Chiar dacă s-ar părea că durerile în gât și în general răcelile sunt specifice mai mult pentru perioada rece a anului, totuși vara are și ea ”capcanele” ei. Una dintre acestea este apa rece de la frigider. Cu toate că sunt conștienți că ar putea răci după asta, unii oameni sunt tentați totuși să bea apă rece în zilele toride de vară. Ce-i de făcut când ai gâtul inflamat anume din acest motiv? Avem noi mai jos câteva remedii care te-ar putea ajuta.
Gargara cu sare
Medicii recomandă de obicei dizolvarea unei jumătăţi de linguriţă de sare într-o cană de apă. Această soluţie simplă reduce umflarea gâtului şi fluidifică mucusul, contribuind la eliminarea naturală a agenţilor iritanţi şi a bacteriilor. Dacă gustul nesărat este neplăcut, adăugați o cantitate mică de miere.
Sare de mare, bicarbonat, iod
Un alt remediu natural eficient pentru gâtul inflamat, este următorul: ia trei pahare de apă caldă fiartă, adaugă o lingură de sare de mare în primul pahar, o linguriță de bicarbonat în al doilea pahar și câteva picături de iod în cel de-al treilea. Apoi, începe clătirea, cu cele trei pahare pe rând. Primul este cel cu soluția salină, apoi cel cu bicarbonat și ultimul cu iod.
Experții spun că, după o astfel de procedură, o persoană cu dureri în gât va simți instantaneu cum durerea scade și devine mai ușor să înghită salivă, să bea ceai și să mănânce.
Apă fiartă și otet din cidru de mere
Dacă vrei să scapi rapid de o durere în gât, poți prepara o soluție de apă fiartă și oțet de cidru de mere în raport 10:1 . Este recomandat să se facă gargara din oră în oră în timpul perioadei acute a bolii, iar atunci când semnele încep să se diminueze sau să dispară cu totul, clătirea cu această soluție poate fi efectuată doar de câteva ori pe zi, pentru prevenirea și recuperarea ulterioară.
Pastile de tuse/supt
Pastilele de tuse stimulează producția de salivă, care ajută la umezirea gâtului. Pentru un beneficiu suplimentar, alegeți variantele cu un ingredient de răcire sau amorțeală, precum mentol sau eucalipt.
Ceaiuri de mentă, eucalipt, mușețel
Deoarece cel mai neplăcut simptom al gâtului inflamat este durerea, ceaiurile de ierburi ar putea fi de un real folos. Cele mai eficiente sunt eucaliptul, menta, mușețelul și teiul, pe care le poți folosi pentru a pregăti infuzii, foarte simplu: peste o lingură de plantă se toarnă apă clocotită, iar când ceaiul se răcește puțin, poate fi băut.
Bezele (Marshmallows)
Deși nu există dovezi clare că funcționează, seva din planta nalbă a fost folosită, timp de sute de ani, sub formă de ceai, pentru tratarea tusei, răcelii și gâtului inflamat.
Sfeclă si oțet de mere
Clătirea gâtului și a cavității bucale cu suc proaspăt stors dintr-o sfeclă și o lingură de oțet de mere poate face minuni. Clătiți gura și gâtul de aproximativ cinci ori pe zi, și, cel mai bine este să o faceți după masă, pentru a obține cel mai bun rezultat.
Totodată, încearcă neapărat tinctura de propolis și mierea - remedii populare contra durerilor în gât.
Uleiul de gălbenele
Are efect antiinflamator și acțiune antialergică. Reduce durerea, oprește răspândirea infecției, reduce mâncărimea, îndepărtează disconfortul la înghițire și accelerează procesul de vindecare.
Uleiul de cătină
Are efect antibacterian și antiinflamator, stimulează procesul de regenerare. Acționează asupra bacteriilor, reduce durerea și răspândirea infecției, reduce edemul, senzația de mâncărime, îndepărtează disconfortul la înghițire.
Uleiul de bergamotă
Stimulează imunitatea și acționează ca un agent de răcire. Reduce disconfortul la nivel local și accelerează procesul de regenerare a mucoasei respiratorii.
Caută aceste trei uleiuri combinate în magazinele naturiste, deoarece se combină foarte bine. Ele protejează și umidifică mucoasa respiratorie, stimulează imunitatea și ne ajută să învingem virusurile și bacteriile, diminuează inflamația și îndepărtează durerea de gât şi asigură vindecarea rapidă.