„Problemele cu stomacul” nu sunt ceva cu care te poți lăuda. Cu toate astea, constipația nu este un motiv de jenă și, dacă ai avut așa ceva (cu toții am avut, la un moment dat), înțelegi că nu este deloc de râs - dimpotrivă, te poate afecta destul de tare. Înainte să alergi la farmacie să cumperi laxative (care de multe ori nu fac decât să agraveze situația) încearcă niște remedii simple și naturale, care te pot ajuta să elimini disconfortul și să previi reapariția constipației.
1. Uleiul de măsline
Uleiul pur de măsline nu este doar o grăsime sănătoasă și gustoasă, ci te poate ajuta și în cazul constipației. Acesta ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, stimulând activitatea din colon și, consumat regulat, poate preveni constipația.
Ai nevoie de:
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 1 linguriță de suc de lămâie (opțional).
Mod de administrare: Consumă o lingură de ulei de măsline dimineața, pe stomacul gol. Dacă uiți, ia-l înainte de următoarea masă. Îl poți amestecă cu puțin suc de lămâie pentru a-i mai dilua din gust (sucul de lămâie ajută și el la tratarea constipației).
2. Sucul de lămâie
Acidul citric acționează ca stimulent pentru sistemul digestiv și poate contribui la eliminarea toxinelor și a materiei nedigerate care s-a adunat pe pereții colonului. Amestecul sucului cu apă diluează intensitatea aromei de lămâie, dar furnizează și lichidele necesare corpului pentru un scaun normal.
Ai nevoie de:
- 1 lămâie proaspătă;
- 1 cană de apă caldă.
Mod de pregătire: Stoarce o lămâia într-o cană cu apă caldă. Bea cu înghițituri mici.
3. Cafeaua este un bun prieten (uneori)
Multe persoane apreciază o cafea bună dimineață, dar ea poate face chiar mai multe decât să ne încânte cu aroma deosebită sau să ne pună sângele în mișcare. Cofeină este un stimulent natural pentru sistemul digestiv, de aceea o cană de cafea te poate ajuta să te pui în mișcare în mai multe feluri. 1-2 ceșți sunt suficiente, dar ai grijă să nu exagerezi, altfel va avea exact efectul opus. Cofeină este și diuretică și dacă urinezi prea des, te poate deshidrată și, prin urmare, te poate constipa, eliminând apă care, altfel, ar înmuia scaunul.
De asemenea, există anumite ceaiuri din plante benefice în caz de constipație.
4. Fă mișcare!
Dacă vrei ca lucrurile să se miște în corp, trebuie să te mișți și tu! Stilul nostru de viață nu numai că implică multe schimbări alimentare care contribuie la apariția constipației, dar suntem și mult mai sedentari. Deși nu există un motiv științific clar care să explice de ce mișcarea ajută în cazul constipației, putem bănui că mișcarea corpului pune în mișcare și mușchii colonului. Nu uita, însă, că trebuie să aștepți o oră după mesele principale înainte de a face mișcare. Există și exercițîi speciale și mișcări specifice care ajută la facilitarea scaunului.
5. Consumă produse naturale (adică fibre)
Toată lumea spune că o dietă naturală ajută la remedierea și prevenirea constipației. O dietă sănătoasă îmbunătățește totul, de fapt, iar corpurile noastre știu mai bine cum să proceseze fructele, legumele, cerealele, în comparație cu alimentele rafinate și procesate care nu se metabolizează la fel de bine. Mai exact, alimentele naturale au un conținut mai bogat în fibre. Pe scurt, fibrele sunt materii ce nu se pot digera și care acționează ca un burete. Atrag apă, ceea ce ajută la înmuierea scaunului și îi dau consistentă, făcându-l să alunece mai ușor. Că și cafeaua, anumite fibre (ca de exemplu fasolea) pot să și favorizeze constipația, de aceea e bine să bei multă apă. Iată câteva alimente bogate în fibre:
- Fasole;
- Caise;
- Pâine din cereale integrale;
- Fructe de pădure;
- Broccoli;
- Prune, pere și mere;
- Oleaginoase;
- Cartofi (nu cartofi prăjiți).
6. Consumă laxative naturale
Uleiul de in este un laxativ natural, remediu ușor de folosit în cazul constipației. Acoperă pereții intestinali, precum și materia fecală și mărește frecvența scaunelor. Poți combina uleiul cu suc de portocale, ceea ce conferă un avantaj dublu, pentru că și portocalele au o doză semnificativă de fibre (lasă și pulpă, care are conținutul cel mai mare de fibre.)
Ai nevoie de:
- 1 pahar de suc de portocale cu pulpă;
- 1 lingură de ulei din semințe de in.
Mod de preparare: Amestecă 1 linguriță de ulei din semințe de in cu 1 pahar de suc de portocale. Bea cât ai nevoie, dar trebuie să aștepți până îşi face efectul (până la 5 ore), așa că ai grijă să nu exagerezi.
7. Aloe - nu este bună doar pentru piele
Planta de aloe este cunoscută pentru efectul de calmare în cazul tăieturilor mici și al arsurilor, dar îți poate calma și stomacul. Cel mai bine este să foloseșți gelul pur direct de la plantă. Este mai concentrat decât cel din comerț și nu trebuie să foloseșți mai mult de 2 linguri.
Ai nevoie de: 2 linguri de gel de aloe vera sau 1 cană de suc de aloe vera
Mod de preparare: Amestecă două linguri de gel de aloe vera cu suc de fructe dimineață. Sau bea o cană de suc de aloe vera dimineața, pe stomacul gol.
8. Disciplinează-ți scaunele
Programul de ieșit afară nu este doar pentru căței, poate ajuta și în cazul constipației la oameni. Un program de mers la baie îți va disciplina și scaunul. Stabilește cam 15 minute de trei ori pe zi când să mergi la baie și mergi, chiar dacă nu se întâmplă nimic la început. Stai relaxat și, până la urmă, corpul se va conforma.
9. Sarea Epsom
Sarea Epsom este eficientă din două motive. În primul rând, sarea absoarbe apa în general, făcând scaunul mai moale și mai ușor de evacuat. În al doilea rând, magneziul din sare ajută la contractarea mușchilor, ceea ce contribuie la eliminarea scaunului. Sarea de masă poate fi și ea bună pentru eliminarea apei, dar nu are conținutul de magneziu pe care îl are sarea Epsom.
Ai nevoie de:
- 2 lingurițe de sare Epsom (pentru adulți);
- 1 cană de apă sau suc de fructe.
Mod de preparare: Dizolvă 2 lingurițe de sare Epsom într-o cană de apă sau suc de fructe și bea tot lichidul. Dacă în decurs de 4 ore nu se întâmplă nimic, mai bea o cană. Folosește doar ½ linguriță pentru copii.
10. Prunele - aliatul de bază
Sucul de prune este clasicul remediu pentru constipație. Fructul acționează că un laxativ natural pentru că are un conținut mare de fibre și sorbitol. Sorbitolul înmoaie scaunul pentru că este un carbohidrat natural care nu poate fi ușor digerat, motiv pentru care atrage apă pe traseu și dă consistentă materiei fecale. Nu exagera, însă, cu prunele, pentru că pot genera gaze și pot face scaunul prea moale.
Ai nevoie de: 2 pahare de suc de prune
Mod de utilizare: Bea un pahar de suc de prune dimineață și unul seara pentru a elimina constipația. Ar trebui să aibă efect în câteva ore, de aceea e important să lași primul pahar să treacă prin intestine înainte de a-l bea pe al doilea - altfel rișți să faci diaree. În loc de suc poți consumă câteva prune.
11. Nu ignora nevoile fiziologice
Aceasta este o măsură preventivă pentru a evita astfel de tulburări pe viitor și este destul de simplă. Când ai nevoie să mergi la baie, du-te! Corpul tău are motivele lui pentru care te anunță că ai o nevoie și e bine să-l asculți. Cu cât te ții mai mult, cu atât se absoarbe mai multă apă din materia fecală și devine mai uscată. De asemenea, corpul te atenționează doar pentru o anumită perioadă de timp. De aceea, dacă trebuie să mergi la baie și nu mergi, nu vei mai simți că ai nevoie. Va trece ceva timp până vei simți iar nevoia de a merge și atunci va fi mai dificil.
12. Păpădia
Păpădiile pot fi buruieni tare sâcâitoare, dar le vei aprecia când vine vorba de constipație. Compușii din păpădie îi conferă acesteia calități laxative, precum și de detoxifiere, iar o cană de ceai de păpădie poate ajuta enorm mai ales pentru constipația cauzată de lipsa de mișcare și consumul de alimente procesate (deși dacă-l bei nu înseamnă că nu trebuie să mai mănânci sănătos sau să faci mișcare).
Ai nevoie de:
- 1-2 lingurițe de frunze de păpădie uscată;
- 1 cană de apă fierbinte.
Mod de preparare: Pune 1-2 lingurițe de frunze de păpădie uscată într-o cană și toarnă apă fierbinte peste ele. Acoperă și lasă să se infuzeze pentru 6-10 minute. Poți bea acest ceai și de 3 ori pe zi.
13. Bacteriile bune sunt necesare
O flora intestinală sănătoasă este vitală pentru menținerea unui sistem digestiv funcțional, mai ales în ziua de azi, când stomacul este bombardat de tot felul de zaharuri și alimente procesate. Menținerea unei flore intestinale înfloritoare și sănătoase ajută la prevenirea constipației și îi reduce intensitatea, în cazul în care reapare. Sunt câteva moduri în care poți face acest lucru, dar o modalitate simplă este să consumi o cană de iaurt, plin cu probiotice, la micul dejun și pe parcursul zilei.
Ai nevoie de: 1-3 căni de iaurt simplu, de preferat făcut în casă
Mod de preparare: Consumă o cană de iaurt cu micul dejun, apoi mai poți consumă unul și pe parcursul zilei.
14. Fă niște genuflexiuni
Poate că sună ciudat, dar când flexezi genunchii deasupra toaletei poți stimula activitatea colonului. Este o poziție firească, pe care corpul o înțelege ca pe momentul în care „trebuie să-i dai drumul”.
Occidentalii cheltuiesc miliarde anual pe laxative, care nu fac decât să le agraveze situația și să dea peste cap echilibrul organismului. Nu trebuie să ai scaun zilnic - este un mit care promovează dependența de laxative. Unii oameni au scaun o dată la câteva zile, alții de câteva ori pe zi. Suntem diferiți și sunt mulți factori care influențează mersul la baie - trebuie doar să-ți cunoșți corpul și să-ți foloseșți intuiția.
Constipația este un subiect despre care oamenii preferă să nu discute, însă este ceva ce-ți poate da peste cap viață de zi cu zi. Din fericire, se poate vindeca natural și eficient acasă. Ai nevoie doar de voință și răbdare. Și, ca un bonus, multe dintre schimbările pe care trebuie să le faci pentru vindecarea și prevenirea constipației (dietă, sport etc.) nu fac decât să-ți îmbunătățească toate aspectele vieții și, astfel, vei fi mai sănătos și mai fericit.