Grecii antici spuneau: „Vrei să fii puternic – aleargă, vrei să fii frumos – aleargă, vrei să fii deștept – aleargă!”.
1.La alergare cresc capacităţile inimii şi a vaselor, se antrenează muşchiul cordului, ceea ce presupune că şi inima devine mai puternică.
2.Se măreşte volumul de oxigen în sânge. Pe durata unui singur ciclu, o inimă antrenată pompează mult mai mult sânge, ceea ce aduce un schimb de oxigen mai bogat. Ţesuturile şi organele au mai mult sânge, îmbogăţit cu oxigen şi substanţe nutritive.
3.În timp ce organismul depune efort timp îndelungat, în sânge se produce hormonul endorfina, supranumit şi „hormonul fericirii” pentru că atunci când concentraţia acestuia se măreşte, persoana trăieşte o uşoară stare de euforie. Depresia dispare.
4.Creşte activitatea mentală. În timp ce alergi, deseori, găseşti instantaneu soluţia pentru o problemă dificilă. Pe parcursul antrenamentului activ, sângele este îmbogăţit cu oxigen, accelerează metabolismul şi, în rezultat, devine mai activ sistemul nervos central şi, respectiv, mai activ devine şi creierul uman.
5.Alerările sistematice fac imunitatea mai puternică, din contul creşterii eritrocitelor şi a hemoglobinei în sânge. În timp ce alergi, scade colesterina în sânge, sentimentul de foame devine mai slab, se îmbunătăţeşte în schimb motilitatea intestinală. Alături de un metabolism mai accelerat, toate acestea duc la normalizarea masei corporale.
6.Poţi alerga în orice timp al zilei. Dimineaţa, când în sânge este mărit numărul de hormoni, alergarea va fi un remediu natural pentru descărcare şi va ajuta organismul să revină la armonie. Alergările seara, după o zi de muncă, te ajută să scoţi stresul, să te relaxezi, să-ţi reîncarci bateriile, să suprimi pofta de mâncare excesivă şi să adormi liniştit.
7.Cercetările au demonstrat că are loc o regenerare parţială a ţesuturilor ficatului. Se produce un efect pozitiv asupra rinichilor: în timpul alergării se scoate presiunea de pe ei, ceea ce ajută la o funcţionare mai bună a lor.