mamaplus

Boala gravă care se transmite ușor în mijloacele de transport în comun. Care sunt simptomele

-
//
11.02.2020

Dacă tuşiți mai mult de 3 săptămâni aveți nevoie de control medical de specialitate. Primul diagnostic care trebuie exclus este tuberculoza. Nu se ia uşor, ca o viroză respiratorie. Dar... se poate lua în transportul în comun.

Avem prevenție, vaccinul BCG. Însă... nu reuşim să scăpăm definitiv de această afecțiune.

În privința aparatului respirator, rețineți o regulă: tuşiți mai mult de o lună, mergeți la medicul specialist.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumlog: „Dacă o anumită cauză nu se diminuează după tratamentul luat după ureche sau la recomandarea prietenilor, mergeți la medic.”

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Tuşeşte, expectorează, transpiră, pot să aibă orice patologie cronică. Trebuie evaluat pneumologic şi făcut diagnostic diferențiat cu alte afecțiuni. Primul diagnostic care trebuie exclus este tuberculoza.”

De exemplu, în România numărul persoanelor infectate cu microbul Mycobacterium Tuberculosis, cel care produce boala numită turberculoză, este mai mare decât al celor neinfectați. Ne spune chiar Organizația Mondială a Sănătății. Dar, dacă sunteți infectat nu înseamnă că veți face boala.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog. „Infecția nu se tratează, se tratează boala. Înseamnă că Mycobacterium Tuberculosis începe să devină activ. Dar în acest moment sistemul meu imunitar reuşeşte să creeze condiții astfel încât să nu apară boala.”

Boala apare când apărarea imunitară e deficitară. Ca să fie contagioasă, trebuie să stați în imediata apropiere a unui pacient care are leziuni extinse în plămâni, adică un pacient care nu ştie de boală şi nici nu o tratează.

Transmiterea tuberculozei se face exclusiv respirator, prin picăturile mici de salivă eliminate de către bolnavul cu tuberculoză - prin tuse, strănut sau chiar vorbit. Boala nu se transmite prin contactul cu obiectele sau hainele purtate de bolnavul cu tuberculoză.

Vaccinul BCG este cel care ne protejează de această afecțiune. Se face în maternitate.

Dr. Beatrice Mahler: „Noi avem un număr mare de cazuri, vaccinul se admintrează la 3 zile după naştere sau se poate administra la persoane care nu sunt infectate. Eficiența lui e nespecifică.”

Ce înseamnă eficiență nespecifică? Vaccinul este produs dintr-o bacterie, care se transmite între bovine. La om, imunizarea produce o reacție imunitară bună, dar limitată. De aceea, în zonele din Moldova ori Oltenia, de unde provin cel mai multe cazuri de tuberculoză, medicul poate lua decizia revaccinării, în viața adultă.