Medicul Vasi Rădulescu susține că somnul este „prioritate absolută” şi este esențial pentru buna funcționare a organismului. Lipsa lui duce, printre altele, la creşterea riscului de a ne îmbolnăvi, scăderea imunității, dezechilibre hormonale, oboseală fizică şi psihică, pierderi de memorie. În consecință, medicul recomandă un somn de 7-8 ore de în fiecare noapte. Iată, așadar, care sunt cele 11 recomandări date de dr. Vasi Rădulescu pentru cei care vor să aibă parte de un somn bun și sănătos zi de zi.

 1. Este indicat să nu luați în dormitor telefonul mobil, pentru că-l veți verifica de multe ori.
   
 2. Nu țineți în dormitor dispozitive care emit lumină albastră, de la televizor până la telefon.
   
 3. Dormiți la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar aşa arată studiile; o puteți creşte, dar lăsați cu câteva grade mai jos decât în restul casei.
   
 4. Seara evitați să consumați alcool şi prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua şi nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.
   
 5. Lenjerie de pat şi de corp cât mai confortabile.
   
 6. Să fie linişte. Dacă vine zgomot de afară, luați un dispozitiv cu sunete albe. Sunt ieftine şi bune.
   
 7. Culcați-vă şi treziți-vă la aceleaşi ore. Inclusiv în weekend.
   
 8. Nu consumați lichide multe înainte de somn. Veți umple vezica şi vă veți trezi să mergeți la baie.
   
 9. Dacă suferiți de anumite afecțiuni, mergeți la medic sau la psiholog.
   
 10. Citiți ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă uşor, direct din pat.
   
 11. Expuneți-vă dimineața şi pe parcursul zilei la cât mai multă lumină, ideal naturală. Ea reglează nivelurile de melatonină şi influențează puternic ciclul somn-veghe.