mamaplus

Ai auzit de spălăturile vaginale cu oțet de mere? Ce spun ginecologii despre acest obicei

-
//
16.11.2021

Pentru a scăpa de mirosul urât al vaginului sau pentru a preveni o sarcină nedorită, unele femei recurg la acțiuni de-a dreptul disperate. Chiar dacă medicii au avertizat în repetate rânduri că spălăturile vaginale pot fi făcute doar în anumite cazuri și doar la indicația medicului, se pare că femeile tind să ignore acest apel. Mai mult, de-a lungul timpului aceste femei au experimentat cu diverse ingrediente ”minune” din gospodărie care pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea vaginului.

Într-un raport publicat de UNFPA, au fost prezentate 20 de exemple din întreaga lume, unde femeile recurg la metode periculoase de contracepție. Fiecare exemplu este redat detaliat, apoi este explicat de ce este periculos pentru sănătatea femeii și, foarte important, nu este eficient în prevenirea sarcinii nedorite.

Oțet de mere

Așadar, Republica Moldova apare în raport cu două exemple degradante. În primul caz este vorba de oțetul de mere.

„Multe femei încearcă să prevină sarcina prin introducerea sau ingerarea substanțelor chimice nocive. Lucrătorii din domeniul sănătății din Republica Moldova, Siria și Uzbekistan spun că unele femei aplică oțet de mere în vagin, înainte sau după actul sexual. Deși multe cazuri raportate sunt vechi de zeci de ani, practica este observată și astăzi”, se menționează în raportul UNFPA.

Specialiștii atenționează că oțetul nu funcționează ca un contraceptiv, în schimb poate provoca un dezechilibru în balanța naturală bacteriană din vagin, ceea ce poate genera riscuri de infecții.

Felii de lămâie

În mai multe țări, lucrătorii din domeniul sănătății au raportat că femeile au pus felii de lămâie sau suc de lămâie în vagin după un contact sexual. Acest lucru poate provoca iritații, disbacterioză și alte probleme.

„Am fost surprinsă, să nu spun șocată, când am aflat că o femeie folosea și continuă să folosească felii de lămâie în vagin după actul sexual”, a spus Ludmila Bologan, ginecolog din Republica Moldova.

Desigur, Moldova nu este singura țară cu astfel de exemple. UNFPA menționează despre alte cazuri la fel de periculoase:

Coca-cola și aspirină

În Angola tinerii au încercat să bea Coca-Cola cu două sau mai multe pastilă de aspirină după actul sexual. Băutura a fost, de asemenea, utilizată ca duș vaginal după un contact sexual în America de Nord, Europa de Est și Asia Centrală. Această metodă este ineficientă și poate provoca leziuni tisulare și infecții.

Lapte și iod

În Kârgâzstan, femeile obișnuiau să bea lapte și iod după un contact sexual pentru a preveni sarcina. Deși era o combinație întâlnită frecvent între anii 1980 și 1990, această metodă este utilizată în continuare în zone îndepărtate. Soluția de iod este toxică și poate provoca inflamații, arsuri ale esofagului și țesutului stomacal, precum și dezechilibre hormonale.

Bureți de bucătărie

În Tadjikistan, o femeie care practică sexul comercial a declarat pentru UNFPA că metoda este comună în rândul femeilor care fac același lucru. La modul practic ele introduc mici bucăți de burete în vagin înainte de contactul sexual, crezând că împiedică astfel sarcina. Dar bureții nu oferă nicio barieră, iar deoarece nu sunt sterilizați pot crește riscul de infecție.

Pungi de plastic în loc de prezervativ

În întreaga lume, oamenii au raportat utilizarea pungilor de plastic ca o alternativă la prezervative. Acestea au un risc ridicat de rupere. În Sri Lanka, oamenii au folosit pungi de cumpărături.

Sărituri după actul sexual

Convingerea că săriturile după actul sexual pot preveni sarcina este larg răspândită, dar nu are nicio bază medicală. Un expert în domeniul sănătății din Tadjikistan a raportat că cel puțin o lucrătoare a sexului comercial le încurajează pe altele să folosească această metodă. În insula Palawan, Filipine, un rezultat șocant de 74% din aproape 5.000 de tineri intervievați credeau că săriturile în sus și în jos după sex au împiedicat o sarcină nedorită, a declarat Amina Evangelista Swanepoel, directorul executiv al organizației Roots of Heath.

Masajul abdominal

În Myanmar, femeilor li se aplică un fel de masaj abdominal, despre care se crede că modifică poziția uterului, blocând trecerea spermatozoizilor. Este o metodă ineficientă în prevenirea unei sarcini, dar și foarte dureroasă.

Este nevoie să intervenim urgent

Cu 50 de ani în urmă, liderii mondiali au recunoscut planificarea familială un drept al omului. Totuși, formele contraceptive sigure și fiabile rămân inaccesibile în cazul a sute de milioane de oameni. UNFPA a colectat zeci de exemple de strategii ineficiente și chiar dăunătoare. Aceste metode, adesea bazate pe zvonuri și mituri, variază de la substanțele chimice dăunătoare, cum ar fi dezinfectanții, la produsele de uz menajer, cum ar fi bureții de bucătărie.