Părul lung este considerat simbol al feminității și atractivității. De sute de ani, buclele aranjate ce cad armonios pe umăr au dezarmat bărbații, părul lung îi permite femeii să experimenteze în ceea ce privește coafurile și să se schimbe. Totodată, trebuie să recunoaștem că nu fiecare femeie a fost înzestrată cu un păr de invidiat. Deci, femeile secolului XXI au mai mult noroc, ele pot lupta împotriva naturii și recurge la extensia artificială a părului. Astăzi, industria frumuseții propune tot mai multe metode blânde de apropiere de ideal. Una dintre ele este extensia părului pe bandă. Care este avantajul acesteia ne spune stilista Irina Melnic.
Irina Melnicstilista |
Irina, dumneavoastră sunteți prima persoană care a adus la cunoștința femeilor din Moldova extensia părului pe bandă, de când practicați această metodă?
- Am aflat despre extensia părului pe bandă acum cinci ani, însă în lume, această metodă a apărut mult mai devreme, de exemplu, la Moscova frizerii aplică această metodă de extensie încă din 2006. La Odessa, am participat la un seminar de două zile pe această temă, după care am început să aplic metoda la Chișinău. Din propria experiență nu încetez să afirm că aceasta este cea mai blândă și mai de succes metodă de extensie a părului.
În acest caz, care este diferența principială dintre această metodă și alte tipuri de extensie a părului?
- Începem de la faptul că extensia părului pe bandă nu dăunează părului. În cazul extensiei pe capsule pe un mic smoc de păr, de circa 2 mm, avem o sarcină mare și atunci când femeia vine la corecție se vede clar că sub această sarcină, o parte a firelor se rup cu tot cu rădăcină. Este vizibil că nu ne confruntăm cu un fenomen firesc de cădere a părului, ci acesta survine în urma aplicării acestei metode de extensie. Banda, spre deosebire de capsulă, are 4 mm, iar sarcina se distribuie uniform pe toată suprafața, în rezultat, în timpul corecției, nu văd decât o cădere firească a părului care se încadrează în limitele normei. Următorul moment, banda se încleie pe păr și nu se lipește cu clește fierbinte sau prin metoda rece cu inele metalice, adică, părul oricum nu este traumatizat. Plus la toate, extensia cu bandă este mult mai puțin vizibilă, ea nu se vede, chiar dacă părul se prinde în coadă.
Adică, dacă extensia cu capsule nu se recomanda în cazul părului prea subțire și slăbit, extensia pe bandă se permite?
- Anume așa și este. Când făceam extensie cu capsule, încercam să conving fetele cu păr subțire să renunțe la această idee. Știu că în cazul extensiei cu capsule, în cazul unui păr foarte slăbit, pot rămâne și porțiuni chelite. În cazul extensiei pe bandă acest risc se exclude.
Toate cele menționate se referă la toate tipurile de extensie pe bandă ori dați prioritate anumitor producători?
- Am încercat diferite variante de extensie pe bandă și pot să spun cu încredere că cel mai bine s-a prezentat tehnologia germană Hair Talk. Se fac și analogii ale acestei tehnologii, însă, cheratina lipită deasupra, datorită căreia se ține părul, în alte cazuri este mai groasă și mai aspră. În cadrul unei expoziții la Moscova, am aflat despre benzile Hairshop – este aceeași tehnologie, dar altă cheratină. Nu am fost mulțumită de rezultat. Există un alt sistem de benzi Angelohair, nici acesta nu corespunde cerințelor mele în ceea ce privește extensia de calitate.
Cât de des este necesară corecția?
- Periodicitatea optimă a corecțiilor este de 1,5 luni. Totodată, dacă femeia are părul foarte rar, poate fi nevoie de corecții mai dese, să zicem – o dată în lună. Unele cliente de ale mele au purtat părul extins fără corecție 2,5 luni. În orice caz, este mult mai confortabil când firele sunt plasate chiar la rădăcină, de aceea, corecția nu trebuie tergiversată. Aici, mai există un moment important – în cazul extensiei cu capsule, fiecare corecție scurtează părul cu 1 – 1,5 cm, iar în cazul extensiei pe bandă părul nu se scurtează. Noi pur și simplu scoatem placa adezivă veche și o înlocuim cu alta. Benzile se scot ușor, este suficient să fie stropite cu un lichid special și ele se dezlipesc.
Cât timp este necesar pentru toată procedura de extensie?
- Când abia începusem, extensia părului pe bandă îmi putea lua și 40 de minute, acum, îmi ajung și 20 de minute. Corecția, care presupune scoaterea benzilor vechi și înlocuirea acestora cu altele noi – o oră. Totul se face foarte repede, ceea ce la fel este un avantaj al acestei metode.
Cât costă extensia părului pe bandă și corecția?
- Prețul se stabilește în funcție de lungimea părului. Cea mai mică lungime – 40 cm, maximă – care le-a interesat pe clientele mele – 55 cm. Extensia costă între 280 – 370 de euro. Corecția costă 1000 de lei.
După ce am clarificat toate momentele tehnice, haideți să trecem la îngrijire. Părul extins poate fi vopsit?
- Se poate vopsi, tona – dar cu vopsea care nu conține amoniac. Nu recomand de a decolora șuvițele și de a le scoate în evidență. Aceste șuvițe au fost prelucrate și dacă le mai agresăm, ele devin mult mai fragile. În general, nu este necesar de a pune părul la tot felul de încercări. De regulă, clientul vopsește rădăcinile părului odată la 1 – 1,5 luni, eu recomand ca acest lucru să se facă odată cu corecția. Adică, scoatem benzile, vopsim părul după care le încleiem la loc. dacă vorbim de blonde, odată la trei săptămâni se vopsesc rădăcinile fără a scoate benzile, iar la corecție, se vopsesc din nou rădăcinile și toată lungimea.
Ce trebuie de știut despre îngrijirea părului extins pe bandă?
- Nu există dificultăți speciale în ceea ce ține de îngrijire. Sunt interzise soluțiile pe bază de spirt, asta pentru ca șuvițele să nu se desprindă. Se pot aplica măștile dar se recomandă evitarea zonelor de la rădăcină. Nu trebuie utilizate nici un fel de șampoane speciale. Aceste șuvițe nu se încâlcesc, se pot coafa ușor, iar buclele naturale se țin câteva zile. Poate fi utilizat uscătorul de păr, placa.
Peste ce perioadă de timp șuvițele trebuie substituite cu altele noi?
- Părul nu are termen de valabilitate. Totul este individual și depinde de îngrijire. Fiecare femeie care a recurs la extensia părului tinde ca părul ei să arate perfect, să fie îngrijit. De aceea, ea permanent se coafează, drept urmare, părul treptat se usucă își pierde aspectul inițial. Spre deosebire de șuvițele proprii, șuvițele extinse pot fi schimbate. Dacă părul este rar și femeia înțelege că nu are de unde să-i crească un păr mai des, extensia părului este o ieșire din situație.
Se recurge la extensie nu doar de dragul lungimii dar și desimii?
- Anume așa. Deseori, am cliente care solicită extensia părului, în primul rând, pentru desime. Pe fotografie se poate vedea un exemplu, fata are părul lung dar capetele sunt foarte rare. Noi i-am crescut, de facto, aceeași lungime, însă, a apărut desimea. Aici, de asemenea, exagerarea nu-și are locul, dacă clientul are părul rar, utilizarea unei cutii întregi va duce la apariția stocurilor de păr iar asta va părea nefiresc. Sus – părul este rar, iar jos – des – așa ceva nu există. Pentru ca părul să arate firesc este suficientă doar jumătate de măsură.
Adică, nici în cazul extensiei părului nimeni nu anulează caracterul individual al procedurii?
- Pentru mine această activitate presupune, în primul rând, posibilitatea de a crea ceva frumos și pe cât se poate de natural. Întotdeauna vorbim despre o abordare individuală! Nici nu poate fi vorba despre proceduri standard. Întotdeauna fac o frizură de calitate pentru ca să nu fie observate trecerile de la părul scurt la părul lung, aleg culoarea potrivită, analizez desimea părului. De exemplu, dacă părul este rar, tai placa, a cărei lățime este de 5 mm, în jumătate, pentru ca ea să fie mai subțire cu 2-3 mm și mult mai sesizabilă pe păr. Pe părul des o pun întreagă. Pentru fiecare am propria tactică de lucru, cea mai bună. Întotdeauna optez pentru calitatea părului, probabil, de asta clienții întotdeauna sunt mulțumiți de rezultat!