Dacă te-ai săturat de metodele clasice de epilare și nu vrei să recurgi la metode mai invazive, s știi că îți vin în ajutor soluțiile naturiste, care sunt la fel de eficiente dacă le faci cu regularitate. Cu ajutorul acestora, poți economisi bani și evita iritațiile și celelalte efecte secundare. În plus, în loc ca părul să-ți fie foarte aspru atunci când îți crește din nou, acesta va fi mult mai moale.

Remediu pe bază de zahăr și lămâie

Această metodă de îndepărtare a părului nedorit este asemănătoare cu epilarea, însă este mult mai puțin dureroasă, mai economică și mai naturală. Ea a fost folosită încă din antichitate, fiind foarte populară în Egipt și în alte țări orientale. Singurele ingrediente de care ai nevoie sunt puțin zahăr și o lămâie.

În anumite țări poți găsi pastă de zahăr gata preparată, dar nu e greu deloc să ți-o prepari singur(ă).

Ai nevoie de:

  • 2 căni de zahăr
  • Zeama unei lămâi
  • Puțină apă (dacă zeama de lămâie nu este suficientă)

Indicații:

  • Pune zeama de lămâie și cele două căni de zahăr într-o cratiță sau caserolă de mărime medie. Zeama ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi tot zahărul, dar, dacă e nevoie, adaugă și niște apă.
     
  • Încălzește la un foc mediu, amestecând cu o lingură de lemn până când zahărul s-a dizolvat complet. Dacă ai un termometru pentru gătit, te sfătuim să-l folosești. Compoziția ar trebui să atingă temperatura de 115° Celsius.
     
  • Imediat ce începe să fiarbă, micșorează flacăra. Așteaptă până când compoziția începe să se îngroașe și să se transforme într-o pastă lipicioasă de culoarea mierii.
     
  • Dacă culoarea este prea închisă, este posibil ca mixtura să fie arsă, deci ia-o de la capăt. N-o lăsa niciodată să fiarbă la o flacără mare pentru mai mult de un minut. Ia mixtura de pe foc și las-o să se răcească.
     
  • De îndată ce s-a răcit, nu trebuie decât să aplici mixtura asemenea cerii. Întinde-o pe piele în mod uniform și, fără a aștepta prea mult, smulge-o în direcția creșterii firelor.
     
  • Poți să-ți presari puțină pudră de talc pe piele, astfel încât mixtura să nu fie prea greu de îndepărtat.

După ce te-ai epilat, aplică-ți o cremă hidratantă sau gel de aloe vera pentru a-ți calma pielea. Dacă mai a rămas vreo urmă de mixtură, clătește-te cu apă.

Pensatul cu ață de mătase sau bumbac

O metodă simplă, naturală și foarte ieftină de a îndepărta părul nedorit este pensatul cu ață (threading). Această metodă a fost folosită în trecut în India și Egipt, iar chiar și în zilele noastre multe femei apelează la ea.

Pensatul cu ață presupune puțină îndemânare, deci te sfătuim să apelezi la un profesionist prima dată când îl încerci, ca să înveți cum se face. De îndată ce vei deprinde această metodă, îți vei putea îndepărta părul nedorit foarte rapid și fără durere.

Pentru a aplica această metodă, vei avea nevoie de o ață de mătase sau bumbac. Aceasta va fi dublată, răsucită, iar apoi rulată peste zona unde se află părul nedorit, pentru a smulge foliculii de la rădăcini, într-un mod neagresiv pentru piele.

Ca să pregătești ața, nu trebuie decât să tai o bucată lungă de ață de bumbac sau de mătase, s-o dublezi și s-o răsucești.

Principalul avantaj al pensatului cu ață este că, spre deosebire de epilarea convențională, poate să treacă până la 6 săptămână până când părul crește la loc. Poți folosi această metodă chiar și pentru a scăpa de părul nedorit de pe față.