Aproximativ 40% dintre femei se spală pe cap zilnic, însă dermatologii nu recomandă această frecvență de spălare a podoabei capilare, cu atât mai mult cu cât există persoane care nu necesită spălare zilnică. Obsesia de a te spăla zilnic pe cap poate duce la deteriorarea părului.

Dacă spălatul pe cap zilnic afectează sănătatea părului, medicii spun că nici spălarea lui foarte rară nu este indicată.

„Nu am auzit de nicio demonstrație până acum care să susțină că spălatul mai rar al părului ar fi mai sănătos”, spune dr. Amy McMichael (Wake Forest University School of Medicine, North Carolina) pentru The Huffington Post.

Persoanele care tind să se spele mai des pe cap sunt cele cu părul gras și subțire. Medicii susțin, însă că spălarea zilnică a părului nu duce decât la deteriorarea lui, prin pierderea unor uleiuri care cauzează ulterior ruperea părului.

„Spălarea zilnică a părului nu este o necesitate, e un ritual care s-a dezvoltat în urma culturii mirosului frumos, nu dintr-o nevoie reală”, explică dr. McMichael.

Șampoanele indicate pentru persoanele cu firul subțire sunt cele cu proprietăți nutritive pe bază de ou sau aloe sau care conțin diferite uleiuri precum cel de cocos, palmier ori de migdale.

Este bine să aveți grijă la temperatura cu care vă spălați părul. Apa fierbinte îl deteriorează și poate ajunge chiar să ardă scalpul. Temperatura optimă pentru spălarea părului este de 37 grade C.

Medicii dermatologi recomandă spălarea pe cap de 2-3 ori pe săptămână pentru a avea un păr sănătos.