Deși pot exista mai mulți factori în spatele urechilor înfundate, cea mai frecventă cauză este congestionarea sinusurilor. Întrucât sinusurile sunt conectate la urechi, atunci când sunt gongestionate mucusul se poate scurge în canalul urechii, afectând presiunea din interior. Fie că suferiți de alergii, curgerea nasului, congestia și infecțiile sinusurilor, toate sunt cauze frecvente pentru urechile înfundate. O ureche înfundată se va debloca adesea pe măsură ce presiunea se reglează sau este eliminată apa din ea. Află în continuare care sunt cele mai bune metode de a le desfunda.

Bea multe lichide. Cu cât consumi mai multe lichide, cu atât mucusul din sinusuri este mai subțire. Acest lucru încurajează mucusul să se scurgă în loc să se acumuleze.

Ia un decongestionant. Deoarece cauza principală a urechii înfundate este congestia sinusală, consultă medicul, care îți poate indica un medicament sau un spray nazal. 

Păstrează canalele nazale umede. Poate ajuta la ameliorarea presiunii și a durerii. Folosește un spray nazal salin de mai multe ori pe zi. 

Suflă-ți nasul. Fii blând când îți sufli nasul, astfel încât să nu forțezi mucusul înapoi în pasajul nazal, ceea ce poate duce la infecție. Blochează o nară și suflă prin cealaltă parte. Apoi repetă cu cealaltă.

Nu face prea cald sau prea rece în casă. Temperaturile extreme pot înrăutăți sinusurile și problemele urechii înfundate. Evită diferențele mari de temperatură dacă ai urechile înfundate.

Stai drept. Înclinarea înainte va determina agravarea presiunii sinusurilor și a urechii. 

Evită viciile. Cafeina, alcoolul, sarea și tutunul trebuie evitate, deoarece sunt diuretice și pot modifica circulația, care poate afecta urechile.

Manevra Valsalva. Această manevră implică forțarea unei expirații împotriva unei căi respiratorii închise.

Iată cum să o faci:

  • Respiră adânc
  • Ține-te de nas
  • Expiră încet și ușor pe nas

Îndepărtează apa blocată în urechi. Introdu un deget arătător curat în ureche și mișcă-l ușor în sus și în jos pentru a ajuta la îndepărtarea apei blocate. Sau sari pe piciorul corespunzător urechii înfundate (într-un picior).

Îndepărtează dopurile de ceară. Utilizează picături speciale din ulei mineral cald, ulei pentru bebeluși sau apă oxigenată la urechea înfundată. Dacă nu reușești să elimini astfel dopurile, mergi la doctor. 

Când ai nevoie de ajutorul unui medic?

În cele mai multe cazuri, o ureche înfundată se va rezolva în timp. Dar, dacă apar următoarele simptome, ar fi cazul să te adresezi la medic:

  • Febră
  • Durere în cap, față sau ureche
  • Umflături la nivelul capului, feței sau urechii
  • Simptome care reapar sau durează peste o săptămână