5 tipuri de brânză pe care le poți consuma și 4 feluri de brânzeturi de evitat

-
//
06.02.2019

Produsele lactate te ajută să pierzi cu 20% mai multă grăsime, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic. Numai dacă ştii pe care să le alegi! Iată 5 feluri de brânză pe care le poţi consuma în siguranţă!

Bem lapte din prima până în ultima zi a vieţii noastre şi bine facem, pentru că laptele este singurul aliment complet: conţine toate cele 3 categorii principale din substanţe nutritive (proteine, glucide, lipide), alături de vitamine (A, D, E, grupul B) şi minerale (calciu, fosfor, zinc şi fier). Pe lângă lapte, brânzeturile sunt o altă resursă importantă în alimentaţia zilnică, dar şi în dietă. La acelaşi număr de calorii consumate, cei care au în dietă produse lactate pierd cu 20% mai multă grăsime.

Brânzeturi pe care să le consumi

Brânza proaspătă de vaci are 0-3% grăsime şi 70 de calorii (slabă) sau 6-7% şi 110 calorii (grasă).

Urda şi ricotta se fabrică din zerul de la lapte, de aceea conţin puţine grăsimi, uneori chiar mai puţine decât brânza de vaci. Au mai puţin de 15% grăsime şi conţin 165 calorii/100g.

Perlele de brânză cu smântână au 2-6% grăsime şi conţin 45-60 de calorii.

Brânzica de casă

Crema de brânză light

Brânzeturi de evitat într-o cură de slăbire

Caşcavalul, parmezanul şi telemeaua au un conţinut caloric crescut, dar le poţi folosi rase pe timpul dietei pentru a limita consumul. În felul acesta impresia de volum creşte, iar satisfacţia gustului rămâne. De exemplu, 1 cub caşcaval (40g) = 30g brânză vaci + 7-8g unt/margarină.

Caşul şi mozzarella sunt brânzeturi la fel de grase ca telemeaua, doar că nu au sare.

Brânza topită reprezintă sortimentul inferior al produselor lactate, fiind fabricată din brânzeturi de calitatea a doua amestecate cu mari cantităţi de grăsimi. De exemplu, 1 cub brânză topită (40g) = 30g brânză vaci + 10g unt/margarină.

Brânza cu mucegai are foarte multe calorii şi trebuie evitată!

Sursa: drsanatate.ro