaea racemosa) este o plantă care crește în pădurile din estul SUA și în anumite părți ale Canadei. Folosită în trecut pentru mușcăturile de șarpe și pentru diverse boli specifice femeilor, planta a fost folosită începând din 1880 ca element esențial în tratarea febrei, a artritei și a crampelor abdominale din timpul menstruației. Pe lângă efectele benefice, planta are însă și anumite efecte secundare negative, cum ar fi creșterea în greutate la anumite persoane și lezarea ficatului. De asemenea, se pare că este asociată cu riscul de apariție a cancerului la sân. De aceea, administrarea ei trebuie facută numai după consultarea unui medic specialist.