Arsurile solare reprezintă o mare problemă și neplăcere pentru toți, dar mai ales pentru copii. Deși reprezintă o importantă cauză pentru diverse afecțiuni ale pielii, printre care și cancer, expunerea la soare este încă privită cu superficialitate de mulți. Chiar dacă nu este încă vară și soarele nu arde atât de tare, riscul de fi afectat de razele lui este unul ridicat. Cei mai expuși la problemele cauzate de expunerea la soare sunt persoanele cu o nuanță a pielii foarte deschisă și copiii; prin urmare, este important să îți iei măsuri de precauție de pe acum. Copilul tău nu trebuie să aibă semne de arsuri pentru a începe să te îngrijorezi, o expunere repetată și îndelungată la soare poate determina apariția unor probleme grave mai târziu în viață.
Prevenire
Foarte mulți părinți presupun, într-un mod greșit, că soarele este periculos doar atunci când luminează cel mai puternic. De fapt, nu razele vizibile și puternice de lumină sunt cele mai periculoase, ci cele ultraviolete, invizibile. Prin urmare, copilul tău ar putea fi mai expus în zilele înnorate, pentru că sunt mai răcoroase și asta îl va face să stea mai mult afară. Chiar și o pălărie sau o umbrelă nu asigură o protecție absolută, pentru că razele ultraviolete se reflectă din nisip, apă, asfalt.
Încearcă să nu îți lași copilul expus prea mult la soare între orele 10 și 16. În plus, încearcă să urmărești aceste instrucțiuni:
- încercați mereu să folosiți o cremă cu protecție solară special creată pentru copii. Aplicați crema cu 15-30 de minute înainte de a ieși afară. Rețineți faptul că nici o cremă nu este cu adevărat rezistentă la apă și, prin urmare, trebuie reaplicată o dată la o oră sau două, dacă copilul petrece mult timp în apă.
- îmbrăcați copilul în haine din bumbac, ușoare și deschise la culoare, iar dacă știți că este mai sensibil, cu mânecă lungă și pantaloni lungi;
- folosiți umbrelă de speciale și pălării atunci când mergeți la plajă;
- bebelușii care au sub 6 luni ar trebui să fie păziți de razele directe ale soarelui. Se poate folosi și crema cu protecție solară pentru față și mâini, picioare.
Ce trebuie să faci pentru tratarea arsurilor
Dacă bebelușul tău are arsuri solare și este mai mic de 12 luni, ar trebui să-ți suni doctorul, chiar dacă arsura nu pare a fi una severă. Arsurile la un copil mai mic de un an sunt mai serioase decât par, iar doctorul ar putea să-ți pună diferite întrebări pentru a fi sigur că nu este nevoie de un tratament de urgență.
În cazul în care copilul este mai mare de un an, iar pielea lui este doar un pic roz și sensibilă, încearcă doar să îl faci să se simtă cât mai confortabil cu putință până dispare iritația. Puteți urma următorii pași:
✔ administrați-i cât mai multe lichide: apă sau alte lichide dacă este mai mare, alăptați-l, dacă este încă un bebeluș,. Acest lucru va ajuta la vindecarea pielii și la înlocuirea lichidelor pierdute din cauzas expunerii la soare;
✔ înmuiați o un prosop moale în apă rece și, după ce îl stoarceți, puneți-l pe porțiunea de piele afectată și lăsați-l aproximativ 10-15 minute. Repetați procedura de mai multe ori pe zi, dar aveți grijă să nu i se facă frig.
✔ încercați să-i faceți o baie în apă mai rece. Pentru a o face mai liniștitoare, adăugați praf de copt sau aplicați un tratament special, pe bază de ovăz, care se găsește în farmacii. Ștergeți copilul prin atingeri ușoare, nu frecați;
✔ aplicați o soluție hidratantă pe bază de apă (fără alcool!) sau un gel cu aloe vere pentru a opri mâncărimile. Mâncărimea se poate agrava odată ce pielea începe să de jupească;
✔ dacă experimentează dureri mai mari, puteți să-i administrați o doză de ibuprofen. Ibuprofenul este recomandat copiilor care au peste 6 luni, dar cel mai bine ar fi să solicitați sfatul doctorului pentru copii mai mici de un an;
✔ păziți-l de razele directe ale soarelui până la vindecarea completă a arsurii.
Când ar trebui să suni doctorul:
- dacă îi apar bășici în mai puțin de 24 de ore de la expunere;
- i se umflă fața sau mâinile;
- are semne de infecție (puroi sau coșuri);
- are febră și frisoane;
- are dureri de cap;
- dacă pare să aibă dureri foarte greu de suportat;
- vomită, este amețit sau leșină.
Sursa: Mamaplus.MD