7  întrebări despre sexul după naştere: fără a şti răspunsurile, este mai bine să nu începeţi...

7 întrebări despre sexul după naştere: fără a şti răspunsurile, este mai bine să nu începeţi...

-
//
27.10.2016

După venirea pe lume a unui copil se schimbă modul de viaţă al familiei şi au loc modificări fiziologice în organismul femeii. Toate acestea îşi pun amprenta pe latura intimă a relaţiilor dintre soţi. Majoritatea tinerilor părinţi au o mulţime de întrebări despre sexul după naştere. Astăzi vom încerca să răspundem la cele mai răspândite dintre ele.

7  întrebări despre sexul după naştere: fără a şti răspunsurile, este mai bine să nu începeţi...

Când poate fi reluat sexul după naştere?

În primele 6-8 săptămâni după naştere ginecologii nu recomandă practicarea contactelor sexuale, pentru că în această perioadă organismul se restabileşte după 9 luni de sarcină.

Imediat după terminarea celei de-a treia faze a naşterii, adică după expulzia placentei, începe perioada postpartum timpurie. Ea durează 2 ore. Apoi începe perioada postpartum târzie, care durează 6-8 săptămâni. În decursul acestei perioade are loc dezvoltarea inversă (involuţia) a tuturor organelor şi sistemelor care au fost supuse modificărilor în legătură cu sarcina şi naşterea. Excepţie fac doar glandele mamare, a căror funcţie îşi atinge punctul culminat în perioada de după naştere. Cele mai pronunţate modificări involutive au loc în organele sexuale, în special în uter, fiind cel mai active în primele 8-12 zile.    

După expulzia placentei, în uter rămâne o suprafaţă mare (suprafaţa placentară – locul unde se fixează placenta), pentru a cărei vindecare şi cicatrizare este nevoie de 4-6 săptămâni. În decursul acestei perioade rana sângerează. Sexul în această perioadă poate conduce la pătrunderea infecţiilor prin intermediul colului uterin semideschis, iar sângele şi suprafaţa rănită vor accelera dezvoltarea inflamaţiilor.

După naşterea naturală, deseori există diverse complicaţii sub formă de rupturi sau incizii ale perineului, pereţilor vaginali sau colului uterin. Se înţelege că pentru cicatrizarea cusăturilor este nevoie de timp. La femeile care au născut prin cezariană, restabilirea dimensiunilor uterului are loc mai lent. În plus, este nevoie de timp pentru vindecarea şi cicatrizarea inciziei de pe abdomen – în medie, o lună.

De ce femeile nu au chef de sex după naştere?

La unele femei, după naştere se observă o scădere a libidoului. De regulă aceasta se întâmplă din cauza grijilor, oboselii, iar uneori şi a dubiilor referitoare la atractivitatea corpului în ochii soţului. În plus, hormonii răspunzători pentru lactaţie pot inhiba hormonii care stimulează atracţia sexuală.

În această perioadă este foarte importantă susţinerea din partea soţului, iar un duş relaxant cu gel aromat şi o picătură de parfum pot creşte atracţia sexuală. O rochie de dantelă frumoasă, care ascunde zonele cu problemele, precum şi semiîntunericul pot conferi mai multă încredere şi ajuta la rezolvarea problemei, dacă femeia are complexe referitor la modificările siluetei.

La multe femei, din contra, după naştere se observă o creştere a sexualităţii din cauza modificărilor hormonale, atracţia faţă de soţ devine mai puternică, iar orgasmul mai intens. Este interesant că sexul după naştere influenţează asupra calităţii şi cantităţii laptelui matern: dacă după un raport sexual mama se simte bine din punct de vedere psihologic, aceasta influenţează pozitiv asupra lactaţiei.

7  întrebări despre sexul după naştere: fără a şti răspunsurile, este mai bine să nu începeţi...

Ce să facem dacă sexul după naştere provoacă durere?

La reluarea vieţii intime după naştere, femeia se poate confrunta cu problema senzaţiilor dureroase din timpul actului sexual. Dintre cauzele acestui fenomen putem menţiona:

  • Uscăciunea mucoasei vaginale. După naştere, la majoritatea femeilor, în special la cele care alăptează la piept, se observă o reducere bruscă a nivelului de hormoni sexuali feminini – estrogeni. Ca rezultat se reduce cantitatea de lubrifiant vaginal natural produs. În acest caz puteţi folosi lubrifianţi speciali din comerţ. Totodată, citiţi cu atenţie compoziţia acestora şi nu folosiţi lubrifianţi care conţin hormoni, dacă femeia alăptează.
  • Senzaţiile de durere din timpul sexului după naştere pot fi legate de prezenţa cusăturilor şi cicatricelor pe perineu sau pereţii vaginului. Uneori, din cauza cusăturilor se poate modifica şi forma vaginului.
  • Durerea în timpul sexului după naştere se poate observa şi în zona cicatricei de pe abdomen după operaţia de cezariană. Pentru a evita senzaţiile de durere în zona cusăturii sau a le atenua, trebuie să găsiţi o poziţie în care presiunea asupra cicatricei este minimă. Pe măsura adaptării terminaţiilor nervoase, durerea şi disconfortul din zona cusăturii vor dispărea.

Vaginul se lărgeşte după naştere?

Această întrebare le preocupă pe foarte multe femei, pentru că schimbările în tonusul muşchilor vaginului îşi pot lăsa amprenta asupra senzaţiilor din timpul actului sexual. Însă scăderea tonusului şi lărgirea vaginului sunt fenomene temporare, iar în decurs de câteva luni această problemă va dispărea, în special dacă femeia găseşte câteva minute pe zi pentru exerciţiile Kegel. În mod ideal, aceste exerciţii trebuie efectuate încă de pe timpul sarcinii: în aşa mod femeia se pregăteşte şi pentru naştere, iar după travaliu muşchii îşi recapătă mai uşor tonusul.

De ce în timpul sexului după naştere glandele mamare elimină lapte?

În timpul sexului după naştere apar deseori probleme cu sânii. În primul rând, atingerile mameloanelor pot fi neplăcute, iar uneori chiar dureroase. În al doilea rând, în timpul orgasmului, din contul producţiei de oxitocină, glandele mamare secretă lapte. Pentru a evita acest lucru, este mai bine să faceţi sex la o oră după alăptare: atunci probabilitatea de secreţie a laptelui este mai mică. 

7  întrebări despre sexul după naştere: fără a şti răspunsurile, este mai bine să nu începeţi...

Alăptarea ne protejează de o nouă sarcină?

Multe cupluri speră că, în perioada de alăptare la sân, femeia nu poate rămâne însărcinată. Este vorba despre aşa-numita metodă de amenoree de lactaţie. Această metodă de protejare este bazată pe lipsa ovulaţiei în timpul alăptării la sân. În timpul suptului, micuţul irită mamelonul glandei mamare, ceea ce conduce la sporirea producţiei de lapte şi are efect contraceptiv din contul inhibării funcţiei ovulelor. Pentru ca metoda să funcţioneze, trebuie respectate următoarele reguli:

  • bebeluşul trebuie alimentat exclusiv la sân, fără alte adaosuri de lapte praf şi apă;
  • copilul este pus la sân cel puţin la fiecare 3 ore ziua şi la fiecare 6 ore noaptea;
  • trebuie să lipsească menstruaţia;
  • după naştere nu a trecut mai mult de şase luni.

Este important să reţineţi că la creşterea intervalelor dintre alăptări, diversificarea alimentaţiei şi lipsa alăptării pe timpul nopţii, metoda devine ineficientă. La unele femei, chiar dacă alăptează natural, deja la 1,5-2 luni de la naştere este posibilă reluarea funcţiei ovarelor, iar ca urmare poate avea loc ovulaţia şi se poate instala sarcina. La reluarea menstruaţiei, chiar dacă au trecut mai puţin de 6 luni de la naştere, trebuie să alegeţi altă metodă de contracepţie.

Care metodă de contracepţie este mai bună după naştere?

Medicii consideră că intervalul minim dintre naşteri trebuie să fie de 2 ani. În acest răstimp organismul femeii se restabileşte complet. Alegerea metodei de contracepţie depinde de regularitatea contactelor sexuale, alăptarea la sân, preferinţele soţilor, experienţele anterioare.

7  întrebări despre sexul după naştere: fără a şti răspunsurile, este mai bine să nu începeţi...

Înainte de reluarea vieţii intime, nu uitaţi să faceţi o vizită la ginecolog!

După 6-8 săptămâni de la naştere este bine să faceţi o vizită la ginecolog, care va evalua starea uterului, colului, cusăturilor din zona perineului sau de pe pereţii vaginului, cusătura de pe abdomen, în cazul cezarienei, va efectua analiza frotiului pentru determinarea semnelor de inflamaţii, şi abia apoi va permite reluarea relaţiilor intime.

Elena Trifonova

Medic ginecolog-obstetrician, doctor în ştiinţe medicale, or. Moscova

Sursa