Diabetul zaharat devine o afecțiune frecventă în zilele noastre. Această afecțiune impune restricții severe în ceea ce privește regimul alimentar, iar sarcina principală este micșorarea nivelului de zahăr în sânge. Fructele reprezintă produsele de salvare pentru diabetici. Iată care sunt cele mai benefice.

Grapefruit: vase elastice

Laurii celui mai antidiabetic fruct revin grapefruitului. Meritul principal revine conținutului său de naringină. Aceasta crește susceptibilitatea pacienților cu diabet zaharat de propria lor insulină, normalizează colesterolul, face ca ficatul să ardă grăsimi. Conținutul sporit de vitamina C, în combinație cu vitamina P, crește elasticitatea vaselor sanguine. Medicii recomandă consumul zilnic a câte 200 – 300grame de grapefruit proaspăt, prepararea sucurilor și adăugarea lui în salate.

10 fructe pentru sănătatea diabeticilor

Portocală: rezervă de vitamine

Dacă nu vă este pe plac amărăciunea grapefruitului, îl puteți substitui cu portocale dulci. Acest citrice conține doar carbohidrați utili, o cantitate mare din vitamine A,C,E, beta-caroten și luteina. Fibrele vegetale încetinesc absorbția de zahar din sânge. Antioxidantele reduc riscul apariției atacurilor vascular-cerebrale și atacurilor de cord la care, deseori, sunt supuși diabeticii. Însă, fructul nu trebuie consumat în exces, norma zilnică nu trebuie să depășească două portocale.

Pepene verde: intestin sănătos

Pepenele verde conține o cantitate mică de fructoză și carbohidrați, respectiv, diabeticii pot să-l includă fără teamă în dieta de zi cu zi. Plus la toate, fibrele vegetale ajuta la menținerea nivelului adecvat de zahar din sânge. O valoare deosebită o are cantitatea de magneziu care se conține în pepenele verde. Acest element stimulează peristaltismul intestinal, relaxează spasmele, reduce excitabilitatea neuronală și iritabilitate. Consumați cel mult 700 de grame de pepene verde pe zi.

10 fructe pentru sănătatea diabeticilor

Merele: protejează inima

Datorită conținutului bogat de pectină, merele ajuta la prevenirea și dezvoltarea aterosclerozei, iar vitamina P este un bun remediu pentru prevenirea hipertensiunii arteriale. Sorturile galbene și roșii sunt deosebit de bogate în flavonoide, care protejează sistemul cardiovascular de boli și oprește dezvoltarea celulelor canceroase. Se recomandă consumul a cel mult 2 mere pe zi, preferabil cu tot cu coajă. Merele pot fi consumate și coapte, pot fi adăugate în salate, se poate face suc din ele sau compot nu dulce.

Gutui: menține în normă nivelul zahărului

Gutuia poate fi considerată remediu medicamentos pentru diabetici. Dacă dieta lor eșuează, acest fruct va împiedica dezvoltarea hiperglicemiei. Cantitatea mare de fibre rigide, care încetinește metabolizarea glucozei - este un alt avantaj distinct al gutuiului. Poate că cel mai mare dezavantaj este gustul său specific și rigiditate fenomenală. Cu toate acestea, acest lucru este compensat de capacitatea gutuii de a-și păstra toate proprietățile utile în condițiile oricărui tratament termic. Plus la toate, poate fi consumată ori cât de mult se dorește.

10 fructe pentru sănătatea diabeticilor

Perele: nu colesterolului

Medicii recomandă să se acorde o atenție deosebită perelor, în special, soiurilor de desert.

Caroten, enzime utile și volatile transformă aceste fructe într-un produs dietetic terapeutic perfect pentru diabetici. Sucul din pere proaspete, concentrat sau dizolvat în proporție de 1:1 are un efect puternic de diminuare a nivelului zahărului în sânge. Fibra îmbunătățește motilitatea intestinală și procesul de flux biliar. În rezultat, organismul se eliberează intensiv de colesterol. Norma zilnică – nu mai mult de două pere.

Piersici: stimulent metabolic

Piersici, contrar opiniei pe larg răspândite, nu sunt interzise pentru diabetici. Ele conțin compuși specifici fenolici care activează procesele metabolice la nivel celular, care sunt tulburate din cauza diabetului. Cu toate acestea, trebuie de ales persici din soiurile ce au gustul puțin acrișor - ele conțin o cantitate minimă de zahăr. Mai mult decât atât, nu se recomandă mai mult de un persic pe zi sau combinarea acestui fruct cu altele ce conțin zahăr.

Afine: diabet fără complicații

Și afinele sunt utile pentru pacienții cu diabet zaharat. Acesta conține taninuri și glicozide ce reglementează perfect nivelul de zahar din sânge. Unii pacienți dezvolta în cele din urmă microangiopatie diabetică, caracterizată, inclusiv, prin tulburări ale țesuturilor retinei. Afinele ajută la restaurarea structurii deteriorate, consolidarea vaselor de sânge și normalizează circulația sângelui. Deosebit de util în condiții de diabet, este ceaiul de afine. El este foarte ușor de preparat, fructele proaspete sau uscate se opăresc cu apă clocotită și se lasă câteva minute.

10 fructe pentru sănătatea diabeticilor

Kiwi: cocktail terapeutic pentru imunitate

Kiwi – un fruct favorit pentru diabetici. Consumul regulat ajută la curățarea sângelui de elemente nocive și normalizarea nivelului de zahăr în sânge. Conținut maxim de fibre și conținutul minim de zahăr, în combinație cu enzimele folositoare ajuta rapid și complet la distrugerea grăsimilor. După conținutul de vitamina C, kiwi întrece toate citricele. Din câte se știe această vitamină este utilă nu doar pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, dar și pentru cele ce au imunitatea slăbită. Medicii nu impun restricții severe în raport cu acest fruct.

Cireșele: mai multă insulină

Și cireșele au o influență pozitivă asupra sănătății diabeticilor. Datorită rezervelor bogate de antociani se intensifică secreția pancreasului și producerea de insulină. Consumul regulat de cireșe previne afecțiunile cardiace și vasculare. Cele mai benefice sunt soiurile roșii – proaspete sau înghețate. De cealaltă parte, conservele și compoturile di cireșe sunt strict interzise. În cazul în care diabetul este însoțit de aciditate crescută și ulcer peptic, cireșele, în general, trebuie să fie excluse.

10 fructe pentru sănătatea diabeticilor

Consumul regulat a acestor fructe este indicat nu numai pentru diabetici, dar, de asemenea, tuturor celor care caută să se protejeze de boli periculoase. Porții generoase de substanțe nutritive și energie nu sunt niciodată în plus.