mamaplus

10 sfaturi importante de la dr. Mihai Craiu pentru prevenirea infecției cu COVID-19

-
//
25.03.2020

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondator al Spitalului Virtual pentru Copii, a atras din nou atenția asupra importanței respectării măsurilor de igienă pentru oprirea răspândirii noului coronavirus.

Pediatrul a oferit și 10 sfaturi esențiale pentru a preveni infecția, dar a și avertizat că această stare gravă va fi una de durată.

„Deși avem impresia că știm ce este de făcut, în aceste zile, nu este chiar așa! Vă rog să urmăriți aceste recomandări de la experții italieni în situații de urgență. Scuzați imprecizia traducerii!

1. Când vă întoarceți acasă (în cazul în care TREBUIE să lucrați) NU ATINGEȚI absolut nimic.

2. Pantofii scoși chiar la ușă (dnul dr. Virgil Musta face recomandarea clară – nu folosiți aceeași pantofi și afară, și în casă!). Dacă puteți pune la intrare un preș ce ar putea fi udat cu soluție de cloramină este și mai bine, căci veți scădea riscul de a aduce virusul în casă pe tălpi.

3. Dezinfectați (tot ca la pantofi!) lăbuțele animalelor de companie, când reveniți în casă.

4. Scoateți hainele utilizate afară și puneți-le separat, lângă intrare; nu le duceți în casă.

5. Lăsați cheile, portofelul, geanta etc. într-o cutie/coș la intrarea în casă. La fel ca și hainele, acestea nu pot fi plimbate prin casa!

6. Faceți duș sau, în cazuri extreme, spălați foarte de bine zonele expuse. Adică mâinile, fața, gâtul etc.

7. Spălați/dezinfectați des telefonul, ochelarii etc. La fel ca și mâinile, cu soluții alcoolizate sau, dacă e posibil, cu spumă de săpun și apă.

8. Dezinfectați cu înălbitor diluat suprafața obiectelor purtate afară. Și evident clanța ușii!

9. Dacă ați purtat mănuși trebuie să le scoateți cu grijă (întoarse pe partea cealaltă) și le aruncați în pubela închisă. Apoi spălați mâinile BINE.

10. Obiectivul principal este reducerea riscului, dacă nu putem face dezinfecție totală.

MESAJ DE LUAT ACASĂ – Această stare gravă de lucruri va dura. Mult. Nu 2 sau 3 săptămâni. Nu până la Paște sau la 1 Mai… Formați-vă reflexe de protecție pentru a vă feri. Pe voi, pe TOȚI cei dragi și pe orice altă persoană din jurul vostru. Toate astea țin DOAR de noi. Nu de stat, guvern, OMS sau oricine altcineva. Prețul plătit pentru bășcălie sau ignorare voită este prea mare pentru a fi neglijat!”, a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.