Comparativ cu metodele obișnuite de tratare a migrenei, acupunctura reduce eficient intensitatea durerilor de cap, arată un nou studiu. Cercetătorii spun că medicii ar trebui să le ofere pacienților informații despre acupunctură ca fiind o opțiune viabilă atunci când discută strategiile de tratament preventiv pentru migrenă.
Peste un miliard de persoane din întreaga lume sunt afectate de migrenă, boala având un impact considerabil asupra calității vieții profesionale și personale și impunând o povară substanțială asupra societății. Pentru persoanele care suferă de episoade de migrenă frecvente, sunt disponibile tratamente preventive pentru reducerea frecvenței durerii de cap, dar nu toți pacienții răspund bine la terapia medicamentoasă și mulți preferă să o evite.
În acest context, o echipă de cercetători din China și-a propus să compare eficiența acupuncturii realizate de specialiști cu îngrijirea obișnuită în cazurile de migrenă. Rezultatele lor se bazează pe participarea a 147 de pacienți cu vârsta medie de 37 de ani, având antecedente de migrenă comună (fără aură), care au fost recrutați din șapte spitale din China, din iunie 2016 și până în noiembrie 2018. Niciunul dintre pacienți nu mai trecuse anterior prin ședințe de acupunctură și cu toții au fost instruiți să nu ia niciun antialgic și să nu înceapă alte tratamente în timpul studiului.
Acupunctura efectuată de specialiști, utilă în reducerea atacurilor de migrenă
După patru săptămâni în care au fost evaluați, pacienții au fost alocați la întâmplare fie pentru a beneficia de 20 de sesiuni de acupunctură manuală, realizată de specialiști care cunoșteau bine punctele de pe corp utilizate în această procedură, fie pentru a beneficia de 20 de ședințe de acupunctură vagă (nepenetrantă în punctele de acupunctură), fie pentru a beneficia de îngrijire obișnuită în cazul migrenelor, inclusiv sfaturi despre stilul de viață și autogestionarea afecțiunii. Cu toții au luat parte la aceste proceduri timp de opt săptămâni.
În următoarele 12 săptămâni, cercetătorii au comparat schimbările legate de zilele de migrenă și de atacurile de migrenă pe o perioadă de patru săptămâni de la nivelul inițial. În comparație cu acupunctura vagă, acupunctura manuală a dus la o reducere mai mare a zilelor de migrenă (3,9 vs. 2,2) în săptămânile 13-20 și a atacurilor de migrenă (2,3 vs. 1,6) în săptămânile 17-20, cu o tendință aparentă de creștere.
Diferența ajustată între acupunctura manuală și cea vagă a fost de 1,4 mai puține zile de migrenă în săptămânile 13-16, și 2,1 mai puține zile de migrenă în săptămânile 17-20. Acupunctura vagă a dus la o reducere minoră a atacurilor de migrenă în comparație cu îngrijirea obișnuită (1,6 vs. 0,4) în timpul săptămânilor 17-20, cu o tendință ușor descrescătoare în această perioadă. Nu au fost raportate evenimente adverse severe.
Cercetătorii indică anumite limitări, cum ar fi perioada de studiu relativ scurtă - 20 de săptămâni. Punctele forte ale analizei includ folosirea unui ac nepenetrant pentru acupunctura vagă și acoperirea cu succes a acestei acțiuni pentru a crește fiabilitatea rezultatelor.
Aceste rezultate arată că tratamentul cu acupunctură manuală comparativ cu acupunctura vagă sau îngrijirea obișnuită, a dus la o reducere semnificativ mai mare a frecvenței zilelor de migrenă și a atacurilor de migrenă, spun oamenii de știință. Ei sunt de părere că acupunctura poate fi recomandată ca tratament profilactic, iar medicii ar trebui să le ofere pacienților informații despre acupunctură ca opțiune viabilă atunci când discută despre strategiile de tratament profilactic.
Pentru a evalua cât de mult ar putea dura efectele acupuncturii, mai spun cercetătorii, este nevoie de studii pe termen mai lung. Totuși, acest studiu vine cu dovezi reale cum că acupunctura se poate dovedi un tratament eficient pentru persoanele care se confruntă cu episoade de migrenă. Efectele acupuncturii (și ale altor tratamente preventive) oferă o reducere modestă a intensității migrenelor în fiecare lună și este dificil pentru clinicieni să știe dacă acest nivel de beneficiu ar fi vizibil la pacienți până când nu vor exista date pe termen lung.
Dar, remarcă oamenii de știință, având în vedere că aproape 90% dintre persoanele care suferă frecvent de migrenă nu urmează un tratament preventiv eficient, acupunctura oferă un instrument suplimentar util în terapia acestei afecțiuni des întâlnite. Acest studiu ajută la „mutarea” acupuncturii de la un statut neverificat în medicina complementară la un tratament care poate fi considerat acceptabil, bazat fiind pe dovezi științifice, concluzionează autorii studiului.