Vă invităm să descoperim împreună câteva ritualuri de înfrumusețare din întreaga lume, de la ritualurile ancestrale japoneze, la obiceiurile rusoaicelor și ucrainencelor, de la inspirația indiană la trendurile actuale coreene. Veți constata că rezultatele sunt vizibile, mai ales dacă aceste proceduri sunt folosite cu perseverență.

Ritualuri de înfrumusețare specifice femeilor din Rusia și Ucraina:

Menținerea pielii tinere prin... lovirea cu palmele

O practică foarte la îndemână, la propiu și la figurat: se pălmuiește fața. Se pare că acest procedeu conferă fermitate și stimulează circulația sangvină de la nivelul tenului. Gesturile sunt rapide și se începe cu centrul fetei, pornind apoi către extremități. În zona ochilor se menține aceeași mișcare, doar că se va aplica cu ajutorul degetelor inelare (presiunea formată este scăzută). Drept consecință, porii sunt micșorați, iar colagenul este stimulat.

Exfolierea tenului cu miere și sare de mare

În loc de sare nu este greșit să folosești zahăr. Sarea nu se simte atât de dură la contactul cu pielea, prin dizolvarea ei în miere, și exfoliază delicat, lăsând tenul neted și catifelat.

Măști pentru ten

Un alt secret este masca preparată exclusiv din fructe. Fie că sunt căpșune sau alte fructe, în funcție de sezon sau resurse, acest gen de mască se lasă să acționeze 10 - 15 minute. În cazul căpșunilor, acestea conțin fier, care este absorbit de piele, având un efect proaspăt. O combinație foarte accesibilă este: praf de ovăz, lapte și ou crud. Această mască se aplică pe păr, se lasă să acționeze 10 minute, iar apoi se limpezește. Se pare că această mască ajută la regenerarea mai rapidă a firelor de păr, pe lângă aspectul sănatos pe care îl conferă părului.

Parfumurile fructate

După Paris, se pare că Rusia ar fi al doilea paradis al parfumurilor. Femeile rusoaice preferă parfumurile cu note fructate, fresh. 

Exfoliere cu ierburi

Rusoaicele își masează trupurile cu scruburi pe bază de plante, miere și zahăr. Un asemenea scrub are rolul de a îndeparta celulele moarte, lăsând pielea catifelată și hidratată.

Măști pentru păr                         

Atât femeile din Rusia, cât și cele din Ucraina sunt renumite pentru podoaba lor capilară. Ei bine, secretul părului lung, mătăsos și, mai presus de toate, sănatos, constă în măștile hidratante aplicate în mod regulat. Măștile pe bază de morcov previn căderea părului, în timp ce masca cu muștar stimulează regenerarea podoabei capilare. Alcoolul este cel care oferă strălucire părului, fie că este folosit în măști, fie că este aplicat ca atare. O altă combinatie foarte accesibilă este amestecul de praf de ovăz, lapte și ou crud. Această mască se aplica pe păr timp de 10 minute, iar apoi se limpezește. Se pare că ajută la regenerarea mai rapidă a firelor de păr, pe lângă aspectul sănătos pe care îl conferă părului.

Ritualuri de înfrumusețare specifice femeilor din India:

În India, se știe că femeile au un păr foarte lung și sănătos, dar și o piele impecabilă.

Apa de trandafiri

Folosită pe post de tonic și potrivită tuturor tipurilor de ten, apa de trandafiri reprezintă etapa intermediară dintre demachiere și hidratare. Această apă poate fi aplicată cu ajutorul dischetelor sau prin pulverizare, având rol de hidratare a tenului și efect anti-aging. Are propietăți de calmare pentru pielea sensibilă sau iritată, dar, în același timp, este și astringentă. Poate fi folosită cu succes pentru toate tipurile de ten, inclusiv de persoanele care au cuperoză.

Daca o combini cu ulei de migdale, obții un demachiant foarte eficient. Apoi aplică doar apa de trandafiri pentru îndepărtarea peliculei uleioase, ca să favorizezi penetrarea eficientă a cremei.

Uleiul de cocos

După cum bine știți, poate fi folosit atât intern, cât și extern. Pentru uzul extern, trebuie să îi recunoaștem proprietătile antibacteriene și antifunice. Aplicat pe păr, acest ulei stimulează și accelerează creșterea părului prin conținutul de vitamina E. Totodată, întărește firul de păr și previne apariția mătreței prin conținutul său de acizi grași și proteine.

Lămâia

Aceasta se foloseste și extern, fiind bogată în vitamina C. Lămâia conferă o strălucire deosebită feței și are și calitatea de a exfolia tenul. Recomandată în special tipurilor de ten grase și mixte, dacă o combini cu ulei de cocos, poate fi folosită și de persoanele care au tipul de ten uscat, fără să existe pericolul de iritare a feței.

Henna

Această plantă este foarte populară in India, fiind folosită pentru vopsirea sănătoasă a părului. Este cea mai inofensiva metodă de vopsire a părului la care poți apela. Efectul cromatic este unul cu reflex de roșu, ce își modifica pigmentul în functie de pigmentul nativ. Chiar dacă părul a fost decolorat sau făcut cu permanent, henna are proprietăți benefice pentru păr. Mai are și avantajul că menține părul sănătos și aspectuos, însă procedeul de vopsire nu este atât de facil.

Ritualuri de înfrumusețare specifice femeilor din Coreea:

În ultimii ani, sud-coreencele au inspirat Occidentul cu metodele lor de îngrijire a pielii și fardarea ochilor. În Coreea de Sud, ritualurile de înfrumusețare sunt tradiții care sunt transmise de la mamă la fiică. Nu se pune problema să-ți neglijezi pielea, pentru că este considerată a fi oglinda sufletului. O față netedă și un ten luminos reflectă o sănătate bună și armonie între corp și minte.

Demachiere cu ulei 

Primul gest de frumusețe al sud-coreencelor este de a scăpa de impurități pentru a-l purifica. Aceast lucru presupune eliminarea machiajului cu ulei dimineața și seara. Utilizarea unui ulei permite și îndepărtează chiar și cele mai încăpățânate reziduuri de machiaj (până la rimel impermeabil). Cele mai populare uleiuri coreene folosite sunt de jojoba, măsline, cocos, caisă, moringa și camelie.

Curățarea cu apă

Curățarea cu apă urmează curățării cu ulei. Această etapă apoasă completează „curățarea”, ușurând pielea de ultimele depozite (reziduuri uleioase, microparticule etc.).

Crema BB 

Cele două inițiale, BB sunt prescurtarea pentru „beauty balm” sau „blemish balm”, care înseamnă „balsam pentru frumusețe”. Această cremă multifuncțională promite „o piele de bebeluș”  pentru că hidratează, corectează și luminează. Vândute de mulți producătoriși pentru diferite utilizări (anti-îmbătrânire, cu protecție solară etc.), aceste produse sunt mai potrivite pentru persoanele care nu au probleme cu tenul. 

Crema CC

Inițialele CC vin de la „color correction”, care înseamnă „corectarea culorii”. Are toate beneficiile pe care le oferă produsele BB cream, dar crema CC a fost creată în special pentru a uniformiza culoarea tenului (corectează zonele mai închise sau mai deschise ale tenului și ascunde petele roșii). Conține filtru de protecție solară.

Măști de față

Sud-coreenii au devenit maeștri în arta măștii sub toate formele ei. Se spune că sud-coreencele au obiceiul de a practica acest ritual în fiecare seară după întoarcerea de la serviciu. Masca cu conținut de colagen, ceai verde și glicerină poate fi lăsată timp de zece minute înainte de a fi îndepărtată, iar efectele se fac resimțite: pielea este mai relaxată și mai luminoasă.

Măștile de noapte

Aplicarea acestui tratament garantează pătrunderea ingredientelor active în piele. Măștile de dormit au detronat cremele de noapte, pentru că ingredientele active sunt absorbite în timpul somnului, când are loc regenerarea celulară. La trezire, pielea este netedă..

Mască cu bule de carbon

Se umflă pe față datorită apei spumante camuflată în ingredientele active (adesea ceai verde sau alb, lut, rodie sau cărbune). În spatele acestui tratament neobișnuit, există un proces de detoxifiere și purificare care merită încercat.

Mască cu LED

Masca cu LED popularizată de vedetele americane, folosește terapia cu lumină LED pentru a combate imperfecțiunile și acneea. Sub mască sunt ascunse zeci de becuri LED a căror lumină roșie stimulează colagenul,  o proteină care este responsabilă de fermitatea pielii. 

Ritualuri de înfrumusețare specifice femeilor din Japonia:

Curățarea cu ulei 

Lucrul cel mai important pe care îl fac gheișele este să-și curețe pielea. Este modul lor de a-și păstra fața proaspătă. Deoarece uleiurile dizolvă ceea ce este pe suprafața pielii și pătrund adânc în pori, nu este surprinzător modul în care tenul japonezelor strălucește. Uleiul cel mai folosit este cel de tărâțe de orez și măsline. 
 
Exfoliere

Toată lumea pare să aibă propria filozofie despre cât de des trebuie să-și exfolieze pielea. Japonezii, însă, o fac zilnic. Ghișeele folosesc în special un primer de ceară sub machiajul lor, așa că trebuie să se exfolieze în fiecare zi. Pentru exfoliere, apelează la pudră de enzimă de orez.

Utilizarea esențelor vegetale

Aplicate topic, esențele vegetale sunt adevărate tratamente anti-rid sau sebo-regulatoare.Astăzi, 97 % dintre femeile japoneze folosesc o esență vegetală pe ten. Este important de știut că esențele vegetale, înainte de a fi aplicate pe piele, trebuie combinate cu un ulei vegetal (de floarea-soarelui, de măsline etc.).