În timpul bolii, pofta de mâncare scade, toate forțele organismului fiind îndreptate spre lupta cu infecția. Prin urmare, cum să hrănim copilul pe perioada bolii în așa fel încât să îi menținem forțele și să contribuim la o însănătoșire grabnică?

Alimentația copilului în timpul răcelii

1. Regula de aur în alimentația copilului bolnav este să nu îl forțăm să mănânce dacă el nu are poftă. Cu excepția cazurilor în care medicul insistă asupra consumului anumitor produse, bazându-se pe particularitățile individuale ale stării de sănătate a copilului.

2. În caz de febră, în prima zi sunt posibile episoade de vomă: boala dereglează stomacul, care nu mai este în stare să digere hrana. În acest caz, este mai bine ca micuțul să nu mănânce și să nu bea nimic timp de două ore. Apoi, dacă el cere să bea, dați-i puțină apă. Observați reacția organismului. Dacă voma nu revine, după 20-25 de minute îi puteți oferi încă puțină apă. În zilele în care organismul nu primește hrană, porția de lichide poate fi crescută până la jumătate de pahar, nu mai mult. Dacă micuțul cere de mâncare, dați-i o lingură de terci sau piure de mere. Urmăriți cu atenție reacția organismului.

3. În caz de febră, în primele două zile evitați alimentele tari. Oferiți copilului doar alimente simple și ușoare, lichide sau semilichide: terciuri, cremă de brânză, piure de mere. Ulterior puteți adăuga în meniu ouă fierte, biscuiți uscați, pâine prăjită.

4. Din crupe, medicii recomandă consumul de hrișcă și ovăz. Vitaminele din grupa B, fierul, calciul, potasiul și fosforul conținute în acestea sunt deosebit de necesare organismului copilului pentru însănătoșire. Pentru ca micuțul să nu se plictisească de atâtea terciuri, puteți experimenta cu modul de preparare: gătiți-le pe apă, lapte, bulion de legume.

5. Excludeți din meniu alimentele iuți și sărate, în special dacă micuțul are angină: aceste produse pot irita gâtul inflamat, intensificând durerea.

6. În caz de tuse puternică, evitați produsele acre, pesmeții și biscuiții nisipoși.

7. În primele zile de boală, oferiți copilului lichide cât mai des, la fiecare 30 de minute – 1 oră. De regulă, copiii beau cu mai multă plăcere suc și apă. În caz de temperatură ridicată, copiii cer uneori lapte. Dacă acesta nu provoacă vomă, îi puteți da și în continuare. În cazul în care febra este mai mare de 39°С, optați pentru lapte degresat, pentru că grăsimile din lapte sunt greu de digerat, cu atât mai mult în timpul bolii.

Alimentația copilului în timpul răcelii

8. De regulă, pe perioada bolii, copiii refuză carnea de porc și de pasăre, peștele, grăsimile (unt, margarină, frișcă). Aceste produse vor fi introduse în meniu după scăderea febrei, la etapa de însănătoșire.

9. Imediat ce boala bate în retragere, propuneți obligatoriu copilului fructe și legume – ele conțin o cantitate mare de fier și vitamina C, care ajută organismul în lupta cu răcelile și virozele.

10. În primele săptămâni după însănătoșire, pofta de mâncare la copii crește semnificativ. Acest lucru este normal. Organismul se reface, el are nevoie să recupereze ce a pierdut în timpul bolii. Fiți pregătiți pentru acest lucru, dar nu supraalimentați copilul: măriți porțiile treptat, oferindu-i între mese, în calitate de gustări, produse lactate și fructe.

Dacă după două săptămâni pofta de mâncare nu revine la normal, consultați un medic. 

Sursa