Este bine să ştiți că infecțiile urinare din timpul verii sunt din cauza căldurii excesive, care deshidratează organismul mai mult decât în alte anotimpuri şi totodată ajuta bacteriile să se înmulțească în vezica urinară. Un alt factor major care contribuie la infecțiile urinare din timpul verii este îmbăierea în ape nu tocmai curate. Iată sfaturile medicului Carmen Dorobăț pentru a evita infecțiile urinare de vară. 

”Infecțiile urinare "de vară", sunt infecții date de germeni, de bacterii care de regulă nu pun probleme din punct de vedere al antibioticului, pentru că nu sunt date de bacterii din acelea multirezistente, cum sunt cele din spital.

Sunt bacterii care pot fi luate din ape insalubre, de exemplu, dacă facem baie într-un lac, într-un iaz, într-o piscină necontrolată din punct de vedere medical, cam de aici am putea să ne gândim că facem în sezonul de vară infecții urinare”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Care sunt simptomele cele mai frecvente

Simptomele infecțiilor urinare diferă în funcție de unde sunt localizate. Când vine vorba de infecții urinare joase/inferioare – uretrite și cistite -simptomele pot fi multiple.

”Febră, de regulă. Am avut o pacientă care a venit fără febră. De regulă apare febră, dar ea a venit fără febră, proaspăt întoarsă dintr-o zonă unde, într-adevăr, făcuse baie în piscină și care avea numai o senzație de disconfort în zona vezicii urinare, care putea să fie confundată, de exemplu, cu ceea ce noi numim, pe înțelesul tuturor, nisip în vezica urinară.

După toate investigațiile, s-a văzut că, într-adevăr, era o infecție urinară, că o astfel de bacterie, care nu a prezentat o sensibilitate deosebită și am tratat-o cu un antibiotic uzual, conform antibiogramei”, a mai explicat medicul.

Tratamentul infecțiilor urinare

Medicul urolog va stabili tratamentul în funcție de tipul infecției urinare şi gravitatea afecțiunii. În general, această afecțiune este tratată cu antibiotice (inclusiv injectabile), dar există şi alte medicamente pentru infecția urinară.

În plus, se recomandă consumul de lichide. Urinarea frecventă înseamnă eliminarea pe cale normală a bacteriilor.

Infecțiile urinare simple

Infecțiile simple ale vezicii urinare se dezvoltă atunci când bacteriile migrează în vezică. Datorită structurii sistemului urinar feminin, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la aceste infecții. La femei, deschiderea către uretră (de unde iese urina) este aproape de rect. Prin urmare, bacteriile pot migra din rect, unde numărul bacteriilor este ridicat, în zona din jurul vaginului și uretrei.

De acolo, este o călătorie scurtă (4 centimetri) prin uretră până la vezică. Raportul sexual poate propulsa aceste bacterii în vezică, deci există un risc crescut de infecții ale vezicii la femeile active sexual.