S-ar putea să te trezești peste noapte și să observi că ți-au apărut câteva coșuri exact în zonele vizibile și să te întrebi care ar fi cauza principală. De cele mai multe ori, coșurile care apar pe frunte pot fi puse pe seama alimentelor dulci consumate, în vreme ce apariția lor pe obraji are legătură cu ecranul telefonului mobil. Este important să identifici sursa și să tratezi coșurile corespunzător. Medicina tradițională chineză a folosit fața ca pe o unealtă de diagnosticare de secole întregi. Ghidul nostru alcătuit pe zonele unde apar aceste coșuri dezvăluie motivele interne și externe responsabile pentru acneea ori coșurile cu care te confrunți.
Partea superioară a frunții
Această zonă se conectează la sistemul digestiv, iar coșurile apărute pe această zonă pot sugera faptul că mănânci nesănătos: lactate, alimentele procesate, zahărul și carbohidrații agravează acneea. Renunță la aceste alimente timp de o săptămână să vezi dacă se ameliorează, apoi încearcă să le eviți. Totodată, părul care vine în contact cu pielea poate provoca de asemenea coșuri, deoarece siliconul și uleiurile din produsele pentru păr invadează porii. Curăță-ți pielea cu un produs anti-acnee și ține la îndemână șervețele matifiante pentru a controla excesul de sebum de peste zi. Seara, folosește șervețele cu acid salicilic pentru a decongestiona porii.
Partea de jos a frunții
Aceste erupții au legătură cu ficatul și rinichii, iar consumul de alcool și alimente procesate pot genera inflamații, traduse la exterior prin astfel de erupții. Poate că e timpul să înlocuiești băuturile din care te-ai tot înfruptat în ultima perioadă cu sucuri verzi cu varză kale, spanac și castravete; ajută la detoxifierea ficatului și rehidratează organismul, iar apa cu lămâie spală și elimină impuritățile, consumată de câteva ori pe zi. Totodată, și smulgerea sprâncenelor poate cauza acnee inflamatoare, dar poți folosi mierea pe post de tratament calmant local, aplicat pe piele timp de 15 minute.
Zona nasului
În medicina chineză veche, centrul feței este asociat inimii, dar coșurile apărute aici nu indică probleme cardiace, ci mai degrabă stres. Există metode de reducere a stresului, exerciții de respirație profundă, sau meditație și yoga. Nu ignora nici nevoia de odihnă și mișcare. Folosește produse de îngrijire cu acid salicilic, eficiente în controlul excesului de grăsime, sau încearcă o mască cu sulfur, urmată de un produs de închidere a porilor.
Coșuri pe obraji
Zonă conectată la plămâni, poate fi marcată de coșuri din cauza poluării ori fumatului, care sporesc stresul oxidativ, agravând acneea. Din fericire, antioxidanții ajută în contracararea dăunătorilor radicali liberi, care provoacă inflamații, iar un studiu recent a scos la iveală faptul că antioxidanții topici și locali chiar pot ajuta în prevenția coșurilor și acneei. Aplică un serum cu antioxidanți în fiecare zi și încearcă și un supliment cu zinc – s-a demonstrat că poate calma inflamarea pielii. De asemenea, bacteriile provenit de la ecranul smartphone-ului și ingredientele care invadează porii (siliconul și uleiurile din produsele cosmetice pot înfunda porii).
Erupții pe bărbie și mandibulă
Hormonii scăpați de sub control, precum fluctuațiile premenstruale ale estrogenului și testosteronului favorizează apariția coșurilor din această zonă, iar răspunsul poate veni de la medicul tău, care-ți poate prescrie un tratament contraceptiv. Desigur, această zonă pate fi afectată și din alte motive, precum purtarea măștii de protecție sau atingerea feței cu mâinile murdare, deci încetează să-ți atingi tenul și ia măsurile care se impun în condițiile acoperirii feței.