mamaplus

”Soțul meu nu mă ajută în creșterea copilului!”: confesiunile unei mame bloggerițe

-
//
18.06.2021

Chiar dacă în ultima vreme se încearcă tot mai mult să se obțină acea egalitate între responsabilitățile mamei și ale tatălui în creșterea și educarea copiilor, se pare că societatea nu vrea să accepte un alt scenariu decât cel în care mama este actorul principal în această piesă. Ei bine, subiectul este unui controversat, există păreri pro și contra și atât timp cât va fi așa, vom avea o societate patriarhală în care bărbatul este pus pe piedestal, iar femeia face toată treaba, chiar dacă cei doi au aceleași responsabilități în creșterea copilului. Acest subiect a fost abordat recent de bloggerița din România, Flavia Hirișcău.

”De ce punem responsabilitatea creșterii copilului pe umerii femeii, iar pe bărbat îl apreciem pentru că îi oferă femeii ajutor … cu propriul lui copil?! Nu e ca și cum femeia i-a zis „Vreau să îmi fac un copil? Mă poți lăsa, te rog, însărcinată?” Copilul este responsabilitatea ambilor părinți, nu doar al unuia. A fost nevoie de doi oameni să-l conceapă și tot de doi este nevoie pentru a-l crește, deși se spune că un întreg trib participă la creșterea unui copil, nu doar doi oameni. S-au cam dus acele vremuri în care adunam un mic trib în jurul nostru, așa că trebuie să ne descurcăm, în mare parte, în doi.

Nu-mi amintesc să fi leșinat vreun bărbat prin parc de cât de drăguță eram în timp ce împingeam căruciorul. Imaginea era considerată una firească. În schimb, știu vreo câteva doamne care s-au topit după bărbatu-meu care își plimba fiica în wrap, în sistem sau împingând căruciorul. Bine, recunosc că-i și frumușel de felul lui. El era cute, ioi și vai … „Ce tătic implicat!”. Hei! Și la mine de ce-i firesc să plimb copilul? Eu nu sunt implicată? La el de ce imaginea nu era una firească?”, se întreabă bloggerița.

Problema este alimentată de societate, femeie și bărbat

  • Societatea cu o mentalitate patriarhală, până la urmă, a pus bărbatul pe un piedestal și i-a dat statutul de mascul alfa. El e șeful. El bate cu pumnul în masă (și nu numai). El e autoritatea. El decide. Femeia se supune. Tace. Execută. Femeia e slabă. El e puternic. Femeia e cu mintea îngustă. El e deștept, vânător, protector al familiei, capul celorlalți membri ai familiei. Vremurile alea au apus, din fericire, dar societatea încă mai are nevoie să-și regleze mentalitatea colectivă la vremurile actuale.
     
  • Bărbatul crescut în spiritul superiorității masculine va aștepta exact asta de la femeie: supunere și recunoașterea lui ca fiind conducătorul suprem. Așadar, conform mentalității moștenite, femeia se ocupă de casă, copil, mâncare, vase, cumpărături, haine, etc. Prin secolul XVIII această mentalitate era, probabil, în acord cu vremurile. În secolul nostru, femeile au devenit și ele vânători, muncesc și contribuie la întreținerea familiei. Așadar, de ce femeia ar trebui să aibă mai multe responsabilități, unele by default?
     
  • Femeia, lepădată sau nu de mentalitățile mai sus amintite, ia atitudinea de cloșcă. Ea știe cel mai bine, numai ea și doar ea. Numai ea poate înțelege nevoile propriului ei copil și doar ea poate să le împlinească cu succes. Așadar, refuză într-o oarecare măsură, implicarea bărbatului interesat să își exercite responsabilitățile firești. Da, legătura mamă-copil este unică. Corpul femeii îi este casă și hrană copilului. Sunt de acord și că legătura emoțională mamă-copil este mult mai puternică, mai instinctivă, dar sunt tați care vor să fie acolo, să învețe, să facă bine. Respingerea va atrage după sine retragere și asta nu va aduce niciun beneficiu niciunuia din familie.

”Așadar, ca o concluzie, lăsați tații să fie fix asta… tați, cu tot ce implică rolul lor. Se spune că tată nu e cel care te face, ci cel care te crește. Taților, creșteți-vă copiii cu adevărat, nu fiți doar ajutorul partenerelor voastre! Nu fiți doar niște spectatori pe o scenă în care mama este regizorul, scenaristul, băiatul cu sunetul și uneori și ăla cu luminile. Aveți curaj și intrați în spatele cortinei să luați atitudine, nu doar să dați o mână de ajutor.”, a conchis tânăra mămică.