Pentru început, să ne amintim despre faptul că vergeturile nu apar la toți, indiferent dacă persoana a adăugat în greutate în timpul unei sarcini, sau în perioada în care a fost impusă de situație să ducă un mod de viață sedentar (de exemplu după traume, excluderea temporară a sportului), ori, după tatuare, supraalimentare și așa mai departe. În ce constă problema?
Problema constă în faptul că oamenii nu sunt predispușii din punct de vedere genetic la fel la formarea vergeturilor. Respectiv, purtătorii mongoloid, genotipuri din Africa, locuitorii din Caucaz și India suferă de cheloide, care se formează în caz de traumatisme ale pielii decât populați cu ten deschis de pe planetă. Totodată, sexul persoanei nu joacă absolut nici un rol! De regulă, de cele mai multe ori, auzim despre problema vergeturilor la femeile pe care le avem în anturaj, dar asta numai pentru că estetica, după cum afirmă specialiștii, este de natură feminină, adică este calculată în mare parte pentru femei, care au tendința să atragă mai multă atenție, să folosească mai multe soluții și efort pentru perfecționarea aspectului fizic. Însă, de multe ori, cosmetologii atestă cele mai mari vergeturi la bărbații care au adăugat semnificativ în greutate, de exemplu, după ce și-a cumpărat o mașină și, respectiv, și-a modificat serios regimul de activitate.
În afară de predispunerea genetică, dezvoltarea vergeturilor este generată și de sistemul imunitar slăbit al persoanei (adică vindecarea lentă a rănilor), prezența unui proces inflamator în regiunea traumei, destabilizarea sistemului imunitar, intervenții chirurgicale. De asemenea, vergeturile apărute anterior se activizează, de multe ori, în urma unei întreruperi de sarcină, iar apariția noilor vergeturi (în special pe sâni) – înlăturarea unei tumori în această regiune a corpului.
Profilaxia
Măsurile care vor permite fortificarea pielii și, într-o oarecare măsură (având în vedere genetica, factorii hormonali și imuni) să preveniți apariția vergeturile ar putea fi următoarele:
• practicarea regulată a sportului – sportul general neprofesionist – cu accent pe fortificarea pielii și mușchilor care mențin glandele mamare (mai jos se exemplifică câteva exemple de rigoare);
• dușurile contrast, masajul contrast al glandelor mamare cu jeturi de apă reci și calde consecutiv;
• masajul manual al glandelor mamare, de exemplu, masajul plastic Garcia;
• comprese fortifiante, creme lifting (se potrivesc perfect cremele ce au la bază cacao, alge marine, uleiuri de jojoba, avocado, sâmburi de struguri), preparate externe elastină și colagen pentru glandele mamare;
• bandaje la piept cu nămol și alge marine;
• lenjerie specială care permite menținerea unei forme sănătoase a glandelor mamare și, în acest fel, protejând pielea lor de vergeturi.
Cele mai bune exerciții pentru menținerea corsetului muscular al pieptului
Flotări asimetrice. Luați poziția pentru flotări obișnuite, însă, mâna dreaptă se sprijină de podea sub unghiul umărului drept, iar stânga va fi poziționată înaintea umărului drept. Lent, coborâți spre podea până când coatele nu vor ajunge la unghiul de 90°. Cotul drept se lipește de corp, stângul se duce într-o parte. Reveniți încet la poziția inițială, repetați exercițiul de 10 ori și schimbați mâna. Odihniți-vă și mai repetați integral de 1-2 ori.
Fierăria. Luați o halteră, obișnuită pentru greutatea dumneavoastră corporală, cu două mâini (pentru începători este suficientă haltera cu greutatea de 1000-1500 grame) și întindeți mâinile înainte. Ridicați mâinile drepte în sus, deasupra capului, îndoiți coatele pentru ca să puteți atinge cu degetele a șaptea vertebră a coloanei vertebrale, iar haltera – regiunea dintre omoplați. Îndreptați mâinile revenind la poziția dreaptă deasupra capului, ulterior, reveniți la poziția inițială – în fața dumneavoastră. Repetați de 15 – 20 de ori, odihniți-vă și repetați integral de 1-2 ori.
Răspicarea mâinilor din poziția în picioare. Luați în fiecare mână câte o halteră cu greutatea obișnuită pentru masa dumneavoastră corporală (pentru începători – 700
– 1000 de grame, sau câte o sticlă de apă în fiecare mână). Îndoiați mâinile în fața dumneavoastră, la fel ca în sala de antrenamente. Umerii dumneavoastră trebuie să fie orientați perpendicular cu pieptul, iar antebrațul și mâinile să fie orientate în sus perpendicular cu umerii. Răspicați mâinile în părți fără a schimba unghiul drept și, pe cât de posibil – înapoi, fixați poziția pentru 1-2 secunde, ulterior, reveniți la poziția inițială. Repetați exercițiul de 20-30 de ori, odihniți-vă și reluați-l integral de încă 1-2 ori.
Înlăturarea vergeturilor
Măsurile preventive, fără îndoială, sunt varianta optimă. Însă, ce urmează să facă cei la care vergeturile au apărut deja? Răspunsul la această întrebare depinde de mărimea vergeturilor și de când au apărut.
Dacă vergeturile sunt mici și au apărut relativ nu de mult, până la 6 luni, vă vor ajuta peelingurile chimice cu concentrație medie sau înaltă, mezoterapia cu cocktailuri speciale, dermabraziune, laser resurfacing de țesut cheloide. Ca îngrijire ulterioară a pielii, pentru a evita apariția noilor vergeturi se vor potrivi măștile absorbante (de exemplu cu argilă albastră și/sau cu Centella asiatică), fortifiante (cu aminoacizi proteine fibroase - colagen și elastină) și preparate externe hrănitoare (pe bază de cacao, unt de shea, ulei de germeni de grâu, semințe de struguri și alginate).
În cazul în care vergeturile sunt considerabil mai vechi de 6 luni și sunt suficient de mari, din păcate, prognoza nu este foarte optimistă. Metodele menționate mai sus pot doar să le facă mai mici, însă, nu vă pot scăpa în totalitate de ele. Acest lucru trebuie să-l aveți în vedere și să estimați realist promisiunile pe care le primiți de la specialiștii din cadrul saloanelor de frumusețe.
Ca alternativă, de multe ori propusă femeilor cu vergeturi pe corp, este excizia chirurgicală a porțiunii de piele deformate. Însă, această metodă se potrivește pentru zona abdomenului și șoldurilor și nu este oportună pentru zona glandelor mamare pentru că, după cum s-a menționat mai sus, orice impact traumatizant (inclusiv chirurgical) în zona dată generează apariția de noi cheloide.
În acest fel, vedem că problema vergeturilor, în funcție de diferiți factori, este mai mult sau mai puțin soluționabilă, însă, cel mai bun lucru pe care-l puteți face pentru pielea dumneavoastră este să preveniți apariția vergeturilor.