Nu orice acțiune de înfrumusețare este benefică pentru organism. În primul rând ar trebui să vă duceți cu gândul la vopseaua de păr. Multe persoane sunt interesate să afle cum se poate restabili părul după vopsire.
Ce se întâmplă cu părul în timpul vopsirii
Substanțele de colorare pătrund adânc în structura părului și, împreună cu oxidantul, distruge melanina (pigment organic), cauzând slăbirea și fragilitatea firului, ceea ce duce despicarea și ruperea lui. Întrucât prin structura deformată a solzilor se pierd multe substanțe de care depinde elasticitatea și concentrația melaninei, părul se transformă într-o perie de sârmă.
Cum putem restabili părul după vopsire?
Există câteva proceduri de restabilire a structurii părului, pentru ca acesta să-și recapete elasticitatea, strălucirea naturală și să se pieptene ușor. Iată topul celor mai simple și mai importante 5 proceduri de revitalizare a părului:
- imediat după vopsire aplicați un balsam de restabilire, care se găsește în cutie cu vopseaua;
- folosiți un șampon pentru părul degradat sau vopsit, cu factorul necesar pentru a păstra proprietățile vitale ale părului;
- utilizați foehnul sau îndreptătorul de păr doar în cazuri stringente – temperatura înaltă distruge structura părului, care și așa, după vopsire, este foarte stresat;
- părul trebuie pieptănat înainte de somn și doar cu un piaptăn de lemn – electrizarea nu face bine podoabei capilare;
- alintați-vă mai des părul hidratându-l cu loțiuni sau măști, pe care le puteți procura de la orice secție cosmetologică sau să le preparați de sine stătător.
Bineînțeles, acest algoritm simplu se potrivește nu doar pentru părul vopsit, dar și pentru părul deteriorat și slăbit. Pentru a avea niște bucle splendide, e nevoie de o stare interioară bună și de evitarea utilizării produselor chimice de înfrumusețare. De aceea regulile principale de îngrijire a părului sunt: alimentația corectă, evitarea razelor ultraviolete și îngrijire zilnică.
Procedurile de restabilire a părului după vopsire
Rețineți procedurile de restabilire după vopsirea părului. Pentru a evita spălarea vopselei și a întunecării nuanței, e important să folosiți balsam și măști pentru părul vopsit cu efect regenerator. Cele mai bune sunt produsele preparate acasă, deoarece conțin exclusiv produse naturale.
Mască cu ou și alcool
Aveți nevoie de:
- 2 gălbenușuri de ou;
- câte 2 linguri de miere și ulei de măsline sau de rozmarin;
- 5 fiolă de vitamina A (beta-caroten) sau aevit;
- 1 lingură de coniac (pentru părul întunecat) sau votcă (pentru părul blond).
Amestecați toate ingredientele și aplicați masca pentru o jumătate de oră. Clătiți doar cu apă călduță. Rezultatul se face vizibil în scurt timp, dacă repetați procedura peste o zi timp pe parcursul unei luni.
Mască pe bază de ardei iute
Este o metodă radicală de restabilire a părului vopsit, care, apropo, este foarte eficientă. Veți avea nevoie de:
- 50 ml de alcool;
- 1/4 ardei iute.
Peste ardeiul roșu se toarnă alcool sau votcă și se acoperă pentru a se infuza. Tinctura obținută se strecoară. Masca se aplică în felul următor: cu un sfert de oră înainte de spălarea capului, tinctura se diluează cu apă în proporție de 1:10 și se aplică pe scalp. Masca favorizează circulația sangvină în regiunea cepei părului și o alimentează cu oxigen.
Mască cu pâine și ierburi
- 300 g de pâine neagră;
- 1 pahar de apă;
- 1 linguriță de rostopască, sovârf, urzică, pătlagină și salvie.
Peste ierburi se toarnă apă clocotită și se lasă să se infuzeze 1 oră. Apoi infuzia se strecoară, pâinea se mărunțește și se amestecă până obțineți o masă omogenă. Amestecul se aplică pe scalp, se acoperă cu o căciuliță de polietilenă sau o pungă de plastic săculeț și se învelește cu un prosop. Așteptați 2 ore. Clătiți părul sub jet de apă.
Mască cu gelatină
Aveți nevoie de 2 linguri de gelatină peste care se toarnă apă clocotindă (circa 100g), amestecați până la dizolvarea completă a acesteia. Consistența trebuie să amintească de un șampon lichid. Apoi lăsați ca masca să se infuzeze 20 min. După ce masca se va răcori, adăugați o lingură de șampon (de orice tip) și aceeași cantitate de ulei de ricin și de brusture.
Amestecați și aplicați masa uniform pe lungimea părului. Acoperiți părul cu o pungă și înveliți cu un prosop, lăsând să acționeze o jumătate de oră. Clătiți părul sub un jet de apă. Masca ajută la restabilirea structurii părului vopsit, care va deveni mult mai strălucitor, puternic și ascultător.
Mască cu chefir
Este foarte simplu de pregătit: chefirul fără zahăr se aplică pe toată lungimea părului. Acoperiți părul cu o pungă și un prosop și lăsați să acționeze 40 de minute. Clătiți părul cu apă călduță.
Aceste măști se consideră eficiente pentru restabilirea părului vopsit, aplicați-le măcar o dată în săptămână.