Dacă tocmai ți-a venit menstruația și ai poftă de ceva sărat, ar fi bine să fii mai atentă cu aceste alimente, pentru că s-ar putea să-ți dăuneze stării tale generale. Pe lângă acest aspect, mai sunt și alte lucruri sau activități pe care nu ar trebui să le faci în aceste zile. Modificările si nivelurile relative de estrogen, progesteron și testosteron de-a lungul ciclului menstrual sunt, de asemenea, responsabile pentru multe dintre modificările observate de femei (erupțiile, sensibilitatea sânilor). Care sunt ele, află în cele ce urmează.
Dacă ai crampe, evită aspirina
Medicii spun că aspirina nu este cea mai bună alegere în cazul în care te confrunți cu crampele menstruale. Acest medicament are efectul de a subția sângele, fapt ce mărește fluxul de sângerare la menstruație. Cele mai bune opțiuni ar fi ibuprofenul sau paracetamolul. Este important să știi că analgezicele trebuie folosite doar atunci când ai strictă necesitate și starea ta este extrem de nesatisfăcătoare.
Nu mânca alimente sărate
S-ar putea să îți dorești în aceste zile preponderent mâncare sărată sau picante, dar ar fi bine să o lași mai moale pentru că urmările s-ar putea să nu-ți placă deloc. Mai mult, simptomele menstruale s-ar putea cutiza, iar sarea contribuie la reținerea apei în organism și balonare. Ai grijă la ceea ce mănânci și nu face excesuri.
Evită contactele sexuale neprotejate
Chiar dacă ești la menstruație, nu ești scutită de o sarcină nedorită și tocmai de aceea sexul neprotejat în aceste zile este cât se poate de neindicat. Mai mult, actul sexual ar putea favoriza anumite infecții nedorite și poate chiar ar fi mai bine să aștepți câteva zile până se încheie menstruația.
Dormi mai mult
Să știi că somnul insuficient în perioada menstruației îți poate da mari bătăi de cap, pentru că s-ar putea să ai stări controversate și să devii mult mai impulsive în relațiile cu cei din jurul tău. Sfatul medicilor este să renunți la consumul de cofeină și să îți rezervi mai mult timp pentru somn.
Ai grijă de igiena personală
Regula principală pentru femeile aflate la menstruație este să își schimbe tamponul sau absorbantul la fiecare 3-4 ore, pentru a evita contractarea anumitor bacterii și apariția mirosului neplăcut.
Renunță la exercițiile fizice solicitante
Ar fi bine să faci o pauză de 2-3 zile de la sport și să optezi în schimb pentru plimbări în aer liber sau exerciții mai puțin solicitante.
Deși unele dintre cele mai bune performanțe ale sportivelor din întreaga lume s-au înregistrat în toate fazele ciclului menstrual, un studiu realizat în Italia a indicat faptul că sportivele care jucau fotbal feminin erau mai expuse riscului accidentării înainte și în timpul menstruației. Nu este clar dacă de vină au fost factorii fizici sau cei psihici ori o combinație între aceștia.