Menopauza înseamnă pur și simplu sfârșitul menstruației. Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, există o scădere treptată a funcției ovarelor și a producției de estrogen. În jurul perioadei în care o femeie împlinește 40 de ani, acest proces accelerează. Această tranziție este cunoscută sub numele de perimenopauză.

De obicei, femeile pot avea ultima menstruație la aproximativ 51 de ani. Menstruația multor femei se oprește la vârsta de 40 de ani și pentru un procent foarte mic dintre acestea la 60 de ani.

Femeile care fumează tind să treacă la menopauză cu câțiva ani mai devreme decât cele nefumătoare. Majoritatea femeilor observă unele modificări menstruale – cum ar fi menstruatiile mai dese, perioade menstruale omise și ocazional un flux mai mare – până la câțiva ani înainte de menstruația încetează. Femeile care au menstruații care apar foarte des, sunt mai grele și durează mai mult decât în mod normal ar trebui să își facă un consult ginecologic, deoarece acestea ar putea fi și semne ale cancerului uterin.

Schimbarea perioadelor menstruale

Primul semn al menopauzei este de obicei o schimbare a ciclului tău menstrual. Puteți începe să aveți un ciclu menstrual neobișnuit de ușor sau greu.

Frecvența perioadelor dvs. poate fi, de asemenea, afectată. Puteți să le aveți la fiecare 2 sau 3 săptămâni sau este posibil să nu aveți ciclu luni întregi. În cele din urmă, ciclul menstrual va dispărea complet.

Aproximativ 8 din 10 femei vor resimți anumite simptome suplimentare înainte și după ce menstruația lor se va opri complet. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi pentru unele femei.

Simptomele menopauzei:

  1. bufeuri – senzații de căldură scurte și bruște, de obicei pe față, gât și piept, ceea ce vă poate face pielea roșie și transpirată;
  2. transpirații nocturne – bufeuri care apar noaptea;
  3. insomnie – acest lucru te poate face să te simți obosit și iritabil în timpul zilei;
  4. un apetit sexual redus (libido);
  5. probleme cu memoria și concentrarea;
  6. uscăciune vaginală și durere, mâncărime sau disconfort în timpul sexului;
  7. dureri de cap;
  8. schimbări de dispoziție, cum ar fi starea de spirit scăzută sau anxietate;
  9. palpitații – bătăi de inimă care devin brusc mai vizibile;
  10. rigiditatea articulațiilor și durerile acestora;
  11. masa musculară redusă;
  12. infecții ale tractului urinar recurent (UTI).

Menopauza poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta anumite alte probleme, cum ar fi osteoporoza.

Cauzele menopauzei:

Menopauza apare în mod natural atunci când ovarele unei femei rămân fără ouă funcționale. În momentul nașterii, majoritatea femelelor au aproximativ 1 – 3 milioane de ouă, care se pierd treptat de-a lungul vieții unei femei. Până la prima menstruație a unei fete, ea are în medie aproximativ 400.000 de ouă. Până la menopauză, o femeie poate avea mai puțin de 10.000 de ouă. Un procent mic din aceste ouă se pierd prin ovulație normală (ciclul lunar). Majoritatea ouălor se sting printr-un proces numit atresie.

În mod normal, hormonul stimulator al foliculilor (un hormon reproducător), este substanța responsabilă pentru creșterea foliculilor ovarieni (ouă) în prima jumătate a ciclului menstrual al femeii. Odată cu apropierea menopauzei, ouăle rămase devin mai rezistente, iar ovarele reduc dramatic producția unui hormon numit estrogen.

Estrogenul afectează multe părți ale corpului, inclusiv vasele de sânge, inima, oasele, sânii, uterul, sistemul urinar, pielea și creierul. Se crede că pierderea de estrogen este cauza multor simptome asociate menopauzei. În momentul menopauzei, ovarele își reduc, de asemenea, producția de testosteron – un hormon implicat în antrenarea sexuală.

Sfaturi pentru a trece cu bine peste această perioadă din viața oricărei femei:

  • Yoga și alte tehnici precum meditația;
     
  • Consiliere psihologică în cazul în care te confrunți cu stări depresive sau anxietate, asociate cu menopauza;
     
  • Renunță la fumat;
     
  • Evită căldura intensă, băile fierbinți, alimentele condimentate, cofeina sau alcoolul;
     
  • Exercițiile Kegel;
     
  • Poartă haine lejere;
     
  • Pentru bufeuri poți folosi și un ventilator mic de cameră, spray-uri cu apă pentru față, tehnici de relaxare, meditație sau respirație. Menține o temperatură optimă în casă, evită lenjeriile sau păturile foarte groase noaptea pentru a minimiza transpirațiile nocturne;
     
  • Încearcă să îți stabilești o rutină de somn și evită seara factorii care pot afecta somnul, ca produsele cu cofeină, fumatul, alimentele grele, activitățile stresante și solicitante, lumina albastră a dispozitivelor electronice;
     
  • Folosește lubrifianți și produse hidratante vaginale pentru a reduce durerea din timpul actului sexual;
     
  • Adoptă un stil de viață sănătos, mișcarea este esențială pentru cel puțin 20-30 de minute pe zi.