mamaplus

Ar trebui să trezești copilul din somn dacă are febră și simți nevoia să-i dai medicamente?

-
//
20.12.2021

Foarte mulți părinți se întreabă dacă merită sau nu să-și trezească micuțul din somn în momentul în care află că are febră. Unii spun că le este milă de copilaș, mai ales dacă a ajuns la stadiul de somn profund, iar alții spun că nu vor să provoace o nouă criză de plâns și capricii. Cunoscutul medic pediatru Evghenii Komarovsky a decis să vină în ajutorul părinților și le-a oferit câteva sfaturi utile în acest sens.

Potrivit specialistului, este absolut necesar să treziți din somn copilul în momentul în care vă dați seama că are febră. Este important să-i dați copilului un preparat antipiretic în doza prescrisă de medic.

”Sigur că ar trebui să-l trezească din somn, să îl hidrateze și să-i dea antipiretice. Problema principală cauzată de febra înaltă este pierderea lichidului din organism. Dacă micuțul nu consumă lichide, iar febra este destul de înaltă, se poate deshidrata considerabil. Prin urmare, s-ar putea ca micuțul să aibă convulsii la un moment dat, iar asta înseamnă că trebuie să mergeți urgent la spital.”, susține medicul pediatru Evghenii Komarovsky.

Totodată, medicul a precizat că în cazul în care temperatura corpului nu depășește 38 de grade, puteți să lăsați copilul să doarmă liniștit. Dacă temperatura crește, urmați regulile menționate mai sus.

Părinții ar mai trebui să-i asigure copilului toate condițiile pentru un somn liniștit în cazul în care are febră.

”Dacă în camera copilului umiditatea și temperatura aerului este potrivită, copilul a consumat lichide și urinează regulat, puteți să nu-l treziți din somn. Dar, dacă în casă este prea cald, aerul este uscat, copilul nu consumă suficiente lichide și febra crește constant, s-ar putea să ajungeți la spital cu el. De aceea, insist să hidratați corect copilul și să aveți grijă ca temperatura și umiditatea în camera lui să fie corespunzătoare.”, a mai precizat dr. Komarovsky.