Herpesul sau, mai simplu spus, „răceala pe buze” este o boală care, dacă s-a manifestat o dată, vă va deranja, periodic, pe parcursul vieții. Virusul herpes, ajuns în organism, nu mai poate fi eliminat. El rămâne în stare latentă, iar odată cu slăbirea imunității, apare pe buze.  

Adevărul despre herpesul bucal

Nu vă indispuneți, este posibilă tratarea, repede și efectivă, a acutizării. Herpesul  se manifestă atunci când imunitatea scade. De exemplu, nu ați dormit suficient câteva zile la rând, ați înghețat sau ați avut un stres și iată că deja pielea pe buze vă mănâncă. Anume în acest moment trebuie început tratamentul, pentru că acum e foarte ușor să-i molipsiți pe cei din jur. În timpul strănutului, împreună cu saliva, se împrăștie și virusul, iar dacă altcineva ar sta alături, s-ar molipsi.  De aceea tratamentul modern presupune și grija de cei din jur.  

Herpesul se tratează cu preparate antivirus. În farmacii există o gamă variată de astfel de preparate, acestea deosebindu-se doar prin preț. Atât cele scumpe, cât și cele ieftine au ca substanță activă  aciclovirul. De aceea efectul va fi aproximativ același – afecțiunea va trece peste 5-10 zile.

Atunci ne întrebăm de ce să plătim mai mult dacă efectul este similar.  Pentru comoditate. Preparatul este accesibi sub formă de unguent sau cremă. Crema are o textură mai moale și e suficient să fie aplicată de 2-3 ori în zi, spre deosebire de unguent, care trebuie aplicat de 5-6 ori în zi. Crema irită mai puțin pielea buzelor, astfel că regenerarea pielii decurge mai repede. Preparatul antivirus nu se aplică pe buze cu degetul, ci cu un bețișor cosmetic.  

Când buza este afectată, nu trebuie să spargeți umflăturile și să îndepărtați coaja, pentru a nu  inflama pielea și mai tare.

Nu contează  că vei cumpăra unguent sau cremă pentru tratarea  herpesului. În ambele cazuri trebuie să respectați strict igiena. Țineți cont de faptul că, dacă atingeți bubițele și nu vă spălați după aceasta pe mâini și duceți mâna la  ochi, infecția poate migra spre ei.

Trebuie să folosiți veselă și ștergare separat. Evitați, în timpul tratamentului, sărutările cu iubitul, din cauze explicabile.

Dacă herpesul vă deranjează mai rar de 4 ori pe an, nu aveți nevoie de alte preparate decât unguente și creme. Alta e situația dacă herpesul apare în fiecare lună. În aceste cazuri aveți nevoie de un tratament imunostimulator, însă după consultarea unui medic. Nu acceptați recomandațiile diferitor prieteni sau nu recurgeți la autotratament, care poate fi inutil sau dăunător.

Adevărul despre herpesul bucal

Alegerea incorectă a preparatelor, dozarea incorectă sau durata greșită a tratamentului poate determina o reacție adversă a organismului. De aceea nu neglijați propria sănătate și mergeți neapărat la medic, care vă va indica un tratament adecvat.

Imunologii avertizează că schimbările sezoniere sunt cele mai periculoase perioade. De aceea nu provocați virusul, aveți grijă de sănătatea dumneavoastră. Medicii recomandă administrarea complexelor de vitamine, somnul nu mai puțin de 7 ore în zi, plimbările la aer liber și renunțarea la dietele stricte, care reprezintă factori stresanți pentru organism.  Străduiți-vă să vă enervați cât mai puțin și să acordați cât mai multă vreme ocupațiilor preferate. 

Sursa