Tiroida este o glandă în formă de fluture, localizată în partea anterioara a gâtului. Aceasta produce hormoni care controlează viteza metabolismului. Trebuie să știi că tulburările glandei tiroide pot încetini sau revitaliza metabolismul prin inhibarea producției de hormoni tiroidieni. Când nivelul hormonilor este prea mic sau prea mare, este posibil să apară o gamă largă de simptome.

Oboseală

Un deficit al funcției tiroidiene – hipotiroidia – poate duce la scăderea hormonilor tiroidieni, ceea ce atrage dupa sine o “lenevire” a întregului metabolism, a funcției majorității organelor din corp, inclusiv a creierului. Pacientul resimte o obosealaă inexplicabila, îi este dificil chiar să se ridice pentru a-şi lua o cană cu apă, activitățile fizice devin dificile etc.

Creșterea sau scăderea bruscă în greutate

Unul dintre cele mai comune simptome care sugerează o problemă a glandei tiroide este schimbarea bruscă a greutății. Creșterea în greutate indică un nivel scăzut al hormonilor glandei tiroide, ceea ce se numește hipotiroidism. La polul opus, dacă tiroida produce mai mulți hormoni decât are nevoie corpul se va observa o scădere bruscă din greutate, ceea ce se numește hipertiroidism.

Schimbarea stării de spirit

Tulburările glandei tiroide au un impact foarte mare asupra nivelului de energie și a stării de spirit. Hipotiroidismul ne face să ne simțim obosiți, lenți și deprimați. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme de somn, neliniște și iritabilitate.

Probleme intime

Tiroida influențează și funcția intimă. Așa că, dacă observi că ai un libidou scăzut, sau probleme cu menstruația, e posibil să fie de vină dezechilibrul hormonilor tiroidieni.

Durere

Durerile de mușchi sau de articulații fără o altă cauză (precum artrita), ar putea fi un semn că tiroida nu funcționează corect.

Modificări ale temperaturii corpului

Tulburările glandei tiroide pot afecta abilitatea de a regla temperatura corpului. Persoanelor care suferă de hipotiroidism le va fi mai frig decât în mod normal. Hipertiroidismul are efectul opus, cauzând transpirația excesivă.

Probleme cu părul și unghiile

Căderea părului este un alt semn că hormonii glandei tiroide pot fi dezechilibrați. Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot cauza căderea parului. De cele mai multe ori, părul crește la loc în momentul în care problema glandei este tratată. Hipotiroidismul poate avea și alte simptome precum: pielea uscată și unghiile fragile, amorțeala sau furnicăturile în mâini, constipație sau menstruația anormală.

Constipație

Când nivelul hormonilor tiroidieni scade, toate procesele corpului sunt încetinite, inclusiv digestia.

Probleme cognitive

Nivelul hormonilor tiroidieni influențează și capacitățile cognitive, inclusiv concentrarea și memoria.

Schimbarea vocii

Dacă vocea se modifică, în special prin îngroşarea timbrului vocal, foarte probabil este vorba de o hipotiroidie. De asemenea subțierea vocii, uşor de observat mai ales în cazul unui bărbat, poate sugera tot o patologie tiroidiană – hipertiroidie – dar şi altă boală endocrină sau locală, la nivelul laringelui.