Rețelele de socializare, revistele și mall-urile dezvoltă în ultimii ani o preocupare invazivă audio și vizuală față de tema produselor de îngrijire și estetică corporală. Trendul este lăudabil, benefic pentru sănătatea bio-psiho-socială a omului.
Pentru a beneficia de acestea într-un mod cât mai rentabil, ca rezultat estetic dar și pecuniar se impun câteva întrebări–repere:
- cum le alegem si cu ajutorul cui?
- când este bine să introducem componente atât de actuale în rutina noastră, precum alfa- și beta-hidroxiacizii, niacinamida și retinoizii?
- de ce este importanta fotoprotecția?
Sunt întrebări la care cei interesați primesc cel puțin 10 răspunsuri, fapt care îi introduce în riscul de a face o alegere greșită.
Nu puține paciente s-au plâns că au utilizat produse scumpe, cu beneficii minime sau chiar efecte secundare dramatice. Nu de puține ori le-am comunicat că nu produsul este de vină (desigur, sunt și multe produse compilate, contrafăcute), ci important este să știi când, cum să le folosești.
Pentru orice pasionat de skincare, există posibilitatea de a veni în ajutor cu un plan de bază solid, pe care poți construi în viitor fără teamă și cu multă încredere în deciziile tale.
Aș preciza că în aceste etape pe care vi le prezint, propun integrarea produselor de igienă și dermato-cosmetică, într-o anumită logică generată de anatomia, fiziologia pielii, de mecanismele de producere potențială a unor boli de piele și nu numai, de antecedentele pe linia alergiilor, tulburărilor hormonale, etc. Prin urmare, acest plan expus mai jos, îl puteți considera un ax, care va fi conturat și personalizat în funcție de fiecare persoană în parte.
Îngrijirea tenului sau skincare este o sintagmă care susține un concept, concretizat în 3 pași: iată basic-ul pentru orice persoană care are grijă de pielea sa. Este recomandată în special persoanelor tinere, adolescenților care nu au nevoie decât de o hidratare corespunzătoare a tenului. Desigur, în caz de acnee sau alte afecțiuni dermatologice, tratamentul se personalizează în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. Persoanele mature vor parcurge și ele etapele, dar cu notificarea că pentru acestea, examinarea dermatologică este absolut obligatorie: abordarea în astfel de cazuri va asocia recomandări igienice, dermatologice (cosmetologice), proceduri cosmetice.
Dr. Titiana Constantin, medic primar dermatovenerologie, explică în ce constă rutina de îngrijire a tenului:
1. Curățarea tenului
Ideal este să-ți cureți tenul de 2 ori pe zi: o dată dimineața și o dată seara. Dimineața, curățarea feței are rolul de a înlătura eventualul exces de sebum și transpirație din timpul somnului. Seara, se vor înlătura particulele de praf, factorii poluanți, microorganismele, secreții proprii, precum sebumul și sudorația. Desigur, în funcție de caz, se poate reduce curățarea tenului la o dată pe zi, seara, sau contextual, chiar la 2 seri.
În cazul persoanelor cu ten uscat, reactiv, predispus la iritații o curățare cu apă călduță seara este suficientă.
Curățarea tenului seara nu trebuie ignorată sau sărită de nimeni. Este important să înlăturăm cât mai bine, cum spuneam, cremele și produsele de make-up, sebumul în exces, celulele epiteliale moarte, agenții poluanți și alte reziduuri acumulate peste zi.
Dacă ești începător și nu știi ce cleanser ți se potrivește, cel mai bine este să optezi pentru un produs de curățare blând, hidratant care este în general bine tolerat de toate tipurile de piele. Evident, este de dorit o planificare la dermatolog, de unde sigur informațiile primite cu privire la ce ți se potrivește te vor liniști și îți vor da o stare de siguranță.
Se va alege un cleanser fără parfum, cu puține ingrediente pentru a evita iritațiile și care conține ceramide sau glicerină pentru a menține bariera cutanată intactă. Compoziția acestui tip de produs este de dorit a fi discutată împreună cu dermatologul tău, mai ales în condițiile unei sensibilități cutanate.
2. Hidratarea
Următorul pas necesar în rutina de îngrijire este hidratarea. Indiferent de tipul de ten, hidratarea este un pas ce nu poate fi sărit. Chiar dacă ai o piele cu tendință acneică, ea va deveni uscată în lipsa unei hidratări corespunzătoare. O piele uscată este predispusă la iritații și nu vrem așa ceva. Chiar și persoanele cu ten matur au nevoie de hidratare, numai că acestea vor trebui, cu sprijinul dermatologului, să apeleze în funcție de tipul de ten la produse îmbogățite cu elemente de tip antirid și antiageing.
Se vor căuta acele produse care au scris pe etichetă noncomedogenic. Termenul „noncomedogenic” înseamnă că ingredientele folosite în fabricarea cremei nu blochează porii și nu vor cauza erupții nedorite.
Care sunt ingredientele obligatorii în hidratare?
Acidul hialuronic
Acidul hialuronic este vedeta oricărui ritual de îngrijire, probabil cel mai cunoscut ingredient de pe piață care hidratează în profunzime și conferă acea senzație de piele hrănită și luminoasă.
Atenție! În mod natural acidul hialuronic este o moleculă de dimensiuni mari, care rămâne la suprafața pielii formând un fel de peliculă. De aceea trebuie să fii foarte atentă când îți alegi produsul de îngrijire pe bază de acid hialuronic. Adeseori, această penetrare este facilitată și amplificată de o gamă complexă, dar foarte eficientă de proceduri cosmetice precum Hydrafacial, Dermapen etc., dar care, foarte important, trebuie selectate și eșalonate cu competență de specialist.
Ceramidele
Bariera cutanată este esențială pentru sănătatea pielii; aceasta se localizează în stratul cornos cutanat, strat format din celule numite corneocite, înconjurate de membrane multilamelare lipidice, care previn pierderea excesivă de apă din corp și împiedică penetrarea factorilor toxici din mediul înconjurător. Pentru a îndeplini funcția de protecție, membranele lipidice sunt înalt specializate, fiind reprezentate de 3 structuri:
- ceramide;
- acizi grași;
- colesterol.
Expunerea la factori de mediu poluanți sau agresivi, îmbătrânirea cutanată sau indusă solar, produsele de curățare agresive, tratamentele medicamentoase, precum cele care reduc colesterolul, dieta săracă în grăsimi, conduc la scăderea nivelului de ceramide. Acestea sunt esențiale pentru cei cu ten sensibil și uscat predispus la eczeme.
O serie de produse dermato-cosmetice, precum geluri de curățare, loțiuni și creme hidratante conțin ceramide, pentru a stopa disfuncțiile barierei cutanate pe durata întregii zile.
Vitamina C
Mult iubita vitamină C sau acidul ascorbic este un antioxidant puternic cu rol în protecție și luminozitate. Rolurile acesteia sunt intens promovate în ultimii ani. Printre ele amintim:
- reduce activitatea unor enzime (metaloproteinazele) implicate în procesul de skin ageing (îmbătrânire cutanată), redând pielii mult dorita luminozitate și prospețime;
- stimulează producția de colagen de tip 1 și 3;
- reduce producția de melanină, cu consecințele mult dorite de reducere a petelor pigmentare și creștere a luminozității cutanate.
3. Protecția împotriva radiațiilor UV
Cremele cu fotoprotecție au apărut și s-au impus in piață, devenind o măsură aproape obligatorie împotriva nocivității radiațiilor UV.
Utilizarea cremelor de protecție solară aparține conceptului de Wellness – proces activ de a deveni conștient de tine și a lua o decizie corectă îndreptată spre o existență mai bună.
Printre efectele cutanate generate de o expunere necontrolată la soare amintim:
- efecte imediate – arsuri, pigmentare, iradiere, alergii;
- efecte tardive – îmbătrânire cutanată, leziuni precanceroase (keratoze actinice), leziuni maligne (multemutul melanom, carcinoamele).
Este indicată utilizarea cremelor fotoprotectoare, indiferent de vremea de afară. Razele UV penetrează stratul de ozon fără să țină cont dacă e soare, înnorat, plouă sau ninge.
Cum alegem crema cu fotoprotecție?
Când vine vorba de cremele cu fotoprotecție ele se împart în două categorii: chimice și minerale. Câteodată într-un produs se pot găsi o combinație între cele două. Când cumpărați creme fotoprotectoare, ele trebuie alese din categoria celor care va apără de radiații UVA dar și UVB, aspect prezentat explicit pe ambalaj; gradul de protecție solară variază, aspect prezentat sub forma unor cifre: SPF 20, 25, 30, 50+. Aceasta variație își are importanța sa în aplicațiile zilnice și este de dorit să obțineți informații autorizate medicale în această privință.
Planul de îngrijire zilnică se poate îmbogăți și categoric personaliza cu alți pași, în funcție de nevoile tenului, de preferință cu ajutorul medicului specialist. Se poate începe cu o exfoliere ușoară o dată sau de două ori pe săptămână, folosind acizi de tipul AHA sau BHA precum și serumuri și măști.
Acesta constituie un capitol care trebuie discutat separat, cu dermatologul, întrucât piața de profil vine cu promovări deosebit de ofertante, accentuând beneficiile și ignorând efectele nedorite, contraindicațiile și momentele când trebuie utilizate.
Trebuie să fii perseverent, un eșec să nu te dezarmeze, să nu experimentezi prea mult și să ai răbdare cu pielea ta.