mamaplus

Avortul spontan. Dr. Silviu Iştoc: „Sportul, viața sexuală sau cafeaua nu vor cauza pierderea unei sarcini.”

0
//
25.02.2021

Pierderea unei sarcini este o experiență extrem de neplăcută pentru orice femeie care își dorește un copil. Din nefericire, potrivit statisticilor, aproximativ 15-20% dintre sarcini se termină cu un avort spontan. Într-un material pentru CSÎD.ro, ginecologul, Silviu Iștoc explică ce este un avort spontan, care sunt principalele cauze care pot provoca pierderea unei sarcini  în primele 23 de săptămâni, dar și dacă poate fi prevenit sau oprit un avort spontan.

Ce este avortul spontan?

Între 15-20% dintre sarcini se termină subit în primul trimestru de sarcină, ba chiar şi în al doilea, orice pierdere a sarcinii până în 23 de săptămâni fiind încadrată la avort spontan. 

Care pot fi cauzele unui avort spontan?

Deși foarte multe femei care au trecut prin această experiență consideră că avortul spontan a fost provocat de stilul lor de viață și activitățile pe care le-au făcut, adevărul este ca în majoritatea cazurilor aceste lucruri nu au nicio legătură cu avortul spontan. 
„Sportul, viața sexuală sau cafeaua nu vor cauza pierderea unei sarcini. Cea mai întâlnită cauză conform studiilor realizate până în prezent, este o anormalitate genetică a embrionului. Problemele cromozonilor, dereglarea hormonală, problemele uterine, bolile cronice şi febra sunt principalii factorii de risc în cazul avortului spontan”, explică dr. Silviu Iştoc.

Anomalii ale cromozomilor
După fertilizare, sperma şi ovulul aduc fiecare câte 23 de cromozomi pentru a crea 23 de perechi perfecte. Acesta este un procedeu complex şi cea mai mică eroare poate crea o anomalie şi deci va împiedica embrionul să crească. Potrivit Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologieentru, atunci când un fetus primeşte prea mulți sau prea puțin cromozomi în momentul concepției, apare o evoluție anormală a acestuia și drept urmare, în aproximativ 60% din cazuri, la pierderea sarcinii.

Dereglare hormonală
O altă cauză a avortului spontan poate fi o dereglare hormonală a mamei. Un procent de 15% dintre toate pierderile de sarcină sunt atribuite dereglărilor hormonale, cum ar fi niveluri scăzute de progesteron care împiedică ovulul să se implanteze în uter.

Fibroame uterine
Implantarea ovului mai poate fi împiedicată și de prezența unro fibroame uterine. Unele femei se nasc cu astfel de probleme, altele pot dezvolta țesut cicatrizat în uter în urma unei operații, aceste lucruri afectând fixarea ovulului. Numărul şi volumul lor pot duce la probleme precum dezlipirea de placentă şi la travaliu prematur.

Boli cronice
Avortul spontan mai poate fi provocat și de anumite afecțiuni cronice precum: bolile autoimune, boli ale inimii, rinichilor, ficatului, diabetul. Dacă suferi de o astfel de boală, cere mai des sfatul doctorului tău atunci când eşti însărcinată. Nişte analize făcute  atât în timpul sarcini, cât şi înainte de a rămâne însărcinată sunt de mare ajutor în evitarea pierderii sarcinii.

Febra mare
Nu contează cât de sănătos eşti, o temperatură crescută în sarcina timpurie poate fi un semn al pierderii acesteia. Embrionul va fi cel mai afectat de febră în primele 6 săptămâni de viață.
„Deşi poate părea greu de crezut, stilul de viață poate să aibă un rol foarte important în pierderea sarcinii. În acest stil de viață se înscriu consumul de droguri sau alcool, fumatul, anumite medicamente, dar şi evenimente punctuale cum ar fi un accident de maşină care poate determina trauma maternă. Bacteriile pot reprezenta de asemenea o altă cauză pentru avortul sponton, cum sunt Mycoplasma şi Ureaplasma sau Listeria. Nu e deloc o simplă rutină acel set de analize pe care medicii îl cer chiar înainte de a rămâne însărcinată, analize care pot depista existența unei infecții bacteriene”, adaugă dr. Silviu Iştoc.

Care sunt simptomele unui avort spontan?

Chiar dacă unele femei nu au niciun simptom în cazul avortului spontan, iată care sunt posibile semne la care ar trebui să te aştepți pe lângă sângerare:
Crampe de intensitate medie sau crampe foarte puternice;
Durere de spate sau la nivelul abdomenului;
Pierderea simptomelor sarcinii cum ar fi greața;
Mucus alb-roz;

Avort spontan: cum poate fi oprit?

Din nefericire, nu exista o modalitate prin care poți împiedica pierderea unei sarcini, însă este important să mergi periodic la medic pentru a preveni infecțiile sau hemoragiile care pot apărea în această perioadă. De asemenea, este importantă să ai un stil de viață echilibrat și să ai grijă de sănătatea ta.