Pentru unele persoane, fiecare lovitură, vânătaie sau tuse înseamnă un drum de urgență la spital, în timp ce pentru altele, vizitele la doctor sunt extrem de rare, chiar și atunci când simptomele sunt destul de serioase.

Într-adevăr, incidentele majore sunt un motiv important pentru care ar trebui să mergi la doctor, însă există numeroase alte semne care ar trebui să te pună pe gânduri.

De altfel, prevenția și diagnosticarea din timp a unor probleme de sănătate înseamnă mai multe șanse de a trata o boală, dar și de a evita posibilele complicații. Iată, așadar, care sunt semnele care îți pot indica o problemă serioasă de sănătate și pentru care este esențial să mergi la medic:

Durerea musculară

Ce-i drept, de cele mai multe ori, durerea musculară apare pe fondul unei activități fizice intense, cu care organismul nu este obișnuit. După câteva zile, durerea musculară ar trebui să treacă de la sine. Totuși, atunci când aceasta persistă pentru mai mult de o săptămână, poate indica un semnal de alarmă.

Același lucru este valabil și dacă durerea musculară se intensifică atunci când stai întins în pat. În cazuri rare, activitatea fizică intensă poate cauza rabdomioliză, distrugerea celulelor musculare, care, netratată, poate duce la leziuni permanente ale rinichilor.

Tusea persistentă

Tusea poate să apară atunci când ai o răceală, însă poate semnala și alte probleme de sănătate. În cazul în care e vorba de o răceală, ar trebui să mergi la doctor. În cazul în care aceasta persistă pentru mai mult de două săptămâni, poate fi vorba de tuse convulsivă.

Mai mult decât atât, dacă tusea este însoțită de mucus sau chiar sânge și ai dureri în piept, ar putea fi vorba de tuberculoza. Aceasta este o boala contagioasă, potențial fatală, care afectează în principal plămânii.

Durerea de spate

Durerea de spate ne afectează pe cei mai mulți dintre noi, iar o cauză ar putea fi pur și simplu o poziție incorectă pe scaun. Însă, poate fi vorba și de o problemă mai serioasă. În general, o durere de spate cauzată de încordarea mușchilor va trece dacă te odihnești și adopți o poziție corectă când stai pe scaun sau dacă medicul îți recomandă un tratament cu calmante.

Totuși, dacă durerea de spate nu trece după patru sau șase săptămâni de la apariție, poate fi vorba de durere cronică, problemă care necesită neapărat un control medical. În unele cazuri, poate fi vorba de hernie de disc sau sciatică, cauzată de compresia rădăcinii nervului.

Febra ridicată

În general, febra reprezintă reacția naturală a organismului atunci când luptă cu o infecție, atât timp cât aceasta nu este mai mare de 38.3 grade Celsius.

Totuși, atunci când febra este mai mare de 39 de grade Celsius sau dacă persistă mai mult de trei zile, poate fi vorba de o infecție mult mai serioasă, care poate necesita un tratament cu antibiotic. Alte semne ale unei infecții bacteriene pot fi febra însoțită de un alt simptom, precum durere în gât și durere sinusală.

Dificultăți de respirație

Exercițiile fizice intense, obezitatea sau temperaturile extreme pot duce la apariția unor dificultăți de respirație. Însă, dacă acestea apar fără un motiv evident, ar trebui să mergi la medic. Poate fi vorba de astm, bronșită sau o altă problemă de sănătate, mai ales dacă simptomele apar brusc și sunt intense.

Așadar, atunci când simptomele sunt mai serioase decât în mod normal sau persistă pentru un timp îndelungat, poate fi necesar să mergi la un control medical. În același timp, controalele medicale periodice te pot ajuta să detectezi la timp orice problemă de sănătate și să eviți complicațiile.