Banala geantă de farduri și produsele din ea pot fi un focar de infecție, sunt de părere oamenii de știință. În urma unui experiment, aceștia au observat că nouă din 10 produse ținute în portfard erau contaminate cu E-coli, stafilococi și ciuperci.

Cosmeticele comune precum rimelul, luciul de buze sau burețeii de machiaj sunt toate afectate. Acest lucru se întâmplă deoarece ele nu sunt curățate în mod regulat sau sunt folosite după ce termenul de valabilitate a expirat. Și alte motive care țin de igiena personală pot afecta produsele de machiaj.

Daunele provocate de produsele contaminate variază de la infecții ale pielii până la intoxicații ale sângelui, dacă sunt utilizate lângă ochi, gură sau dacă cosmeticele vin în contact cu răni.

S-a constatat că burețeii de machiaj au cel mai ridical nivel de bacterii potențial dăunătoare - 93% nu au fost curățate niciodată, în ciuda faptului că 64% dintre aceștia au fost scăpați pe podea. În plus, burețeii sunt predispuși la contaminare deoarece sunt adesea lăsați umezi după utilizare, ceea ce creează un teren de reproducere ideal pentru bacterii.

Ce produse au mai testat cercetătorii

Oamenii de știință au testat 467 de rujuri, glossuri, tușuri, mascara și bureței pentru fondul de ten. În total, s-au găsit bacterii stafilococice pe: 56% dintre rujuri; 55% dintre glossuri; 69% dintre rimeluri; 72% dintre bureței și 77% dintre tușuri.

Peste un sfert dintre bureței și unul din zece produse pentru buze s-au dovedit că adăpostesc E-coli și alti germeni strâns înrudiți. Ciuperci au fost găsite pe 57% din totalul de bureței, 37% rujuri și 28% tușuri.

Cercetarea a fost condusă de dr. Amreen Bashir și profesorul Peter Lambert, de la Aston University’s School of Life and Health Sciences.