mamaplus

Boris Gâlcă: „Nerespectarea măsurilor împotriva COVID-19 denotă o atitudine „criminală” față de sănătatea proprie și a celor din jur”

0
//
16.12.2020

Transportul public este un focar de infecție cu coronavirus din cauza că unele persoane nu poartă corect masca de protecție, manifestând astfel o atitudine iresponsabilă. De această părere este doctorul în medicină Boris Gâlcă.

Doctorul în medicină și șeful adjung al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gâlcă a constatat cu regret că societatea moldovenească este una iresponsabilă, iar toate metodele de protecție impuse de autorități, practic, nu sunt respectate.

Specialistul s-a referit în special la spațiile aglomerate, cum ar fi transportul public din Capitală. Întrucât nu este posibil cu adevărat de respectat distanța socială, cea mai eficientă metodă de protecție este purtarea corectă a măștii.

„Masca trebuie să acopere gura și deplin nasul. Nu se poartă sub nas sau sub barbă așa cum o poartă o bună parte din populație. Aceasta cea mai simplă și cea mai eficientă metodă de prevenție a infectării cu COVID. Dacă în transportul public nu este posibil de păstrat distanța fizică, însă toți poartă corect masca, pericolul de contaminare este minim”, a precizat interlocutorul.

Mai mult, Boris Gâlcă spune că nerespectarea măsurilor denotă o atitudine "criminală" față de sănătatea proprie și a celor din jur. Asemenea cazuri trebuie documentate imediat la fața locului, nu doar administrativ, dar și penal.

„Dacă 90 la sută din populație își ia anagajamnrul ca timp de o lună de zile să poarte obligatoriu mască, atunci în scurt timp vom diminua evident numărul de infecții și vom putea deține deplin controlul epidemiologic și să eradicăm această infecție. Din păcate, nu cred că acest lucru se va întâmpla, pentru că avem o marjă de societate iresponsabilă”, a remarcat specialistul.

De asemenea, doctorul în medicină a mai adăugat că măsurile impuse de autorități sunt preluate din practicile internaționale, iar acele trei cele mai simple metode - purtarea corectă a măștii, păstrarea distanței sociale și igienizarea - salvează vieți.