mamaplus

Mesajul unei mame: ”Găurile în urechi ar trebui să fie alegerea copiilor nu a părinților!”

-
//
03.03.2021

Principalele argumente pe care le au mamele care acceptă să găurească urechile fetițelor nou-născute se bazează pe ideea că la așa o vârstă fragedă copilul nu simte durerea sau astfel lumea nu va mai întreba o dată în plus dacă e băiețel sau fetiță. De fapt, când vine vorba de găurirea urechilor încă la etapa bebelușiei, mamele se împart mereu în două tabere: cele care argumentează cu tot ce e scris mai sus și cele care spun că le vor lăsa pe fetițele lor să decidă dacă vor sau nu să poarte cercei. O mamă bloggeriță a decis să-și expună punctul de vedere vizavi de acest subiect și pe alocuri chiar răbufnește, fiind șocată de reacțiile societății în care trăim.

”Vai, ce băiețel drăguț! Nu, nu este băiat, este fată! Păi cum așa? Că n-are cercei în urechi!” Mereu mă pufnea râsul… Adică copilul chiar trebuie “marcat” ca să i se poată identifica sexul încă din scutece. O decizie bună, zic eu, pe care am luat-o în calitate de mamă a fost atunci când am hotărât să nu-i fac fetei găuri în urechi, și s-o las pe ea să aleagă momentul când își va dori cercei. M-a scutit pe mine de foarte mult stres și griji, iar pe ea de posibile alergii sau infecții.”, povestește femeia pe blogul său Super Mămici.

La scurt timp după împlinirea vârstei de 6 ani, fetița i-a zis mamei că își dorește și ea cercei, la fel cum au prietenele ei.

”Cât a fost bebelușă nu am aplecat niciodată urechea la comentariile celor dătători de sfaturi, și nici nu m-am supărat când era confundată cu un băiețel pentru că nu avea cercei în urechi, dimpotrivă, m-am amuzat copios. Știu, să pui cercei fetițelor încă din maternitate este un obicei bine înrădăcinat, dar, sunt de părere că, unele "tradiții", precum, căciula pusă pe cap când este cald afară sau tunsul copiilor foarte scurt ca să le crească părul des, trebuiesc cel puțin contestate dacă nu chiar încălcate.”, mai afirmă mama care este foarte mulțumită de alegerea făcută.

Ca să treacă în revistă concluziile la care a ajuns în urma luării acestei decizii, bloggerița a făcut o listă cu principalele argumente împotriva găuririi urechilor la fetițele foarte mici.

  • ”Fă-i cât e mică găuri în urechi că nu știe!"
    Dacă sunt foarte mici nu înseamnă că nu simt durerea, dimpotrivă, specialiștii sunt de comun acord că bebelușii nou-născuți sunt extrem de sensibili la durere! Apoi, se știe, sistemul imunitar al bebelușului este mai fragil în primele zile de la naștere, ceea ce poate duce la risc crescut de infecție. Brrrr, nici nu vreau să mă gândesc la posibilele complicații.
     
  • Alergii și infecții.
    Cerceii sunt corpuri străine care pot provoca atât un răspuns de luptă al sistemului imunitar, cât și infecții sau alergii de contact, indiferent de materialul din care sunt făcuți (aur sau argint).
     
  • Bebelușii sunt frumoși și ușor de identificat și fără “accesorii”, chiar nu au nevoie de cercei sau alte bijuterii (brățări sau lănțișoare). Toate aceste "semne'' ale feminității ar trebui să fie propria alegere și purtate abia mai târziu în viață.
     
  • Cerceii se pot agăța în hăinuțe, perdele, jucării și se pot produce accidente.
     
  • Din punct de vedere etic intervenția în sine care nu este necesară, atentează la autonomia corpului și ar trebui să se facă cu acordul “proprietarului” corpului.
     
  • Bebelușii se pot trage de cercei și există pericolul să-și rupă lobul urechii.
     
  • Cerceii reprezintă un potențial pericol de sufocare, oricât de siguri am fi de încuietorile lor! Plus că, copiii cu bijuterii pot deveni ținta infractorilor.
     
  • În multe culturi, găurile în urechi intră în același gen de practici respingătoare precum: tatuajele sau piercingul în alte zone.
     
  • Este cel puțin ciudat să diferențiem bebelușii între ei după un accesoriu, trăsăturile lor spun oricum suficient despre sexul lor. De ce este atât de importantă diferențierea asta? Bebelușii sunt bebeluși!
     
  • Și nu în ultimul rand, momentul alegerii cerceilor ar trebui să fie exclusiv alegerea copilului.