Atunci când au părul uscat la rădăcini și lipsit de vigoare, foarte multe femei folosesc o metodă populară de îmbunătățire a structurii podoabei capilare. Este vorba despre acele băi cu oțet pentru păr care, de cele mai multe ori, s-au dovedit a fi destul de eficiente. Totuși, există și cazuri când această metodă a dus la un eșec total, firele de păr uscându-se și mai mult. Unde greșesc femeile atunci când utilizează oțetul la clătirea părului și cine nu ar trebui să-l folosească, află în continuare.

În primul rând ar trebui să menționăm care sunt cele tipuri de oțet pe care le folosesc cel mai des femeile la clătirea părului:

  • Oțetul de masă – atenție mare cum îl diluezi și în ce proporții.
  • Oțetul de mere – cel mai indicat tip de oțet pentru revigorarea părului și curățarea scalpului
  • Oțetul balsamic – câștigă tot mai mult teren și încrederea femeilor
  • Oțetul din malț – este utilizat mai mult în Marea Britanie
  • Oțetul de orez – folosit mai des în țările asiatice

Rețeta clasică a soluției din oțet pentru clătirea părului este foarte simplă: o lingură de oțet la un litru de apă. Unele femei mai adaugă și câteva picături de ulei esențial pentru hidratarea sau creșterea părului.

  • Spală-ți părul în mod obișnuit, folosind șamponul care se potrivește tipului tău de păr.
  • Înainte de ultima clătire pulverizează soluția cu oțet pe toată lungimea părului.
  • Las-o să acționeze timp de 20 de minute, masând bine scalpul cu mișcări ușoare, circulare, apoi clătește părul din abundență.
  • Dacă mirosul de oțet este prea înțepător, adaugă infuzie de mușețel.
  • Cel mai indicat ar fi oțetul de mere, care îndepărtează toate resturile de produs din părul tău, lăsându-l să scârțâie de curățenie.

Spălarea părului cu oțet – un obicei bun sau nu prea?

Chiar dacă foarte multe femei sunt mulțumite de rezultatele bune ale clătirii părului cu oțet, există însă și voci care susțin contrariul și subliniază efectul nociv al oțetului asupra structurii părului. Greșeala cea mai mare comisă de aceste femei este folosirea în exces a acestui produs care duce la degradarea și uscarea firului de păr. În unele cazuri se ajunge chiar și la căderea în exces a părului.  

O altă cauză a acestor rezultate negative ar fi proporțiile – este neapărat să fie folosite doar 1-2 linguri de oțet de 9 % la un litru de apă. Dacă procentul este diferit, proporțiile ar trebui modificate.

Totodată, atunci când decizi să folosești oțetul drept produs cu efect fortifiant pentru podoaba ta capilară, atrage atenția la calitatea firelor de păr. Dacă ai un tip de păr uscat sau degradat din cauza vopsirii permanente, ar trebui să folosești doar oțetul de mere, în proporțiile indicate în rețete.

Atunci când toate aceste reguli sunt respectate, rezultatele bune nu se vor lăsa așteptate prea mult.