Hormonii sunt mesagerii chimici ai corpului uman. De la naștere până la moarte, oamenii trec prin diverse transformări hormonale. Acestea cauzează anumite modificări în corp.
Printre acestea se numără:
- reproducerea;
- creșterea și dezvoltarea;
- metabolismul;
- starea emoțională;
- funcțiile sexuale.
Dezechilibrul hormonal îți poate distruge sănătatea chiar și dacă ai o dietă sănătoasă. Tocmai de aceea este important să știi dacă te confrunți cu un dezechilibru hormonal.
Iată 9 semne care anunță că ai probleme cu echilibrul hormonal:
Acumulezi kilograme în plus în mod regulat
Dacă, în ciuda dietei sănătoase și a unei activități fizice intense, tu te îngrași zi de zi s-ar putea ca de vină să fie dezechilibrul hormonal. S-ar putea ca organismul tău să fi dezvoltat rezistență la insulină. Sau te-ai putea confrunta cu probleme la tiroidă. Ar trebui să mergi la medicul de familie pentru un consult de specialitate. Între timp ar fi o idee bună să eviți alimentele procesate, cele cu adaos de zahăr și cele produse din făină albă.
Insomnia
Dacă te confrunți cu insomnia sau îți este greu să adormi noaptea s-ar putea să te confrunți cu un dezechilibru hormonal. Încearcă să-ți optimizezi somnul și să iei antioxidanți. Asigură-te că dieta ta include proteină de calitate din carne slabă, în special la masa de seară. În plus, apelează la exercițiile fizice pentru a-ți îmbunătăți somnul.
Stresul cronic
Stresul cronic influențează negativ funcționarea glandelor suprarenale ceea ce scade nivelul progesteronului și a altor hormoni importanți. Încearcă să găsești modalități de gestionare a stresului. O dietă sănătoasă și o schimbare de mediu pot reduce stresul.
Transpirație excesivă
În cazul în care transpiri excesiv noaptea este posibil ca organismul tău să fie dezechilibrat din punct de vedere hormonal. Scrie pe o foaie de hârtie care este rutina ta zilnică, ce mănânci și bei, cum te simți și ce emoții îți cresc temperatura corpului. Încearcă să înveți să gestionezi emoțiile care îți dau bătăi de cap.
Pofte
Să mănânci mai mult decât ai nevoie sau să simți că îți este foame chiar dacă abia te-ai ridicat de la masă înseamnă că ceva nefiresc se întâmplă în organismul tău. Este posibil să experimentezi un dezechilibru hormonal precum oboseală a glandelor suprarenale sau o rezistență la insulină. Eliminarea zahărului, lactatelor/produselor din făină albă și alcoolul te ajută să îți controlezi poftele și să-ți îmbunătățești digestia.
Depresia
Momentele de depresie și respingere sunt semne ale dezechilibrului hormonal. În cazul în care cauza nu este una clinică e posibil să nu-i oferi organismului ceea ce are nevoie. Ascultă-ți eu-ul interior și tratează-ți bine corpul, oferindu-i o dieta sănătoasă, sport și nutrienți necesari.
Oboseala
Te simți obosit deși nu a trecut decât o jumătate de zi? Sau simți că te miști cu încetinitorul în timp ce lucrezi? Dezechilibrul hormonal ar putea fi motivul acestei oboseli. O dietă bogată în nutrienți și eliminarea produselor procesate poate ajuta la stabilizarea glicemiei. De asemenea, intoleranța la gluten cauzează oboseala.
Libidoul scăzut
Este unul dintre semnele cele mai ușor de observat ale dezechilibrului hormonal. Lipsa de echilibru în hormonii sexuali, ai tiroidei sau a glandelor endocrine pot duce la scăderea poftei de sex. Și lipsa somnului duce tot la reducerea libidoului.
Probleme digestive
Digestia înceată și problemele gastrice sunt printre cele mai întâlnite simptome ale dezechilibrului hormonal. Problemele hormonale în timpul perimenopauzei cauzează problemele digestive pentru femeile între 45 și 55 de ani.