Pe parcursul dezvoltării sale, cosmetologia s-a ciocnit cu o problemă serioasă: majoritatea substanțelor, de la care așteptăm un efect simțitor după aplicarea pe piele sub formă de creme sau măști, nu pătrund la adâncimea necesară a epidermei, unde acțiunea lor este într-adevăr necesară. Cu atât mai mult, acestea nu sunt în stare să pătrundă în stratul adipos subcutanat. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că funcţia de bază a pielii este protejarea organismului împotrivă pătrunderii diverselor substanţe din mediul înconjurător. Iar pielea noastră îşi îndeplineşte cu succes această funcţie!

Ritmul vieţii moderne dictează reguli proprii: rezultatele trebuie să fie rapide şi vizibile. Tocmai din această cauză mezoterapia a devenit atât de populară. Ea presupune introducerea în piele, prin injectare, a diferitor substanţe biologic active. Această procedură a fost preluată de cosmetologie din medicină, unde are o utilizare îndelungată şi destul de largă. Ce este mezoterapia şi care sunt efectele acesteia? La aceste şi alte întrebări ne-a răspuns medicul Alexei Deaghilev, specialist în medicina estetică.

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev Ce este mezoterapia?

Mezoterapia este una dintre cele mai răspândite și populare direcții ale cosmetologiei. Popularitatea acestei tehnici este determinată nu doar de faptul că permite să ne îngrijim concomitent de frumusețea și sănătatea corpului, ci și că ajută la îndepărtarea cauzelor, nu doar a consecințelor diverselor afecțiuni. Această tehnică a apărut pentru prima dată în Franța, dar în prezent este folosită în întreaga lume. Principiul care stă la baza procedurii este injectarea sub piele, la o adâncime de la 0,01 până la 12 mm, cu ajutorul acelor fine şi scurte, a unor preparate speciale. Tipul preparatului, dozele şi numărul de proceduri depind de problema pe care o are pacientul. Preparatele sunt administrate intracutanat şi subcutanat în doze mici, după o tehnică specială. Mezoterapia este o procedură destinată remedierii problemelor ţesutului cutanat. Aceasta stimulează creşterea celulelor, formarea de noi fibre de colagen şi hidratarea profundă a pielii, luptă împotriva celulitei. Mezoterapia nu este doar o tehnică cosmetologică, ci şi una medicală, utilizată pentru combaterea mai multor probleme, fiind bazată pe cunoştinţe şi studii mediale fundamentale. 

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev Care sunt particularităţile mezoterapiei?

Particularitatea de bază a mezoterapiei constă în faptul că moleculele preparatului nu sunt introduse neapărat direct în organul asupra căruia trebuie să acţioneze, dar pot fi injectate în alte ţesuturi, de unde, datorită comunicării intercelulare, vor influenţa în mod direct asupra zonei cu probleme. O altă particularitate este că rezultatul procedurii ţine atât de acţiunea preparatelor asupra organismului în general şi a zonei afectate în particular, cât şi de stimularea punctelor active ale pielii. Acul şi microinjecţiile produc o iritaţie specifică, iar aceasta are o acţiune pozitivă suplimentară asupra imunităţii şi funcţiei organelor şi sistemelor interne.

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev Care sunt efectele acestei proceduri?

Rezultatele obţinute în urma mezoterapiei sunt datorate următoarelor efecte ale procedurii:

  • Cu ajutorul injecţiilor, medicul are posibilitatea să introducă preparatul necesar, în doza recomandată, în zonele corpului şi la adâncimea optimă pentru remedierea unei probleme concrete. Dacă scopul este îndepărtarea depunerilor adipoase locale, este indicată injectarea substanţelor a căror acţiune este orientată spre activizarea proceselor de lipoliză (dizolvarea celulelor de grăsime). Dacă scopul este lupta împotriva ridurilor, este nevoie de substanţe care stimulează producerea colagenului şi a elastinei.
  • În timpul procedurii de mezoterapie, receptorii pielii sunt stimulaţi cu ajutorul acului, iar ca răspuns la această iritaţie are loc îmbunătăţirea locală a microcirculaţiei sangvine. În cazul în care este necesară o îmbunătăţire semnificativă a circulaţiei sangvine, este recomandată administrarea preparatelor cu acţiune farmacologică corespunzătoare.
  • Introducerea acului reprezintă o microtraumă. Ca răspuns, în zona afectată se declanşează procese de cicatrizare, are loc stimularea creşterii de noi celule tinere.

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev Care sunt indicaţiile pentru mezoterapie?

Printre indicaţiile medicale se numără:

  • profilaxia şi tratamentul îmbătrânirii pielii, mezoliftingul;
  • celulita;
  • depunerile de grăsime în exces;
  • cicatricile atrofice, hipertrofice şi chelozii;
  • pielea excesiv de grasă şi poroasă;
  • acneea, cu excepţia perioadelor de acutizare;
  • alopecia;
  • vergeturile;
  • căderea părului;
  • perioada pre- şi postreabilitare după operaţiile chirurgicale, dermabraziunea laser (şlefuirea pielii), peelingul chimic sau mecanic.

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev Mezoterapia poate provoca alergii?

Este posibil, dar se întâmplă extrem de rar, pentru că un medic calificat va face probele alergice înainte de procedură. Pentru persoanele alergice este posibilă utilizarea unui număr limitat de vitamine şi substanţe biologic active. La prescrierea procedurilor, mezoterapeutul va ţine cont, în mod obligatoriu, de toate aceste aspecte.

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev

Totul despre mezoterapie. Interviu cu specialistul Alexei Deaghilev În final, am vrea să ne vorbiţi despre avantajele mezoterapiei.

În primul rând, mezoterapia poate fi combinată cu alte proceduri utilizate în medicina estetică pentru îngrijirea pielii şi a feţei. Procedurile se efectuează ambulator, ceea ce este deosebit de important pentru pacient. Preparatele sunt introduse local, de aceea şi acţiunea lor este locală, fără efecte generale asupra organismului. Totodată, datorită proprietăţilor cocktailului de preparate, acestea se acumulează în piele, asigurând menţinerea cât mai îndelungată a efectului dorit.

Prețurile pentru procedura de mezoterapie la Centrul Medazur Med Spa: la solicitare

Memo:  Decizia privind alegerea locului de injectare, precum şi toate celelalte decizii cu referire la prescrierea şi desfăşurarea procedurii de mezoterapie trebuie să fie luate doar de către un specialist calificat în acest domeniu.

Contacte: Republica Moldova

MD-2001, Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 46

Tel.: (373 22) 89 89 89

info@medazur.md

www.medazur.md

Interviu realizat de Cristina Scripnic