Acneea este o afecțiune cronică, inflamatorie a pielii, care provoacă pete și coșuri, în special pe față, umeri, spate, gât, piept și brațe. Punctele negre, coșurile, chisturile și nodulii sunt toate tipuri de acnee.

Acneea apare frecvent în perioada pubertății, când glandele sebacee se activează, dar poate apărea la orice vârstă. Nu este periculoasă, dar poate lăsa cicatrici și pete pe piele.

Glandele produc ulei și sunt stimulate de hormonii masculini produși de glandele suprarenale atât la bărbați, cât și la femei.

Cel puțin 85% dintre persoane experimentează acnee la vârste cuprinse între 12 și 24 de ani.

Cum să scapi de coșurile de sub piele?

Acneea este o afecțiune care provoacă pete și coșuri, în special pe față, umeri și spate. „Coșul orb” este un tip de acnee care s-a dezvoltat sub suprafața pielii. Aceste tipuri de coșuri nu sunt de obicei observabile de la distanță, dar o persoană poate simți acest tip, atingând cu degetul suprafața pielii.

Ce sunt coșurile de sub piele?

Fără îndoială, toate coșurile sunt neplăcute. Cu toate acestea, există un tip de acnee care poate fi și mai deranjant.

Cunoscute sub numele de „coșuri oarbe”, aceste umflături sunt localizate mai adânc în interiorul pielii și sunt adesea dureroase la atingere. Dacă v-ați trezit vreodată cu o umflătură dureroasă, asemănătoare cu o mușcătură de țânțar, ați experimentat un „coș orb”.

Cauze

Cauzele coșurilor oarbe sunt aceleași care provoacă și acneea. Orice factor care provoacă supraproducția de sebum în glandele sebacee, porii înfundați și inflamația țesuturilor care înconjoară foliculii de păr și porii pielii pot provoca coșuri. Un coș orb nu are vârful alb tipic prezent la coșurile comune, deoarece rămâne sub suprafața pielii.

În cazul adolescenților, acneea și coșurile sunt provocate de schimbările hormonale din corp, în special androgen. Androgenul este un hormon produs în cantități mult mai mari în timpul pubertății atât la băieți, cât și la fete, și are unul din efecte producerea excesivă a sebumului.

Sebumul este un ulei produs de glandele sebacee și are rolul de a proteja pielea și a o menține hidratată. Dacă un strat de celule moarte blochează deschiderea unui por și sebumul nu poate ieși la suprafața pielii, acesta se acumulează în glanda sebacee și se dezvoltă un cap sub sau deasupra pielii. Dacă acesta se inflamează se transformă într-un coș.

Cu toate acestea, nu toți adolescenții au acnee și, de asemenea, există persoane care dezvoltă coșuri și mult timp după terminarea pubertății. Așadar, există și alte cauze care influențează în această direcție, cum ar fi factorii genetici sau sistemul imunitar.

Factori de risc

Există foarte multe teorii privind factorii care ar putea crește riscul de apariție al acneei sau coșurilor, însă foarte puține dintre ele sunt și demonstrate științific.

De exemplu, se spune că lipsa igienei personale influențează apariția sau agravarea condiției pielii. Însă această teorie nu este o regulă general valabilă, având un efect destul de negativ asupra adolescenților cu acnee care se simt blamați pentru un aspect ce nu ține de acțiunile lor.

Alte ipoteze spun că acneea se agravează atunci când sunt consumate anumite alimente precum ciocolata, carnea sau produsele lactate. Au fost realizate mai multe studii privind legătura între mâncare și apariția coșurilor, iar concluzia la care s-a ajuns este legată de consumul de carbohidrați (alimente bogate în zahăr, cartofi, pâine albă, etc). Consumul alimentelor cu carbohidrați cauzează creșterea nivelului de zahăr din sânge și astfel pot apărea mai multe coșuri.

Utilizarea de creme și produse de piele în exces pot bloca porii pielii și să agraveze acneea și coșurile. Acest lucru se aplică și pentru frecarea excesivă a pielii, scoaterea punctelor negre sau exfolierea agresivă.

Alte persoane au observat că ceea ce le agravează condiție pielii este stresul. În această direcție, cercetătorii au demonstrat că există o legătură între cele două.

Hormonii nu sunt produși doar de corpul dvs., ci se pot găsi și în foarte multe medicamente și produse ce intră în contact cu corpul. Așadar,condiția acneei sau coșurilor poate fi cauzată sau agravată de anumite tratamente cu hormoni, printre care se numără și substanțele anabolice sau steroizii.

Recomandări

Coșurile oarbe sunt de obicei de culoare roșie, nu conțin puroi și variază ca mărime. Este normal să fiți tentați să trageți sau să strângeți acel coș orb, dar trebuie să evitați să faceți asta deoarece ar crește doar riscul de infecție. Astfel, complicați procesului de vindecare și în cele din urmă puteți cauza o cicatrice.

Nu îl stoarceți!

A încerca scoaterea oricărui coș nu este o mișcare inteligentă și poate duce la cicatrici. Cu toate acestea, coșurile oarbe sunt mai periculoase deoarece sunt situate adânc în interiorul pielii. Multe persoane au încercat stoarcerea acestui tip de coșuri, reușind doar să-și provoace umflarea, roșeața și, eventual, o cicatrice. Nu numai că încercarea de a scoate un “coș orb” îl face să arate mai rău, ci îl face și să se vindece mai greu.

Aplicați comprese calde!

O compresă caldă poate grăbi vindecarea coșurilor oarbe. În primul rând, acestea pot ajuta la calmarea durerii. Aplicați compresa caldă timp de 10-15 minute de trei-patru ori pe zi. Acest lucru poate permite coșului să elibereze puroiul și să se vindece.

Deși puteți cumpăra comprese speciale care să se încălzească în cuptorul cu microunde, vă puteți confecționa cu ușurință prin înmuierea unei pânze curate în apă fierbinte. Asigurați-vă că apa nu este prea caldă pentru a nu vă arde pielea. Aplicați prosopul pe zona afectată conform indicațiilor de mai sus.

Păstrați-vă rutina de îngrijire a pielii!

Pentru multe persoane care se luptă cu „coșurile oarbe”, prima lor acțiune este să înceteze hidratarea pielii  și să înceapă să-și spele excesiv zonele afectate de coșuri. Această metodă nu face decât să înrăutățească lucrurile! 

Fața dvs. are nevoie de hidratare regulată pentru a realiza un echilibru sănătos. Renunțarea la hidratant zilnic și exfolierea excesivă a feței va cauza uscarea și deshidratarea și va distruge producția naturală de sebum a pielii. Pentru a compensa, pielea dvs. va produce o cantitate mai mare de sebum, ceea ce poate înfunda porii și poate cauza apariția acneei. Chiar dacă poate părea contraintuitiv, folosiți în continuare hidratantul dvs. zilnic.

Aplicați creme!

Coșurile oarbe pot fi dificil de tratat, dar puteți face unele lucruri pentru a scăpa de ele mai repede. Unele creme contra acneei pot fi eficiente la tratarea coșurilor adânci de sub piele.

Cele mai frecvente ingrediente utilizate pentru tratarea coșurilor

Peroxidul Benzoil – Deși Peroxidul Benzoil este eficient în tratarea coșurilor adânci, a fost cunoscut că provoacă roșeață și iritare la unii pacienți. O revizuire recentă a rezultatelor studiilor clinice publicată în „Journal of Dermatology” a constatat că utilizarea pe termen lung a peroxidului de benzoil nu a avut urmări negative, dar că au existat nici ameliorarea simptomelor la locul de aplicare.

Hidrocortizonul – Hidrocortizonul poate ajuta la reducerea umflăturii, inflamației și iritațiilor. Cu toate acestea, este cel mai eficient atunci când este combinat cu un alt ingredient care combate acneea, cum ar fi peroxidul de benzoil.

Acid salicilic – Unul dintre cele mai sigure și eficiente ingrediente pentru combaterea acneei, acidul salicilic este cunoscut pentru proprietățile sale comedolitice (ceea ce înseamnă că previne formarea coșurilor adânci). Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Journal of Clinical, Cosmetic and Investigative Dermatology, acidul salicilic este un tratament pentru toate tipurile de piele.

Retinoide – cremele retinoide pot fi, de asemenea, eficiente în tratarea acneei. Retinoizii topici, cum ar fi Retin-A, au proprietăți anti-inflamatorii și comedolitice, care pot împiedica formarea unor noi cosuri în timp ce reduc roșeața și umflarea. Retinoizii topici, cum ar fi tretinoina, pot fi prescriși doar de către un dermatolog. Reacțiile adverse obișnuite ale retinoizilor includ roșeața, pielea uscată, exfolierea și înțepăturile.

Consultarea un dermatolog este de multe ori ultima soluție pentru multe persoane din cauza problemelor legate de preț. Pentru unii bărbați, un dermatolog poate fi, de asemenea, singurul lucru care funcționează împotriva coșurilor oarbe.

În plus față de prescrierea medicamentelor pentru acnee, un dermatolog vă poate oferi, de asemenea, o injecție de cortizon care va reduce rapid umflarea și roșeața. Aceasta este o opțiune obișnuită de tratament pentru chisturi acneice severe sau noduli.