mamaplus

Ajută scanarea temperaturii la identificarea persoanelor infectate cu COVID-19? Răspunsul specialiștilor

-
//
20.05.2020

Ne este luată temperatura la supermarket, la intrarea la stomatolog sau coafor, la birou sau pe aeroporturi. Se preconizează că scanarea temperaturii va deveni un obicei de neclintit în perioada imediat următoare. În vreme ce unii consideră această metodă de bun augur, alții se simt agasați de faptul că le este îndreptat un termometru către frunte. Dar folosește la ceva luarea temperaturii? De exemplu, febra nu este neapărat un simptom al coronavirusului. Ce spun specialiștii?

Dr. Amesh Adalja, specialist la Johns Hopkins University Center, spune că luarea temperaturii nu este prea relevantă atunci când vine vorba despre depistarea celor care au coronavirus.

„Scanarea temperaturii va fi un fenomen de amploare pentru că mulți oameni cred că ajută la ceva. Dar nu prea sunt dovezi că ar ajuta. Nu e ceva demonstrat și nu ar trebui să le dea oamenilor o falsă siguranță. Cred că evaluarea simptomelor și bunul simt al cetățenilor ajută mai tare decât luarea temperaturii”, spune Dr. Amesh Adalja.

De ce luarea temperaturii nu ajută la identificarea bolnavilor cu coronavirus:

Deși mulți contestă acuratețea termometrelor cu infraroșu, nu despre asta este vorba. Folosite corect, acestea furnizează date corecte. Problema e că nu toți pacienții cu coronavirus au febră.

Abraar Karan, un specialist de la Harvard Medical School, vine cu o explicație clară. Potrivit unui studiu realizat pe 5700 pacienți spitalizați cu Covid-19 în New Tork, doar 30,7% dintre aceștia aveau febră în momentrul în care s-a făcut triajul. Deci mai puțin de jumătate. Unii au făcut febră mai târziu, însă ceea ce vrea să demonstreze Karan este că dacă o persoană nu are febră în momentul scanării nu înseamnă neapărat că nu are coronavirus.

Febra poate fi scăzută cu medicamente

Medicamente ca paracetalonul, aspirina sau ibuprofenul pot scădea temperatura, astfel încât febra nu poate fi detectată la scanare.

Un exemplu care demonstrează că scanarea nu este foarte utilă vine din Africa. Pe aeroporturile africane s-a folosit scanarea temperaturii în timpul epidemiei de Ebola, însă cu toate astea, între 2014 și 2016 nu a fost identificat niciun caz din 300.000 de pasageri care au zburat în Guinea, Liberia și Sierra Leone, țari cu multe cazuri.

Aspectele pozitive ale scanării temperaturii:

Specialiștii spun că, deși nu sunt eficiente în detectarea purtătorilor de coronavirus, scanarea temperaturii îi descurajează pe oamenii bonavi să călătorească fară motive întemeiate și crește nivelul de conștientizare a pericolului.