Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar păstrarea integrității ei depinde de gene, mediul de lucru, alimentație, modul de viață etc. Persoanele al căror sistem imunitar este compromis, sunt mai afectate de viruși, bacterii, fungi, dezvoltând mai multe forme de afecțiuni. Dintre acestea, cele mai multe boli, la toate categoriile de vârstă, sunt din sfera dermatologică. Evident că unele afectează tenul, iar doamnele și domnișoarele sunt tentate să apeleze la machiaj și să le acopere cu farduri. Din păcate, ingredientele din farduri agravează problema, iar perioada de vindecare se prelungește.
Iată sfaturile Ilianei Sabella Iordache, cosmetolog:
„Medicul dermatolog este cel care pune diagnosticul, prescrie tratamentul unei afecțiuni dermatologice și face recomandări pentru îngrijirea adecvată. Cunoașterea câtorva boli de piele pe care nu trebuie să le acoperim cu farduri, este de ajutor tuturor specialiștilor beauty.
Dintre aceste amintim:
- dermatita periorală (apare de obicei în jurul gurii și a nasului ca piele descuamată, de cele mai multe ori, din cauza produselor de machiaj sau al tratamentului cu corticosteroizi);
- dermatita atopică (nu poate fi vindecata, însă tratamentele și masurile de îngrijire pot ameliora mâncărimea și preveni recidivele);
- dermatita seboreică (aspectul histopatologic este similar cu cel al psoriazisului, iar uneori doar timpul clarifică exact tipul afecțiunii).
Psoriazisul este o afecțiune cronică provocată de înmulțirea anormală a celulelor de la nivelul pielii, iar asta determină formarea unor plăci tegumentare îngroșate, acoperite de scuame albicioase în forma cea mai avansată a bolii.
Pitiriazis Versicolor, provocat de o ciupercă ce se înmulțește și produce un dezechilibru la nivelul pielii, și schimbă culoarea normală a tenului formând pete. Demodecidoza este o afecțiune dermatologică provocată de un parazit din genul Demodex, care afectează foliculii piloși și glandele sebacee. Zonele frecvent afectate sunt pleoapele, fruntea, piramida nazală, pomeții, bărbia.”