Mediul în care crește și se dezvoltă un copil este foarte important în devenirea lui, întrucât el va oferi, la rândul său, tot ceea ce a primit în primii ani de viață: dragoste, afecțiune, respect, siguranță, susținere. În relația copil-părinte nu trebuie să existe schimburi, iar îngrijirea nu înseamnă, de fapt, „eu te-am răsfățat, ți-am cumpărat tot ce ți-ai dorit și tu trebuie să faci anumite lucruri pentru mine”.
Într-un articol recent publicat pe blog, jurnalista Irina Harea-Mardari a transmis un mesaj privind „cana cu apă”, un fenomen foarte popular în relația dintre părinți și copii.
„Deseori, când cineva vrea să-ți facă un compliment sau să te încurajeze, îți spune:
„Ai făcut un copil, gata, va avea cine să-ți aducă o cană cu apă la bătrânețe!”.
Când aud expresia asta, creșterea unui copil mi se asociază, instant, cu o tranzacție pe termen lung. Cum ar veni, eu fac ceva pentru tine, iar tu, ulterior, ești datori să-mi întorci favoarea. Eu te cresc, te spăl, te hrănesc, investesc în tine și în educația ta, iar tu, pe urmă, va trebui să faci aceleași lucruri pentru mine. Pentru că toate în lumea asta au un preț, nu-i așa?
Nu, nu-i așa”, susține Irina.
Jurnalista consideră că își dorește altceva din partea Miei, fiica sa de aproximativ trei ani, atunci când aceasta va deveni un adult, pentru că „tot ce face acum pentru copil, face de fapt, pentru ea însăși”.
„Mi-aș dori să mă respecte, dar asta depinde de mine și de felul în care voi ști să o educ.
Mi-aș dori să mă iubească, dar asta depinde de mine și de felul în care voi ști să-i explic dragostea. De cât de iubită voi reuși să o fac să se simtă.
Mi-aș dori să mă viziteze, dar asta depinde de mine și de felul în care îi voi explica valorile, lucrurile trecătoare și prețul relațiile dintre oameni.
Mi-aș dori să mă sune și să-mi povestească despre băiatul pe care îl place și despre intrigile de la facultate, dar asta depinde de cât de multă încredere o voi face să aibă în mine. De cum voi ști să-i respect intimitatea și să-i dau libertatea de a alege.
Mi-aș dori să-mi ceară părerea despre lucrurile importante din viața ei, chiar știind că s-ar putea să nu mă pricep deloc la ele. Asta depinde de cât de multe sfaturi bune voi reuși să-i dau pe parcursul vieții și de cât de multe soluții potrivite voi găsi în diverse situații.
Mi-aș dori să fim de sărbători împreună, dar asta depinde de cât de frumoase vor fi sărbătorile pe care le va petrece acasă în timpul copilăriei și adolescenței”, scrie jurnalista în articol.