Se spune că petele apar chiar și la soare, dar aceasta nu ne calmează, în cazul în care pielea capătă o nuanţă" pătată". Aspectul cloasmei pe mîini, faţă şi corp nu provocă o mare bucurie, ca în cazul tenului bronzat. Deși mecanismul care declanșează aceste procese este identic. În încercarea organismului de a proteja pielea, el activeaza producerea de melanină în celule, care protejează derma de deteriorări.

Petele pigmentate: Cum să scăpaţi de ele în condiţii casnice

Dacă mai devreme se credea că în apariția petelor pigmentate este de vină numai soarele, cercetările medicale recente au arătat că cauzele pigmentării pot deveni tăieturile banale, traumele,  procedurile cosmetice efectuate greșit şi modificările hormonale.

Petele  întunecate

Petele de culoare închisă, pot fi provocate de o varietate de factori, dar apar numai la unele persoane. Aceștia sunt acei norocoşi, care vor deveni rapid negricioşi sub lumina soarelui și la cei care se păstrează bronzul.pe piele un timp îndelungat .

Melanina este produsă foarte activ și o astfel de protecție se poate activa la orice atac din exterior. Cu alte cuvinte, arma în lupta cu inamicul, este anume producerea pigmentării. Ca "invadatori inamici" sunt:

1. Antibioticele, care după o utilizare îndelungată poate provoca un astfel de efect secundar.

2. Contraceptivele orale și sarcina. De fapt, în ambele cazuri există un organism activ – estrogenizarea, care provoacă pigmentarea.

Petele pigmentate dispar peste 6 luni de la naşterea copilului iar după eliminarea contraceptivelor - într-o săptămână. Dacă acest lucru nu se întâmplă, organismul semnaleaza prezenţa unor tulburări endocrine sau hormonale grave. În acest caz, este mai bine să se consulte un medic - ginecolog endocrinolog.

1. Orice proceduri invazive la salon, precum peeling, laser, foto și bio epilare. Toate acțiunile care reduc grosimea epidermei și cauzează daune stratului de la suprafaţa epidermei.

2. Leziunile cauzate ca urmare a unei căderi sau tăieturi.

3. Contactul îndelung cu îmbrăcămintea confecționată din țesături sintetice și din cauciuc. Acestea provoacă o transpirație excesivă, reduc fluxul de oxigen în celule, ca rezultat țesăturile freacă pielea, provocând răni și atunci apare- pigmentarea.

4. Boli endocrine severe, probleme cu sistemul cardiovascular, tractul gastro-intestinal, boli de ficat, precum și dereglări ale sistemului nervos central și glandei tiroide.

5. În cazuri foarte rare, apare o reacție a organismului la stres şi suferinţă emotionala prelungită (depresie, psihoză, neurastenie).

6. Arsurile și supraexpunerea la soare fără protecția SPF şi intervenţiile chirurgicale abdominale.

Petele pigmentate: Cum să scăpaţi de ele în condiţii casnice

Neutralizarea inamicului

Atunci când apare o problemă, primul pas spre "iluminare" - un examen medical la medicul dermatolog. În funcție de localizarea și forma petelor, el poate determina cu ce boli este asociată apariţia cloasmei.

În cazul în care petele se găsesc în centrul feței - acesta este răspunsul la problemele sistemului tractului gastro-intestinal, în jurul ochiului - boli tiroidiene, pete simetrice pe obraji, frunte, nas - dereglare hormonală.

Adesea, după tratamentul problemele din interior, veți uita că aţi avut pigmentare - petele dispar de la sine,  fără proceduri estetice suplimentare.

Dar există situații în care se produce pigmentarea la suprafaţă, cum ar fi în urma arsurilor de soare sau procedurilor estetice făcute greșit la salon, în astfel de cazuri fără ajutorul unui cosmetician nu se rezolvă. Cu toate acestea, în afară de proceduri, va trebui să utilizați acasă, o anumită linie de produse pentru îngrijirea pielii predispuse la hiperpigmentare.

1. Proceduri cosmetice

Acest peeling chimic (ajută rapid la reînnoirea stratului cornos), chirurgia cu laser, mezoterapie pe bază de cocktail-uri cu vitamina C, care luminează rapid pielea și o întinereşte.

2. Îngrijirea în condiţii de casă

În arsenalul de ingrijire a pielii pigmentate, ar trebui să fie curăţarea, măştile, cremele, cu un efect de înălbire. Compoziția acestor produse cosmetice include, de obicei, hidrochinonă, arnica, acid kojic, boldine diacetil (extract obținut din frunze de Baldo, care are o acțiune de albire puternică), vitamina C, extracte de diferite plante (nalbă de pădure, mentă, roiniță, coada șoricelului, etc) toate având efect de înălbire.

• Mască-peeling. Ele trebuie să fie făcute de 1-2 ori pe săptămînă. Acestea curăţă bine suprafata pielii de celulile moarte, ajuta la accelerarea metabolismului în celule și la reînnoia epidermei.

• Cremele de ser. Cremele se utilizează zilnic, ele au, de asemenea, un efect de albire, pot fi cu SPF - protecție și pot oferi un efect de hidratare.

Aceasta funcționează cel mai bine în tandem cu serul. Serul pătrunde în straturile profunde ale pielii și datorită ingredientelor și antioxidanților, distrug moleculele de melanină, înălbind tenul.

• Persoanele, care sunt predispuse la apariţiile hiperpigmentare, e necesar ca pe tot parcursul anului să utilizeze produse de protecție. În partea europeană a Rusiei în perioadele de toamnă și de iarnă este suficientă folosirea cremelor, pulberei cu un factor SPF -15 (aplicată cu o jumătate de oră înainte de a ieşi afară).  Primăvara și vara, cînd razele solare sunt mai puternice trebuie să se aplice crema de protecție de cel puțin 30-40 SPF.

• Din cele mai vechi timpuri, în Rusia, în scopul de a scăpa de pete, se foloseau darurile naturii. Acizii ce se conţin în fructe şi legume, reglementează producerea melaninei și înălbeşte perfect pielea. Remediile populare ajută pe cei care au avut de suferit de cloasmă în urma traumatismelor și arsurilor dar şi pe cei care tratează bolile organelor interne (în acest caz, derma elimină rapid pigmentarea).

Petele pigmentate: Cum să scăpaţi de ele în condiţii casnice

• Infuzia de pătrunjel                                                              

 Tăiați mărunt 2 legături de pătrunjel, tunaţi apă clocotită și lăsaţi acoperit pentru 2 ore. Ştergeți dimineață şi seara faţa cu această infuzie.

• Sucul de castravete

Stoarceţi sucul de castravete și frecaţi faţa dimineața și seara.

• Sucul de grapefruit, lămîie

 Orice fructe citrice conţin acid, care înălbesc bine pielea. Puteți stoarce sucul din aceste fructe și șterge fața sau aplicaţi cîteva felii pentru câteva minute pe locurile pigmentate.

• Masca de coacăză neagră

 Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 20 de frunze de coacăză neagră, se lasă timp de o jumătate de oră, după care se strecoară şi se adaugă o lingură de suc ​​de coacăză. Îmbibaţi în infuzie o bucată  de tifon și aplicaţi-o pe faţă pentru o jumătate de oră. Scoateți tifonul și spălaţi-vă cu apă caldă. Faceţi o astfel de mască- compres dimineața și seara.

• Masca de cireşe cu căpşuni

 Aceste fructe ca şi cele de pădure, de asemenea, înălbesc bine pielea. Faceţi cu ajutorul blenderului un pireu din căpşuni, cireşe sau amestecaţi fructe de pădure, puneţi acest amestec pe faţă şi lăsaţi timp de o jumătate de oră. Apoi clătiţi cu apă călduţă.

• Masca de lămîie

Amestecaţi 40 gr de drojdie cu o linguriţă de suc ​​de lămîie. Adaugaţi 1 lingură de lapte proaspăt, amestecaţi și aplicaţi pe față, se lasă timp de 20 de min. Clătiţi bine cu apă rece masca.

• Masca de morcov

Se amestecă o lingură de smântână, un gălbenuș de ou şi o linguriţă de suc ​​de morcov şi aplicaţi pe faţă pentru 20 de min. Clătiţi cu apă rece. Masca nu doar se luptă cu pigmentarea, dar, de asemenea, oferă pielii şi o culoare sănătoasă.