mamaplus

La ce vârstă femeile încep să își piardă interesul față de sex?

-
//
21.01.2021

Mitul femeii care se bucură cel mai intens de viaţa sexuală pe măsură ce se apropie de 40 de ani a fost spulberat de o echipă de cercetători. Aceştia au stabilit vârsta la care femeile percep sexul ca pe o corvoadă şi motivele din cauza cărora se întâmplă acest lucru.

Imaginea femeii încrezătoare, care îşi descoperă spre vârsta de 40 de ani sexualitatea şi se bucură pe deplin de ea este prezentă de ani buni în cultura populară, însă concluziile unui studiu realizat de compania Healthspan dărâmă acest mit. Vârsta de 41 de ani reperezintă momentul crucial pentru viața sexuală a femeilor. 

Pentru una din patru femei cu vârsta între 41 şi 45 de ani viața sexuală este practic inexistentă. Unul din motivele principale pentru care se întâmplă acest lucru este vârsta tot mai înaintată la care femeile devin mame în ziua de azi. Dacă în urmă cu 20  sau 30 de ani aduceau primul copil pe lume în jurul vârstei de 22 de ani, când debordau de energie inclusiv din punct de vedere sexual, astăzi acest moment are loc din ce în ce mai târziu, adesea după 30 de ani. 

Drept urmare, la 41 de ani, în loc să aibă parte de mult râvnita renaştere sexuală, femeile din ziua de azi sunt concentrate pe creşterea copiilor încă mici. În acest condiţii, femeile asaltate de responsabilităţi precum creşterea copiilor, un loc de muncă solicitant, sunt copleşite de stres, oboseală cronică, scăderea libidoului, deci a interesului pentru activitatea sexuală. Mai mult de o treime din femeile care au participat la studiu au declarat că nu mai au energia de se dedica şi vieţii sexuale, în timp ce 60% din femeile de peste 40 de ani au mărturisit că nu mai simt dorinţa de a face sex cu partenerul de viaţă. 

Un alt motiv menţionat se referă la schimbările fizice, cum este acumularea de kilograme, iar 54% au precizat că nu se mai simt motivate în niciun fel să facă sex. Un rol important în scăderea drastică a interesului pentru sex îl joacă şi simptomele premenopauzei (perimenopauza), care apar cu aproximativ zece ani înainte de instalarea menopauzei, deci între 40 şi 50 de ani. La studiul desfăşurat de compania Healthspan au participat femei cu vârsta între 40 şi 55 de ani.

„Peste o treime din femeile care au participat la cercetare au spus că simptomele perimenopauzei le-a afectat în mod real viaţa de zi cu zi. Cel mai des menţionate au fost problemele de somn, care duc la iritabilitate şi schimbări dese de dispoziţie, lipsă de energie. Oboseala cronică este şi ea o cauză importantă care explică scăderea drastică a dorinţei de a mai face sex, la fel şi fluctuaţiile hormonale. Umarea este că 61% din femei ajung să sufere de anxietate“, a declarat doctorul britanic Hilary Jones.