mamaplus

De ce femeile sunt mai sensibile la frig decât bărbații?

0
//
18.10.2021

Femeile se plâng întotdeauna că au mâinile şi picioarele reci, în vreme ce bărbații parcă nu ar avea nicio problemă să stea în frig – sună cunoscut? Dacă te-ai întrebat vreodată cum de numai femeile dârdâie din cauza frigului, am aflat pentru tine patru motive dovedite ştiințific.

S-ar putea să ți se pară o greşeală afirmația de mai sus, dar este cât se poate de adevărată. Cercetările realizate de specialiştii americani de la Universitatea Maryland au scos la iveală că temperatura corporală uşor mai crescută a femeilor față de cea a bărbaților este, de fapt, de vină, pentru senzația acută de frig în cazul persoanelor de sex feminin.

De ce? Pentru că organismul femeii este obişnuit cu o anumită temperatură, iar „şocul” temperaturilor scăzute este cu greu gestionat de sistemul intern de reglare a căldurii corporale.

Anticoncepționalele influențează temperatura corporală

Şi vara, şi iarna, femeile care iau anticoncepționale s-ar putea confrunta cu disconfort cauzat de temperatura mediului ambiant.

Se pare că pilulele influențează activitatea hormonală, la modul că temperatura corpului este mai crescută decât în mod normal, ceea ce creează o sensibilitate la frig, dar şi la căldură. Cu alte cuvinte, iarna ți-e mai frig şi vara ți-e mai cald.

Mâini şi picioare reci

Primul lucru de care se vaită o femeie atunci când este frig? „Am mâinile şi picioarele bocnă!” Se pare că răcirea cu predilecție a extremităților în cazul femeilor este dovedită ştiințific.

Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet, mâinile şi picioarele femeilor sunt mai reci decât ale bărbaților cu câteva grade. Iar când afară sunt multe grade cu minus, nu e de mirare că femeile se vor plânge, la modul general, că le este frig tot timpul.

Femeile au un metabolism mai lent

Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Applied Physiology, rata metabolică a bărbaților este cu 23% mai crescută decât a femeilor, iar această veste nu ne bucură din două motive.

O dată pentru că bărbații nu ne vor înțelege atunci când spunem că ne este frig (metabolismul eficient ajută la încălzirea corpului). Apoi, pentru că nu putem mânca la fel de mult precum bărbații, fără să ne îngrăşăm, pentru că ei sunt „ajutați” să ardă caloriile mai rapid.