mamaplus

"Nu ne jucăm cu tine, că ai cancer". Fiul unei bloggerițe de la noi, victima discriminării

0
//
09.07.2021

Bloggerița Anna Casian-Musteață și mama a trei copii a abordat recent un subiect dureros care, cu părere de rău, s-a înrădăcinat prea adânc în societatea noastră. Chiar dacă toleranța față de copiii care au suferit o boală sau au anumite dizabilități este redusă aproape la zero în țara noastră, bloggerița este optimistă și spune că își dorește mult ca prin propriul exemplu să îi responsabilizeze mai mult pe părinții care își educă astfel copiii. 

Fiul Annei Casian-Musteață a învins o luptă grea cu cancerul acum trei ani. Acum însă micuțul Stelian este un copil activ, care explorează cu mult interes lumea din jurul lui. La cei șase anișori ai săi el își trăiește din plin copilăria, lăsând în urmă experiența cumplită prin care a trecut. Chiar și așa, unii copii îl ocolesc sau chiar îi spun verde în ochi că nu se joacă cu el pentru că ar avea cancer. 

”De ce trebuie să treacă prin această experiență a nesimțirii din partea cuiva? De ce există părinți care, deși au acces la informație și stau zilnic cu telefonul în mână, încă mai cred că te molipsești de cancer de la cineva care l-am avut? Și înțeleg că acum, mai mult ca niciodată, eu trebuie să fiu vocea copilului meu, până când va crește și va putea singur spune: uitați-vă la mine, sunt binecuvântat, l-am învins și am primit o nouă șansă la viață!

Eu, noi - părinții lui, trebuie să le spunem celor din jur că, jucându-te cu un copil care a avut o boală, nu te îmbolnăvești și tu, jucându-te cu un copil autist sau cu orice sindrom, nu te îmbolnăvești. Din contra, devii mai empatic, mai bun. Și, până la urmă, copiii nu fac diferența între ei, atât timp cât limbajul lor e jocul. Maturii au nevoie de educație, să nu mai vorbească în prezența copiilor ceea ce nu se cuvine, să își scoată din cap toate convingerile despre alții și să fie mai toleranți.”, mărturisește bloggerița Anna Casian-Musteață.

Mama a trei copii spune că nu va înceta să lupte cu nedreptatea din societatea noastră, iar la trei ani de când copilul său a învins cancerul, va continua să abordeze acest subiect și să le spună părinților cum ar trebui să se comporte cu un copil care a trecut prin această experiență dureroasă. 

”Se pare că, într-o perioadă în care ni se pare că le știm pe toate, nu știm nimic. Nu știm cum să ne comportăm și cum să le transmitem copiilor noștri valori adevărate, nu doar gadgeturi de ultimă generație și convingeri proaste despre alții...”, a conchis tânăra mămică.

mamaplus