În drumul nostru spre silueta perfectă ne pândesc multe ispite și dificultăți. Unele probleme ni le creăm singure, iar alteori ne ajută prietenii și cunoscuții – fără intenții rele, desigur. Însă dacă veți respecta cel puțin o parte dintre aceste sfaturi, slăbirea va deveni inevitabilă.
1. Fiți realiste: fixați-vă scopuri realizabile și termene concrete
Începeți cu o vizită la medicul nutriționist. El vă va ajuta să determinați greutatea ideală, vă va vorbi despre regimurile potrivite și vă va recomanda eforturile optime. Insistați pe un număr de kilograme pe care le puteți da jos efectiv, lăsați iluziile la o parte.
2. Țineți un jurnal al meselor
Mai ales că există o mulțime de aplicații mobile în acest sens. Înscrieți detaliat tot ce puneți în gură. Este o bună metodă de a supraveghea volumele porțiilor obișnuite și de a răspunde sincer la întrebarea ce și cât mâncați de obicei.
3. Întocmiți liste de cumpărături atunci când mergeți la magazin după produse alimentare
Merceologii isteți fac totul ca să vă umpleți cât mai tare coșul. Demonstrați că sunteți capabile să rezistați în fața ambalajelor multicolore, manifestați voință și nu deviați de la itinerarul stabilit: raionul de fructe, carne, pește, lactate, crupe, fructe uscate. Nici un fel de excese, în special la casa de marcat!
4. Aranjați produsele corect
Atunci când suntem flămânde, mâncăm de regulă primul lucru care ne cade sub mână. De exemplu, biscuiții care stau la vedere, în locul legumelor și fructe, ascunse prin frigider. Încercați să renunțați de tot la ispitele cu multe calorii.
5. Fixați etapele succeselor obținute
Notați-vă succesele în calea spre greutatea ideală. Înscrierea rezultatelor crește motivarea și menține interesul. Faceți totalurile la sfârșitul fiecărei săptămâni, înscrieți în jurnal raportul nu doar despre kilogramele pierdute, ci și despre starea de sănătate și de spirit. Descrieți și rețetele concrete care v-au ajutat la atingerea scopului propus.
6. Modificați procesul de pregătire a hranei
Poate că rețetele preferate au nevoie de mici corectări? De exemplu, multe bucate nu își pierd deloc din savoare dacă, în loc de carne de vită sau porc, folosiți carne de pui sau curcan. Vă plac cașcavalurile? Optați pentru sortimentele mai puțin grase. În general, obișnuiți-vă corpul cu supe, tocane de legume și salate de legume, varză roșie și zucchini.
7. Fiți mai active pe parcursul zilei
Mergeți la antrenamente? Este minunat și util, însă dacă veți mări un pic și ritmul vieții obișnuite, caloriile vor arde instant, în plus veți avea mai puțin timp pentru gustările generate de plictiseală. Mâna s-a întins automat spre chipsuri? Mai bine spălați vasele!
8. Învățați să determinați „din ochi” volumul de alimente necesar organismului
De exemplu, porția standard de fructe nu trebuie să depășească dimensiunile unei mingi de tenis. Porția compusă din legume și orez fiert sau paste trebuie să încapă într-un bec. Un butuc de cărți de joc are aproximativ 100 de grame. O cantitate similară de cașcaval seamănă cu două baterii mari.
9. Beți apă cât mai des și cât mai mult
În primul rând, ea atenuează instant senzația de foame, în al doilea rând, elimină toxinele din organism. Cantitatea zilnică optimă de lichide este de aproximativ doi litri. În perioadele caniculare sau în timpul antrenamentelor intensive, beți și mai multă apă.
10. Atunci când comandați prânzul la restaurant sau cafenea, interesați-vă de dimensiunile porțiilor
În unele unități de alimentație publică, porțiile standard sunt în medie de două ori mai mari decât cele pe care le poate mânca o persoană. În astfel de situații există două soluții: împărțiți cu cineva un astfel de prânz „complex” sau rugați chelnerul să vă dea la pachet jumătate din porție.
11. Refuzați politicos cadourile
De exemplu, colega de birou aduce, cu bunăvoință, o cutie întreagă de biscuiți de casă, știind să le adorați. Mulțumiți-i. Dacă vă este tare poftă și nu puteți refuza, luați un biscuit. Restul împărțiți-le cu colegii.
12. Învățați să spuneți „ajunge!”
Din momentul în care stomacul este plin și trimite un semnal la creier și până la momentul în care creierul recepționează acest semnal trec aproximativ 20 de minute. Mâncați încet, mestecând bine, lăsând des furculița jos și ascultând semnalele organismului.
13. Atitudinea este importantă
Dacă totuși nu v-ați putut abține și ați mâncat câteva porții de alimentele calorice pe fundalul stresului, liniștiți-vă și nu vă mai faceți procese de conștiință. Ce urmează este în mâinile dumneavoastră: puteți continua în același stil sau vă puteți lua în mâini și considera acest episod ca fiind o mare excepție.
14. „Ardeți podurile”
Mai exact, hainele largi și fără formă. După slăbire, trebuie să scăpați imediat de garderoba veche. Nici un pas înapoi! Nici un fel de regrete! Nici un fel de emoții și haine păstrate pentru alte vremuri! Hainele vechi „atrag kilogramele” la nivel psihologic.
15. Uneori va trebui să procedați ca filozofii greci și să purtați cu dumneavoastră tot ce vă aparține
De exemplu, la întâlnirile cu prietenii. Nu trebuie să vă bazați pe gusturile gazdelor, este mai bine să aveți cu dumneavoastră niște gustări sănătoase, dietetice și degresate, preparate în casă, cu care să serviți și oaspeții.
Și, în sfârșit, învățați să acceptați complimentele cu sinceritate și demnitate. Le-ați meritat. Nu trebuie să spuneți conlocutorului câte kilograme mai aveți de dat jos. Uneori este mai bine să fiți misterioase…