mamaplus

Avertismentul unui expert: ”Orice răceală poate însemna infecția cu tulpina Delta”

-
//
19.08.2021

Cercetătorul Octavian Jurma susține, pe pagina sa de Facebook, că orice răceală poate însemna infectare cu tulpina Delta. Motivul ar fi că simptomele sunt perfect identice cu cele ale unei banale gripe puternice.

„Dominanta Delta a crescut în doar patru săptămâni de la 60% la 100%. În aceeaşi perioadă, am crescut de la 100 de cazuri pe zi până la 500 de cazuri pe zi şi avem o confirmare brutală a faptului că suntem deja de patru săptămâni în valul Delta-4”, a comentat pe pagina sa de socializare cercetătorul dr. Octavian Jurma.

În ciuda ratei foarte scăzute de vaccinare – 26% din populatia rezidentă, a mai spus cercetătorul, Guvernul a continuat cu măsurile de relaxare sperând probabil că valul Delta-4 va fi frânat de rata mare de infectare din valurile 2 şi 3 – 30-40% din populatie.

„Această speranță, justificată exclusiv populist, a fost spulberată deja de valul 4 (Delta), care este atât de violent în România încât produce victime şi în rândul celor vaccinați complet. Dacă persoanele vaccinate sunt lovite, vă dați seama cât de grav va fi impactul în rândul celor nevaccinate”, a subliniat cercetătorul.  

Potrivit acestuia, putem considera că infecțiile cu alte tulpini decât Delta sunt excepția de la regulă şi că Delta va trece nestingherită prin populație până va fi dislocată de o variantă mai puternică. 

„Orice răceală în perioada următoare este cel mai probabil infecție cu tulpina indiană, care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, COVID-19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febră. 

Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este aşa comună. Vaccinarea rămâne cel mai bun colac de salvare, chiar dacă Delta îi scade mai mult eficiența decât au estimat inițial specialiştii”, consideră Jurma.