O viață sexuală activă nu este importantă numai pentru stabilitatea unui cuplu, ci aduce și beneficii asupra sănătății, fiind o necesitate a corpului. De aceea, lipsa activității sexuale pentru o perioadă îndelungată de timp are repercusiuni asupra organismului, spun specialiștii.
Iată despre ce este vorba:
1. Experimentezi mai des stări de nervozitate
Lipsa sexului te face mai agitat și mai nervos, spun specialiștii, deoarece nivelurile de endorfină și de oxitocină, hormoni ai fericirii, sunt mai scăzute.
Un studiu efectuat în Scoția a arătat că persoanele care nu au avut parte de cel puțin un act sexual în decursul a două săptămâni au fost mai anxioase și s-au descurcat mai greu în momentul în care a trebuit să vorbească în public.
2. Risc mai mare de răceală și gripă
Lipsa sexului duce la scăderea imunității, de aceea devenim mai expuși în fața virusurilor. Astfel, este favorizată apariția răcelilor și a gripei.
De asemenea, oamenii de știință de la Universitatea Barre din SUA au constatat că persoanele care făceau dragoste o dată sau de două ori pe săptămână au avut o creștere de 30% a unui anticorp care oferă protecție contra virusurilor, spre deosebire de cei care făceau sex foarte rar.
3. Bărbații, predispuși la cancer de prostată
În cazul bărbaților care nu au o viață sexuală activă crește riscul de cancer de prostată. Cei care fac dragoste în mod regulat cu partenerele lor au cu 20% mai puține șanse de a se îmbolnăvi.
Acest lucru se explică prin faptul că ejaculările frecvente ajută și la eliminarea unor substanțe cu potențial cancerigen din prostată.
4. Femeile se pot simți deprimate
Potrivit unei cercetări apărute în revista Americană Archives of Sexual Behavior, femeile se simt mai deprimate dacă nu au parte de activitate sexuală pentru o perioadă mai lungă de timp.
5. Lipsa sexului duce și la scăderea libidoului
Atât bărbații, cât și femeile care nu au făcut dragoste pentru o perioadă mai lungă pot întâmpina probleme cu concentrarea și pot suferi de deficit de atenție.
6. Disfuncții sexuale
Lipsa sexului poate duce, de asemenea, și la disfuncții erectile în cazul bărbaților. Astfel, poate să apară ejacularea precoce.
Cu cât lipsa activității sexuale se întinde pe o perioadă mai lungă, cu atât crește gradul de risc pentru tulburările erectile.
7. Incontinență urinară
Sexul ajută femeile să aibă mușchii pelvieni puternici, lucru care este important pentru a putea controla vezica urinară.
Lipsa sexului pentru o perioadă mare de timp poate să afecteze acești mușchi, favorizând apariția incontinenței urinare.
8. Risc crescut de atac de cord
Persoanele care fac dragoste cu regularitate sunt mai puțin predispuse la atacuri de cord, arată mai multe studii. Este indicat să faci dragoste de două-trei ori pe săptămână.
Sexul ajută la menținerea echilibrului între estrogen și testosteron, ceea ce înseamnă atât protecție cardiovasculară, cât și contra osteoporozei.
Așadar, dacă nu ai raporturi sexuale regulate ești mai predispus și la apariția unor tulburări hormonale, care, în timp, pot provoca alte probleme de sănătate.