Vergeturile sunt cele mai întâlnite leziuni ale pielii și apar în general pe coapse, abdomen și sâni. Acestea sunt prezente la 90% dintre femeile însărcinate sau aflate la adolescență și la 70% dintre fete, respectiv 40% dintre băieți.

Vergeturile apar odată cu creșterea în greutate sau în înălțime și ca urmare a unor dereglări hormonale. Atunci când oamenii cresc brusc în greutate sau în înălțime, stratul superficial de piele se întinde excesiv după care se rupe și astfel apar vergeturile.

De ce apar vergeturile?

Vergeturile sunt cauzate de ruperea țesutului conjunctiv, prin suprasolicitarea pielii într-un timp foarte scurt, aceasta fiind posibilă atunci când țesutul conjunctiv nu este bine întreținut. Mai exact, consumul de alimente deficitare în vitamine, consumul insuficient de lichide, stresul, scăderea imunității organismului, obezitatea, sedentarismul, pubertatea sau sarcina sunt doar câțiva dintre factorii care distrug țesutul conjunctiv. 

La bărbați, vergeturile apar ca urmare a consumului de steroizi și a ridicării de greutăți.

Cum să scapi de vergeturi?

Hidratează-te! Pentru a estompa aceste linii fine care sunt foarte inestetice începe prin a te hidrata corespunzător. Bea multe lichide și aplică în zonele afectate produse intens hidratante. 

Fă masaj! Masajul anticelulitic pune în mișcare circulația sângelui și te scapă de vergeturile de pe fese sau celulita de pe picioare.

Fă sport! Dacă până acum ai fost certată cu mișcarea fizică, ar fi cazul să iei măsuri. Pe lângă faptul că te scapă de vergeturi, sportul este ideal și în procesul de slăbire, așa că fă jogging sau impune-ți un set de exerciții și practică-l cel puțin de două ori pe săptămână.

Dacă totuși nu ai timp de sport optează pentru ședințele de electrostimulare, acestea au un efect rapid astfel încât în 45 de minute te bucuri de efectul a 6-8 ore de efort fizic.

Apelează la procedura de rejuvenare cu IPL! Tratamentele cu lumina intens pulsată regenerează celulele pielii creând astfel noi fibre de elastină și colagen care să redea suplețea și sănătatea țesutului conjunctiv. În plus, poți folosi creme sau uleiuri destinate atenuării vergeturilor.

Prevenirea vergeturilor

Pentru a preveni reapariția vergeturilor este important să ai o dietă echilibrată care să includă un aport adecvat de proteine, glucide, vitamine și minerale. În plus, este necesară menținerea greutății, hidratarea corespunzătoare și practicarea regulată a sportului. Să nu uităm de cremele pentru vergeturi, care sunt foarte utile în prevenirea acestora.